"Ha egy könyvet igazán el akarsz olvasni, de még nem írták meg, akkor neked kell megírnod." - Toni Morrison
"Az álom írás, az írás pedig sokszor nem más, mint álom." - Umberto Eco


2017. november 15., szerda

Skót szerelem 6. fejezet

6. fejezet



A bejárat felett ősi skót felirat hirdette a Cameronok legendás harciasságát: Fiercer than fierceners itself (A hevességnél hevesebb maga) – fordította angolra Rowena a szöveget, s végül a pillantása Broden Cameronra siklott, aki úgy állt a tágas hall közepén, mint valamely harcias őse tehette ugyanitt. Mankóitól megszabadulva, egyenes gerinccel, kissé szétvetett lábbal állt, mint aki a skót felföld felett száguldó széllel száll szembe. De talán a múltjával való találkozás feszítette keményre a testét. Milyen remekül állna rajta a kilt – merengett el a lány. A többiek a lépcsősor mentén sorakozó festményeket vették sorra, mint valami zsinatoló iskoláscsoport. Az őseikkel való találkozás láthatóan felizgatta őket. Broden Cameron egész tartásából magabiztosság áradt és hideg vagy inkább jól kontrollált feszültség. Ő még emlékezett a képeken szereplők többségére, volt akivel találkozott, volt akihez már gyerekként is méltatlannak tartották. A ház rá gyakorolt hatása ellen küzdött. Rowena el sem tudta képzelni, mi játszódik le a férfi képzeletében, de azt végképp nem sejthette, hogy a lelke mélyén most egy feszengő kisfiú, aki sok jóra nem számít még ettől a hatalmas, üres háztól sem. A férfi váratlanul feléje fordult, rajtakapva, hogy őt figyeli.
 
-Hallott már a Viszályról? – kérdezte Broden kissé rekedten.
-Hogy miről? – kérdezett vissza elképedten Rowena. Ha volt szó, amit el sem tudott volna képzelni, hogy valaha is hallani fogja Broden Cameron szájából, a Viszály egészen biztosan ilyen szó volt. Igen, hallotta a szót Shornától, a házvezetőnőjüktől még gyerekként, de azóta sem emlegette senki, így aztán eszébe sem jutott utána járni, mit is jelent. –A Viszályról? Igen, hallottam már ezt a szót rebesgetni valamikor régen, de hazudnék, ha azt állítanám, hogy tudom, miről beszél.
-Jöjjön velem! Mutatni szeretnék valamit - indult a férfi az egyik hatalmas ajtó felé, amely mögött a könyvtárszoba rejtőzött. Kitárta a lány előtt az ajtót, és nem törődve a többiekkel, akik mostanra csendben nézelődve szóródtak szét a házban, a nagyapja íróasztalával szemközt lógó letakart festményhez bicegett. Eljött hát az igazság pillanata! Óvatosan megrántotta a leplet, amelyről por rebbent a levegőbe, aztán a puha anyag megadta magát és lassan lecsúszott a kép keretéről. Fogalma sem volt róla, mire számított, de a látványtól elakadt a szava. Egy gyönyörű női portré bukkant elő. Rózsás arc, göndör barna fürtök, amelyek közt aranyosan csillantak meg a vörös tincsek, éteri légiességet kölcsönző hófehér ruha. Mintha fotó lett volna egy csodálatos asszonyról, de közelebbről jól kivehetőek voltak az ecsetvonások. Egy túlontúl is ismerős asszonyról, illetve lányról.
-A nagyanyám! – kiáltott fel meglepetten Rowena. –Ez Edme McMillan. De mit keres itt a maga nagyapjának a házában? És miért van fekete lepellel letakarva az arcképe? – buktak ki sorra a kérdések a nő ajkán. A húga meglepetten, szótlanul állt mögötte. Ha Rowena hallott is a Viszályről, Catrionának már fogalma sem volt semmiről. De a nővére kérdéseit csak megismételni tudta volna, így aztán kíváncsian fordult ő is Broden felé, aki – úgy tűnt – megadhatja nekik a válaszokat. De a férfi csak állt némán, valósággal kővé dermedve és az arcképet bámulta. A nagyapja titka! Aztán lassan átfókuszált a doktornőre:
-Jézus Krisztus! Hiszen ez akár maga is lehetne! – suttogta még mindig a sokk hatása alatt. Rowena szégyenlősen megvonta a vállát.

-Igen, sokan mondták, hogy pontosan olyan vagyok, mint a nagyi volt ebben a korában. Talán a nagyapám azért nem szerette, ha ott lebzselek a közelében, mert túlságosan is az asszonyra emlékeztettem, akit elvesztett. Tudja, a szüleim is mindig viccelődtek rajtam, hogy engem a gólya hozott, nem is az ő gyerekük vagyok, mert nem hasonlítottam egyikükre sem. Aztán egyszer láttam egy képet a nagyiról és még nekem is feltűnt a hasonlóság. Gyönyörű nő volt, de a hasonlóság miatt én sosem mondtam volna ezt ki. De ez még nem ok arra, hogy egy idegen férfi házában lógjon a képe, még ha le is takarták ezzel a fekete lepellel.
-Elképesztő! A nagyanyja lehetett a megye legszebb lánya – motyogta Broden, nem is törődve a lány szinte számonkérő hangsúlyával. -Ezek után nem is csodálkozom rajta, hogy a nagyapám halálosan beleszeretett. Özvegy volt, megtehette. A hiba csak ott volt, hogy a kiszemelt nő nem volt elérhető, hiszen házasságban élt. És mégsem tudott ellenállni a nagyapám érzelmeinek. De végül mégis a családját és a férjét választotta. Két embert tört össze ez a választás. Ha hinni lehet a pletykáknak, a a nagyanyját a választása nem tette boldoggá, a szíve itt maradt a nagyapámnál. Ezért is lett öngyilkos. Seumas pedig egy kiállhatatlan alak lett egész életére.

-Miről beszél? – suttogta döbbenten Rowena. Olyan abszurd volt minden mondat, mégis, valahol a zsigerei mélyén érezte a bennük rejlő igazságot, amit talán mindig is sejtett, csak soha senki nem mondta ki előtte, így aztán megtartotta magának a túlságosan regényesnek érzett gondolatokat.
-Mi másról? A Viszályról, természetesen – válaszolt Broden, kissé hitetlenül, amiért Rowena látszólag semmiről nem tudott. Nem tudta, hogy a valóság hogyan érinti majd a lányt, de már nem hátrálhatott meg. Eltökélt volt, hogy megosztja a valóságot a másik család leszármazottaival is. Végül pedig beszélni akart a hagyatéki tárgyalás fontos kitételéről is. -A nagyapám és a maga nagyanyja szeretők voltak. Ezen nincs mit szépíteni. De aztán győzött a józan ész. A maga nagyanyja visszatért a férjéhez, a nagyapám meg belekeseredett a magányába. De azt mondják, Edme sem volt már boldog soha többé, ezért is dobta el magától az életet. Ezt pedig a nagyapám úgy fogta fel, hogy a maga nagyapja a hibás, amiért nem tudta annyira szeretni az asszonyt, hogy elengedje, s ezzel a halálba kergette. Ezért a gyűlölet a két család között.
-Gyűlölet? Hiszen azt sem tudtam, hogy  Seumasnak öt fiú unokája van. Szinte semmit sem tudok a maguk családjáról. Az biztos, hogy én nem gyűlöltem senkit. Még ha a Papa utálta is a maga nagyapját, de higgye el, nálunk nem maguk voltak a téma a vasárnapi ebédnél. Azt sem tudtuk sokáig, hogy a Mama öngyilkos lett, nekünk azt mondták, hogy baleset érte. Ha volt is ellenérzés a két család között, az csak két szerencsétlen idős férfi megrögzött gyűlölködése lehetett, amely a halálukkal együtt sírba szállt.
-Nos, mindenesetre az örökségünk birtokba vételének feltétele, hogy soha az életben nem kezdünk McMillan lányokkal. Ha mégis így tennénk, akkor mindent elveszítünk és Seumas Cameron hagyatéka a városra száll – fordult szembe vele Broden. Ez volt az igazság, mégis, ahogy kimondta, érezte, hogy ezt valahogy illett volna udvariasan becsomagolnia, nem egyenesen a nő szemébe vágni. Mert így úgy hangzott, mint valami kíméletlen figyelmeztetés, és ha valami biztos volt, akkor az az, hogy ez nem volt szándékában. 

-Ó, Scott, hogy lehettél ennyire görény! – szakadt ki Rowenából, és valósággal hányingere lett, ahogy felidézte a volt vőlegénye izgatott arcát, amikor ennek az örökségnek a megszerzéséről beszélt. Minden világossá vált ebben a pillanatban. Hát ezért szakított vele és próbálta rábeszélni, hogy a Cameron fiúk körül forgolódjon. Abban bízott, hogy valamelyikük egy újabb viszonyt kezd a McMillan örökösökkel és így elveszíti az örökségét. Micsoda beteges fondorlat volt ez! És ő ennek az alaknak volt a menyasszonya? Ennyit az emberismeretéről!
Broden kíváncsian figyelte a lány arcának beszédes változásait. Nem tudta, ki az a Scott, akit ilyen váratlanul, és tagadhatatlanul dicstelen módon emlegetett, de hogy a lány valamiért éppen most az összes rokonszenvét elvesztette a férfi iránt, ez egészen bizonyos volt. Ha az az alak most itt lett volna velük a szobában, egészen biztosan valamelyik drága és nehéz dísztárgy repült volna a feje felé – gondolta Rowena méregtől vöröslő arcát elnézve.
-Bocsánat, ezt nem egészen értettem – szólalt meg halkan, hogy újra magára terelje a lány figyelmét.
-Én kérek elnézést! – motyogta Rowena. –Az az igazság, hogy eszembe jutott, dolgom lenne otthon, és most, ha nem haragszik, mi a húgommal mégis inkább elmennénk – hadarta bíborvörösen a lány. Úgy érezte, el kell menekülnie innen, mielőtt a férfi tudomást szerez Scott tervéről és még azt hiszi, neki bármi köze lehet hozzá. Broden azonban a váratlan kijelentésen annyira meglepődött, hogy nem is gondolkozott, csak odalépett mellé és szorosan magához ölelte.
-Ne meneküljön! Hagyja, hogy megvédjük ezzel a Scottal szemben, bárki is legyen az. Nem tudom, mi a bűne, de higgye el, ha a Cameron fiúk vállvetve kiállnak valaki mellett, az biztonságban van.
-Ó, nem érti! – nyögött fel Rowena, aki semmit sem akart jobban, mint maradni és hagyni, hogy Broden és a testvérei beverjék Scott számító pofázmányát, de nem akarta, hogy kiderüljön, neki milyen szerepet szánt az exvőlegénye ebben a szégyenteljes tervben. Hiába bizonygatná az ártatlanságát, Broden sem ölelné többet ilyen óvón magához, ha kiderülne, hogy az iránta érzett háláját igyekszik Scott kihasználni, és ebben Rowena – ha akaratlanul is – közreműködik. Megfeszítette magát és kibontakozott az ölelésből. –El kell mennünk! Higgye el, mindenkinek jobb lesz így! – suttogta, majd karon ragadta elképedt húgát, aki a történtekből mit sem értve csak kapkodta kettőjük között a tekintetét, és a könyvtár előtt összeverődött alkalmi nézőközönséggel mit sem törődve a kijárat felé vonszolta. Broden elgondolkozva nézett utána, de meg sem próbálta megállítani. A hallban ott álltak az öccsei is, akik értetlenül figyelték a jelenetet. Evan szólalt meg először, ahogy a lányok mögött hangos dörrenéssel bezárult az ajtó:

-Brod, mi történt? Mit mondtál neki?
A férfi néhány pillanatig még nézett maga alá, aztán megrántotta a vállát. Fogalma sem volt róla, mitől borult ki ennyire Rowena, de bonyolult nőkből egy életre elege volt, úgyhogy úgy döntött, nem is foglalkozik a dologgal tovább. A felszín alatt persze sajnálta, hogy ilyen kurtán-furcsán alakult az ismeretségük, de újra emlékeztette magát, hogy az aláírt zárórendelkezés értelmében a dolog végül is a lehető legjobban alakult.
-Fogalmam sincs, miért rohantak el, de jó, hogy előkerültetek végre, mert mutatni akarok nektek valamit – fordult vissza a festmény felé. Az ördögbe is! Mintha Rowena nézett volna farkasszemet vele.
-Jé, hiszen ez Rowena! – szólalt meg elsőnek Edan, majd közelebb lépett és művészénje gyengédségével végigsimított a finom ecsetvonásokon. –Tehetséges volt, bárki is festette. De úgy nézem, ez nem mostanában történt. Meg ez a ruha is... el sem tudom képzelni, hogy a doktornő ilyen ruhában állt volna modellt.
-Ez a nagyanyja, Edme McMillan – világosította fel a többieket Broden. Néhány szóban összefoglalta a Viszály lényegét, és ennek fényében Seumas végrendeletének legfontosabb pontját. Wallace a szemét forgatta, Donatella az anyanyelvén motyogott valamit, ami aligha volt hízelgő az örökhagyóval szemben. Duncan a kis Leochot ringatta a karjában és altatódalként dünnyögte a véleményét. Edan a szája szélét rágcsálva nézte a festményt, mintha az tudna választ adni egy kérdésére, Quinn pedig széttárta a karját:
-Azt hiszem, ez a kitétel bennünket aligha érint, úgyhogy kár is izgatnunk magunkat miatta.
Edan halkan szólalt meg, még mindig a képet nézve: -Azt hiszem, csak a saját nevedben kellene beszélned öcskös.
-Hogy érted? Talán csak nem? Beleestél a doktornőbe? – képedt el Quinn, és közben észre sem vette, hogy a kérdésre Broden szeme is elsötétül.
-Rowenába? Dehogy! De a húga... Catriona annyira más, mint bárki, akit eddig ismertem. Valami hihetetlen nyugalmat áraszt, jó a közelében lennem. Nem azt mondom, hogy szerelmes lettem bele az elmúlt napokban, de szívesen a végére jártam volna ennek az ügynek. És rohadtul nincs rendben, hogy választanom kell a szívem és a pénztárcám között, mert a nagyapám annak idején nem tudott uralkodni az ösztönein.  
-Ha el is veszted az örökséged, tudd, hogy ránk mindig számíthatsz. Bármelyikünk kész megosztani veled a magáét – szólalt meg Broden.
-Attól tartok a tiedet nem lesz alkalmam elfogadni – vágott grimaszt az öccse.
-Miért? – kérdezték a többiek egyszerre, mire Edan elvigyorodott:
-Nem egyértelmű? Broden belehabarodott a doktornőjébe. Látnotok kellett volna az arcát, ahogy Rowena kirohant az ajtón. Mint egy gyerek, akinek éppen most mondták meg, hogy mégsem kap a szülinapjára kisvasutat. Egyébként nyugi, nem hiszem, hogy messzire jutna; a kapukulcs ugyanis nálam maradt. Úgyhogy, ha ki nem emelték Catrionával azt a hatalmas kaput a helyéről, akkor perceken belül itt lesznek újra. 

Broden egyszerre érzett késztetést, hogy szabadszájú öccsét nyakon vágja és ugyanakkor megölelje. Tényleg nem örült volna, ha Rowena ilyen gyorsan visszamegy Invergarryba. De hogy itt a többiek előtt leplezte le őt, s mondott ki olyasmit, amit még ő maga sem ismert be, azért egy testvéri hátba verés még erősen járt neki. Mintha varázsütésre tenné, megszólalt a bejárat felől a csengő. A hatalmas térben olyan volt, mint valami harangzúgás. Edan sietett kinyitni az ajtót, majd alig leplezett félmosollyal a szája sarkában kitárta azt. Rowena kicsit lehiggadt, amíg a bezárt kapu előtt ült a kocsijában. Meg sem hallotta a húga ezernyi kérdését, csak próbált levegőhöz jutni, mert a menekülés izgalmától valóságos légszomja lett. Aztán lehunyta a szemét. Ilyen gyerekesen nem viselkedett már az általános iskola óta. Most szépen összeszedi a maradék méltóságát és úgy megy vissza azért a nyomorult a kulcsért, mintha semmi különös nem történt volna – győzködte önmagát. De most, hogy az ajtó kitárult és kíváncsi vidámsággal hat szempár meredt rá a hallban, már nem is volt benne biztos, hogy el akarja kérni a kulcsot. A helyzetet végül valaki olyan oldotta meg, akivel senki sem számolt. A kis Leoch nyújtotta ki Rowena felé a karjait és Duncan egy bátorító mosollyal felé nyújtotta a gyereket. Már éppen ideje volt, mert a karja sajgott a kicsi súlyától. 

Edan minden további magyarázat nélkül odalépett Catrionához: -Van kedved felderíteni velem a konyhát? Hátha találunk ott valamit, amit meg lehet enni, de leginkább meg lehet inni. – A lány halvány pirulással tartott vele. A többiek is igyekeztek úgy tenni, mintha Rowena az előbb nem távozott volna egy hurrikán sebességével. Donatella mosolyogva elvette tőle a kicsit, akit a máskor oly magabiztos doktornő úgy tartott a karjaiban, mint valami drága Ming dinasztia kori kínai porcelánt, amelyben egy rúd dinamitot rejtettek el. Rowena megkönnyebbülten lélegzett fel.
-Annyira féltem, hogy elejtem. Még olyan kis törékeny. Pedig fogtam már nála sokkal apróbbat is, de azért egy embergyerek, főleg a másé, szinte félelmetes felelősség.
-Az első napon a sajátját is így fogja az ember, aztán rájön, hogy nem olyan nagy ördőngősség. Láttad volna Duncant, amikor a kórházban a kezébe nyomták. Először el sem akarta venni a nővértől. Szabályosan pánikban volt. Most meg fél kézzel fogja, a másikkal tesz-vesz.
Úgy beszélgettek, mintha régi barátnők lennének és Donatella közvetlensége ellazította végre Rowenát is. Broden egy ideig csendes derűvel nézte őket, aztán szótlanul visszatért a könyvtárszobába. Úgy érezte, mintha a dolgok visszataláltak volna a normális kerékvágásba, pedig csak annyi történt, hogy egy szimpatikus ember, egy tiltott gyümölcs visszatért a házba, ahol rajtuk kívül egy csapat rokon is tartózkodott. Egyszerre volt izgató és megnyugtató a tudat, de ha az élete múlt volna rajta, akkor sem tudott volna magyarázatot adni az érzéseire. Odabent leült a nagyapja íróasztala mögé. Furcsa érzés volt. Lopva az ajtó felé pillantott, mintha attól tartott volna, hogy az öreg belép, rajtakapja őt; és szinte várta már, hogy kiporolja érte a nadrágját. De nem jött senki. Egy pillantás erejét érezte magán, bármennyire is képtelen gondolat volt ez, hiszen rajta kívül senki nem volt a szobában. Felnézett és a festmény nézett vele farkasszemet. Edme McMillan mintha a lelke mélyéig hatolt volna kék szemének delejes pillantásával. Meg tudta érteni, hogy a nagyapja rabja lett ezeknek a szemeknek. Igazából ő is egyre többet gondolt a doktornőre. Sokkal többet, mint az örökösödési irat engedélyezte volna. Gondolatban számba vette kaliforniai birtokának értékét. Ha az idei termésből is a már megszokott minőséget tudják előállítani, nyereséggel zárják majd a szezont. Ha pedig nyeresége lesz, akkor tulajdonképpen nincs is szüksége erre a pénzre – morfondírozott. Aztán megrázta a fejét. Micsoda őrültség! Rowena McMillan gyönyörű nő, okos nő, és egyetlen olyan pillantást sem vetett még őrá, amiből arra következtethetne, hogy a vonzalom kölcsönös. Akkor meg mi a fenének számol máris az öröksége elvesztésével? Talán éppen az a Scott volt a partnere, akit egy dühös mondat erejéig megemlített, de biztosan voltak mások is, akik a környék csinos állatorvosnőjére szemet vetettek. Majd éppen vele állna szóba, aki nem tud neki mást kínálni, csak azt, hogy hagyja el érte a hazáját és költözzön Kaliforniába? Ez egy butuska kis szőkének, egy modellnek, vagy egy anyagilag rosszabb helyzetben levő nőnek vonzó perspektíva lehet, de egy önálló vagyonnal rendelkező, dolgozó nőnek aligha. Újra felnézett Edme McMillanra, de az asszony tekintete mélyén olyan fájdalom bujkált, ami miatt inkább elkapta a tekintetét. Ki után fájt ennek a csodálatos asszonynak a szíve? A férjét sajnálta, vagy a szeretőjét? Mindkettőt nem tarthatta meg és a tisztességet választotta, de a tisztesség nem hozta el neki a boldogságot. Tisztesség? Miért ment fel egy házasságtörő nőt, amikor önmaga a poklot járta meg félrelépő felesége mellett? 

-Egy teát? – szólalt meg az ajtóban Rowena, akinek a hangjára Broden összerezzent.
-Inkább egy kávét, ha van ebben a házban – motyogta még az előbbi gondolatmenettől zavarodottan.
-Sejtettem, hogy egy jó öreg hosszúkávét fog kérni, amit odaát egész nap kortyolnak – nevetett a nő és a díszes Alberon porcelánkannából öntött egy bögrébe a fekete léből. –Tejet? – kínálta felé a kisebbik kancsót. Broden megrázta a fejét. A kávét is keserűen itta, mint ahogy az életét élte egy ideje. Aztán elnevette magát a bögrét nézve.
-Ez aligha a nagyapám készlete – forgatta kezében az öblös bögrét, amelynek az oldalán egy skót szarvasmarha figurája dudorodott. –Mintha magát Mirjamot formázta volna meg valaki – kuncogott minden bajok okozójára emlékezve.
-A konyhában volt és úgy éreztem, a kávéhoz ez jobban illik, mint a leheletvékony teáscsészék. Talán a szakácsnőé volt, vagy valamelyik alkalmazotté. Mindenesetre nem volt az illetőnek annyira fontos, hogy magával vigye. De rendes asszony lehetett, mert a konyhában makulátlan rend uralkodik, szinte féltünk Donatellával bármihez hozzányúlni. Mintha azt vártuk volna, hogy megjelenik a házvezetőnő és a kezünkre csap, mert rendetlenséget csinálunk a birodalmában.
Broden elnevette magát: -Látja, magukra is úgy hat ez a ház, mint ránk. Én is éppen azon gondolkodtam, hogy talán össze is csinálnám magam, ha az ajtóban megjelenne a nagyapám és rám nézne azzal a szúrós tekintetével, hogy hogy merészeltem leülni az asztalához. Itt mindig mindenkinek mindenért lelkiismeret furdalása volt. Kíváncsi lennék, az öregnek volt-e, amiért egy férjes asszonyba szeretett bele?
Rowena maga elé nézve válaszolt: -Ketten kellettek ahhoz a Viszonyhoz. És ha igaz, amit állít, a nagyanyám akkor lett igazán boldogtalan, amikor elhagyta a maga nagyapját. Rossz döntést hozott, vagy kényszerhelyzetben volt. Már sosem fogjuk megtudni, pedig talán könnyebb lenne megérteni a döntéseiket. Mindenesetre senki nem heverte ki az akkor kapott sebeket, sem a szerelmesek, sem a nagyapám. Van valami végtelenül szomorú az egész történetben, és talán a legszomorúbb a tanulság, hogy az ember soha nem lehet egészen biztos abban, hogy ismeri azt az embert, akivel leéli az életét.
Broden összerezzent a lány szavaiban rejlő igazságtól. Pap előtt fogadtak örök hűséget egy asszonnyal, aki az első adandó alkalommal megcsalta, és a mai napig nem volt képes ő maga sem beismerni, hogy az akkori fiaskóhoz az ő viselkedése is hozzájárult. Csak Jasminet hibáztatta, az állhatatlan szukát, de eszébe sem jutott, hogy ő sem a magányt ígérte neki, amikor a stólával összekötötték a kezüket.

Nincsenek megjegyzések: