"Ha egy könyvet igazán el akarsz olvasni, de még nem írták meg, akkor neked kell megírnod." - Toni Morrison
"Az álom írás, az írás pedig sokszor nem más, mint álom." - Umberto Eco


2018. október 10., szerda

Perlekedők 14. és 15. fejezet

14.

Adél az ajkát rágva nézte a becsapódó ajtót, összerándult a hangos csattanástól, és nem tudta hibáztatni a férfit a reakcióért. Ez elég sokkoló bejelentésre sikerült. Nem így tervezte, de hát így alakult. Pedig még beszélniük kellett volna, rábírni valahogy, hogy Annát hagyja ki a dologból, de egyelőre nem tehetett mást, mint hogy várt, hogy a férfi megeméssze a hallottakat, aztán nyilván jelentkezni fog még, és megkezdhetik a második menetet. Most egy kis lelkiismeretfurdalást érzett, amiért évek múltán a szemébe vágta a történteket, minden előzetes figyelmeztetés nélkül. De talán jobb is így, ha kicsit körülményesebben kezdett volna bele, lehet, végig se tudja mondani. Eszébe jutott Josh mondása, ami mint már oly sokszor, most is kiválóan illett a helyzetére: A halogatás ostobaság. Holnap ugyanúgy döntened kell, miért ne tennéd meg már ma. Azt hiszed, holnap bölcsebb leszel? Holnap csak öregebb leszel.
*
Simon állt az ablaknál, de most szinte nem is látta a szemközt magasodó nemesen egyszerű palota épületét a Várdombon. A mai napon tényleges értelmet nyert a hidegzuhany fogalma. A hallottaktól valósággal lefagyott, fizikálisan, érzelmileg, és elsősorban mentálisan. Azt hitte, Adél mondandójától fog zúgni a feje, de ehelyett olyasmik jutottak az eszébe, ami teljes képtelenség volt. Mint ott balra a Gellérthegyet borító lombok, a felettük magasodó Szabadság szobor és a lustán, vészjóslóan, tömören terpeszkedő Citadella a hegy tetején. El sem akarta hinni, amikor Anna mesélte, hogy a hegy belsejében víztározó rejtőzik. Aztán mutatott róla az interneten fotókat és ő sajnálta, hogy most éppen nem látogatható, mert olyan valószínűtlen volt a tározó csarnokának látványa az oszlopok gigantikus méreteivel... A lustán hömpölygő folyó, ami Richard Strausst a Kék Duna keringő komponálására ihlette. Mit ihatott az öreg, hogy kéknek látta? A lombok közt megbújó Szt. Gellért püspök emlékművét, akit ezek a barbár magyarok szöges hordóban vetettek le a hegyről a Dunába. Egy motorcsónak hasította a vizet, elhaladva a folyó közepén úszó élénksárga turista busz mellett. Annyira szürreális volt a látvány, mint amennyire a szituáció, ahogy a gondolatai csapongtak, ahelyett, hogy az aktuális probléma felfogásán és feldolgozásán zakatoltak volna az agytekervényei. Ez még annyira friss, annyira felfoghatatlan volt, hogy az agya önkéntelenül is ideiglenesen túllépett rajta. Már előre félt, mi lesz, amikor a gondolatok visszatérnek. Azt józanul valószínűleg el sem tudja majd viselni. Az ablak alatt horgonyzó étterem-hajó láttán végigfutott rajta a képtelen gondolat, hogy végül nem is ebédeltek, pedig milyen jó lenne egy marhasült zöldbabbal és spárgával, úgy, ahogy az anyja készítette el valaha. Olyan régen volt már, hogy ilyet evett. Egy pillanatra az a válogatós kisfiú volt, akinek lesték otthon a kívánságait, csak egyen végre pár falatot. Az az elveszett kisfiú, aki legörbülő szájjal, ijedten nézett szét a játszótéren, ha az anyja vagy a nővérei egy pillanatra kikerültek a látószögéből. Az a kisfiú, aki ha bajt csinált, egy felnőttől várta a segítséget, hogy rendbe hozzon mindent. De rá kellett ébredjen, hogy már régen túlnőtt azon a koron, bármit tesz, mond vagy kíván, annak következményei lesznek, és a felelősséget már neki kell vállalnia. Mert ha kiveszik a döntést a kezéből, ha engedi kivenni a döntést a kezéből, akkor nem érdemes rá, hogy férfinak érezze magát.
Szép ez a város!  - tért vissza a panorámához. És ez a szépség mennyi sötét titkot rejteget. Ki kell mennie a szabadba, mert itt megfullad! – ez járt a fejében, de nem akart a turistákkal teli Várba menni, sem a dunaparti sétányra, ahol százával korzóztak az emberek a nyári napsütésben. Kicsit oldalra fordította a fejét és a Gellérthegyre bambult. Nyilván ott is tolonganak a hülye fényképezőgépeikkel és most semmire sem vágyott kevésbé, mint hogy valaki merő rajongásból az orra alá toljon egy kis masinát. Leszólt a portára és kért egy taxit. Majd a sofőrrel kitalálnak valamit, biztosan ismeri a várost, hol lehet kicsit elbujdosni az emberek elől. Tudta, hogy a Várhegyen túl a budai dombok, hegyek erdői várják a város zajától, bűzétől menekülőket, vagy azokat – mint ő is –, akik  csak arra vágynak, hogy madárdal és a levelek zizegése nyugtassa le az idegeiket.
Mire leért a kocsihoz, elbizonytalanodott, talán mégsem kéne valami kihalt helyre vitetnie magát, hiszen fogalma sincs, hogy keveredhet onnan vissza, és különben sem volt kedve egyedül barangolni a fák között. A magány sosem volt túl jó tanácsadó.
-Valami nyugodt, zöld helyre szeretnék menni, ahol kevés a turista, és le lehet heveredni a fűre, de ha hívnak, viszonylag gyorsan vissza tudok jönni a szállodába – adta elő a sofőrnek a kívánságát, aki némi gondolkodás után bólintott, és besorolt a szálloda előtti forgalomba.
Simon nézte, ahogy áthajtanak a Lánchídon, és meglepve látta, hogy nem az Alagút felé mennek, hanem a Dunaparton a Gellérthegy felé, már szólni akart, hogy ne oda, de mielőtt elérték volna a felfelé vezető utat, a sofőr félreállt, és hátrafordulva kimutatott a füves domboldal felé.
-Ez itt a Tabán. Ha csak egy kicsit le akar dőlni, magában lenni, akkor itt viszonylag kevesen szoktak lenni. Leginkább kutyások, de ők is inkább csak reggel és délután – nézett várakozóan az utasára, aki a napsütötte domboldalt nézte. Bólintott, hogy jó lesz, aztán fizetett és kiszállt. Ácsorgott még egy darabig, mint aki nem tudja, merre induljon, aztán a füvön átvágva elindult felfelé.  Elment egy tábla mellett, amit már ismert, bár a szöveget nem értette, de Anna nem is olyan régen fordította le neki a sok helyen a gyep közepére szúrt táblácskák egyikét. Fűre lépni tilos! Micsoda baromság! Az életet elvenni nem, de a fűre lépni igen? Rugdosott maga előtt egy letört száraz ágacskát, aztán a domb közepén megállt és a város felé fordult. A lombok között a pesti oldal épületei látszottak, de szeme előtt Adél sápadt arca lebegett, ahogy látszólag szenvtelenül mondja és mondja…, mint akit nem érdekel, hogy a másiknak éppen a kést forgatja a belei között, csak az a fontos, hogy ő maga megszabaduljon a lelkét nyomasztó titoktól. Már túljutott a száraz, pár szavas tényen és most már magyarázatot próbált találni, mert a lányt meg sem hallgatta. Nem azért, mert nem volt rá kíváncsi, egyszerűen képtelen volt ott, akkor megmaradni a közelében. Az első önkéntelen reakciója az volt, hogy meg akarja ütni, de elborzadt az éppen csak felhorgadt késztetéstől és inkább kirohant. Mostanra már lehiggadt és tudni akarta az okokat, a döntés mögött megbújó érzelmeket. Tudni, hogy a lány szenvedett-e a meghozott döntéstől vagy megkönnyebbült, hogy megszabadult a problémától.
Óriási szerencse, hogy ma nincs munka, mert úgyis képtelen lenne odafigyelni. Beszélnie kellene valakivel! Szinte megbénította az érzés, hogy senki nincs, akivel beszélhetne, akinek szitkozódhatna, aki megértené, hogy most gyűlöli Adélt, … és aki megértené, hogy közben önmagát hibáztatja. Ha ő akkor nem ered a nyomába, ez az egész dolog nem történhetett volna meg. Ha a szenvedély hevében nem feledkezik meg a legelemibb óvintézkedésről, akkor most nem gyötörné a bűntudat azért a kis kioltott életért.
Adél! A nyugodt tó! Hát, bassza meg! Nyugodtan kicsinálta őt is és azt a kis kölyköt is, aki nem tehetett semmiről. Arról sem, hogy két, magát felnőttnek hazudó idióta, az ösztöneiket követve dugott egy fergetegeset egy hideg április napon. Vajon fiú volt vagy lány? Nem volt ennek semmi jelentősége, de valami morbid kíváncsisággal tudni szerette volna.
Anna! Fel kellene hívnia, de most nem volt biztos benne, hogy magában tudná tartani ezt a mindent megváltoztató új információt. És nem az ő dolga, hogy elmondja neki. Adéllal kellene előbb beszélnie és rávenni, hogy ő tegye meg a nagy vallomást a testvére előtt. Vagy hallgasson róla, amíg csak él! De ezt igazából képtelenségnek érezte. Nem! Beszélnie kell!
*
Josh nézte az elkínzott arcot és tisztában volt vele, hogy most sem mondani, sem tenni nem tud semmit, ami enyhítené ennek a szerencsétlen nőnek a fájdalmát és a félelmét. Fájt ilyennek látnia, mert szerette, de ez most olyan ügy volt, amihez neki semmi köze, a lánynak egyedül kell megbirkóznia vele. Látta, hogy remeg Adél keze, ahogy a telefont a helyére rakta.
-Idejön? – kérdezte halkan és kitöltött egy pohár vizet, aztán segített tartani, amíg a lány mohón ivott.
-Ide. Kénytelen, mert azt hiszem, ezzel a hívással a frászt hoztam rá. Jaj, Josh! Fogalmam sincs hogy csináljam! Simonnak megmondtam egyenesen és a tényekre szorítkozva, erre elrohant. A húgommal nem tehetem meg ugyanezt. Még ha nem is érez semmit Simon iránt, akkor is össze fogja törni az érzés, hogy a nővére képes volt minderre, de ha mégis tetszik neki a srác, attól tartok, összetöröm benne a Simon iránti bizalmat is, pedig azt nem akarom. Az, hogy közöttünk ez történt, nem szabadna, hogy befolyással legyen a kettőjük ismeretségére. De a szívem mélyén azt sem szeretném, ha köztük bármi is kialakulna. Nem vezetne az sehova!
-Hát, még kitalálhatsz valamit, amíg ideér, de szerintem, ha már belekezdtél, akkor csináld is végig. Megkönnyebbülsz, mert ezt a terhet éppen itt az ideje, hogy letedd. Ők pedig meg fognak birkózni a magukéval, csak időt kell rá hagyni. A maga módján szeret téged mindkettő, nem fognak eltaszítani, de ki kell várnod a megbocsátást. Addig pedig itt vagyok én neked. Dante azt írja: „Ez a nap soha nem virrad fel még egyszer…”, túl leszel rajta és innentől kifelé vezet az út a gödörből, higgy nekem!
*
Anna jólesően sóhajtott fel, ahogy a légkondicionált előtérbe belépett. Odakint tombolt a nyár, a tömegközlekedési járműveken ásványvizet, a nagyobb tereken hűtött, tasakos vizet osztogattak a járókelőknek. Ő is egy ilyet szorongatott a nyakához, a dekoltázsához, hogy hevesen dobogó szívverését csillapítsa. Adél hangja olyan furcsa volt a telefonba, mint aki azonnal sírva fakad. Az első gondolata az volt, hogy talán szakított Josh-sal, aztán a fantáziája szárnyalni kezdett, amikor kiderült, hogy a nővére éppen a férfi irodájába hívta őt. Huh, valami nagy bejelentésre készül, és mielőtt apa előtt is előáll vele, ki akarja kérni a véleményét? Bár, még mindig nem értette, miért éppen a munkahelyén. Mielőtt belépett, a szomszéd szállodára villant a tekintete. Vajon Simon mivel tölti a délelőttjét? Titkon azt várta, hogy a megcsörrenő telefon túlsó végén a férfi bársonyos hangja szólal meg. A filmes fejesekkel töltött este után kellemes hangulatban búcsúztak el egymástól. A taxiból először ő szállt ki, egy pillanatra megkísértette a gondolat, hogy felhívja még egy italra, de végül azt olyan egyértelmű felajánlkozásnak érezte, hogy inkább csendben maradt. Simon nézte őt a taxi félhomályában, mint aki éppen ezt várja tőle, de végül ő sem szólalt meg. A kocsi megvárta, nyilván a férfi kérésére, amíg ő beslisszol a kapun, aztán lustán elindult a járdaszegély mellől. Kezében ott szorongatta a telefont és észre sem vette, hogy megnyomta a hívás gombot, csak amikor a hallózás eljutott a füléig.
-Valami baj van? – kérdezte a férfi aggodalmasan, készen rá, hogy visszaforduljon, mire ő egy sóhajjal csak annyit mondott:
-Nem, semmi, csak meg akartam köszönni… - azzal bontotta a vonalat. Nem fejezte be a mondatot, mert ő maga sem tudta, hogy mi a fenét akart mondani. Megköszönni? Mit? Az estét? Hiszen a munkáját végezte. A fuvart hazáig? A cég fizeti. Hogy nem erőltette a dolgot? Nyilván. Nem volt tapasztalatlan férfi-ügyekben, de Simon mellett elbizonytalanodott. Ő más volt, mint azok a férfiak, akikkel eddig összehozta a sorsa. Ha semmi másért, akkor azért, mert néhány hét múlva a férfi összepakol és elmegy. Idejük sem lenne, hogy kialakuljon köztük valami, ami rábírná a férfit, hogy vissza akarjon térni hozzá. De hát hogyan is tehetné? A világ másik végén él, örökös rohanásban, rivaldafényben, ő meg …
Gondolatait Bence zavarta meg, a rangidős főportás, aki atyai jóbarátja volt a lányoknak és most is szívélyes mosollyal dobott neki egy puszit, ahogy a lift felé igyekezett. Nem igazán értette, miért az igazgatói irodában vár rá a nővére, de a kíváncsiságtól hajtva leste az emeleteket jelző lámpácskákat, aztán izgatottan szállt ki, hogy aztán megrémüljön, amikor a testvére könnyáztatta arcát meglátta.
*
Az ezer mérföldes utazás is egyetlen lépéssel kezdődik – idézte éppen Josh Lao-ce mondását egy jelentőség teljes pillantás keretében, mire Adél villámló szemekkel nézett rá. Máskor imádta, hogy a széles műveltségű férfinak minden helyzetre akad egy odavág idézete, de most az őrületbe kergette vele. -Josh, ezzel most nem segítesz…
-Mi van? – kapkodta a tekintetét köztük Anna értetlenül, és lemondott róla, hogy a nővére hamarosan valami megnyugtatót, de legalább értelmeset mond, ezért Joshtól várt választ erre az egész helyzetre, ami lassan kezdte a tarkóján felborzolni a pihéket. Fogalma nem volt, hova fognak kilyukadni, de valami baljós előjele máris volt ennek a nehézkes kezdésnek. Josh azonban a testvére felé intett:
-Ezt neki kell elmondania, én csak azért vagyok itt, mert momentán ez az én irodám, és talán nem árt, ha itt vagyok, ha közbe kell lépnie valakinek.
-Mondjátok már a szentségit, mert itt fogok megőszülni! – csattant fel Anna. –Nagynéni leszek? – próbált puhatolózni és a sápadtságból, ami a nővére arcát elöntötte, azt hitte, telibe is trafált.
-Nem! Félreérted… - sóhajtott Adél, aztán a férfira nézett. –Talán mégis jobb lenne, ha megnéznéd, rendben mennek-e a dolgok az emeleten… - Josh bólintott és kiment.
Anna elképedve nézte a nővérét, ahogy a főnökét utasítja, még ha az illető amúgy a szeretője is. -Lemaradtam valamiről? Te vagy az új igazgató?
-Jézusom, dehogy…, Anna, mondanom kell valamit. Rólam… és Simonról.
-Simonról? – visszhangozta a huga és hirtelen úgy érezte, mintha a csontjai elkocsonyásodtak volna, mindenesetre megtartani már nem voltak képesek, és leroskadt a kanapéra. –Mi van Simonnal?
-Mi van köztetek? – nézett rá a nővére azzal a jellegzetes alulról felfelé pislogós nézéssel, amire csakis a száznyolcvan centis égimeszelők képesek, és amivel mindig is az őrületbe kergette, mert képtelen volt nem engedelmesen válaszolni az így feltett kérdésének.
-Köztünk? – ismételt a visszhang. –Köztünk semmi nincs. Az asszisztense vagyok. Max. annyi történt mostanában, hogy már nem akarjuk megfojtani egymást egy kanál vízben, legalábbis nekem sikerül uralkodnom az indulataimon, többnyire, a közelében. De most hogy jön ez ide? Panaszkodott?
-Anna! Nagyon szeretném, ha nem értenéd félre, amit most mondani fogok. Tekintsd ezt úgy, mint a nővér tanácsát a húgának, amit vagy megfogadsz vagy nem, de hidd el, én tiszta szeretetből mondom.
-Dell! Nyögd már ki, mert megtéplek! – csattant fel Anna.
-Simon és én már ismertük egymást korábbról.
-Oh… - és ezt eddig miért nem mondtad? – hunyorgott Anna zavartan a meglepő információ hallatán. –Mégis, hol ismerkedtetek ti meg? Nem is jártál Los Angelesben. Vagy talán Londonban futottatok össze?
-Anna! Itt Budapesten találkoztunk öt évvel ezelőtt.
-Oh, amikor itt forgatott? De hiszen, te akkor még nem dolgoztál szállodában. Hol találkoztatok?
-Nem az a lényeg, hogy hol. Találkoztunk …, és … lefeküdtünk egymással.
-Hogy mit csináltatok??? – emelkedett Anna hangja olyan magasságba, amit kiénekelni sem lett volna képes soha. És ebben a pillanatban olyan elevenséggel játszódott le előtte az a nap, amikor a Balatonra indultak, mintha most is ott ülne a kocsiban és arra várna, hogy a férfi beszálljon végre. Akkor azért volt úgy meglepve ő is, azért voltak a kérdések a családról, a nővéréről, a meglepettsége, amiért nem egyezett a vezetéknevük, de mind a ketten úgy tettek, mintha ott találkoztak volna először. Bántotta a játék, amit előtte játszottak, de ezzel az előbbi sokkoló bejelentéssel kezdett értelmet nyerni az egész. Kínos lehetett…
-És most miért mondtad el nekem, ha ennyi éven át őrizgetted a titkot? – nézett szúrósan a testvérére. –Ahogy nem tartozott rám akkor, úgy most sem …
-Anna, te is tudod, hogy ez nem így van, akkor még azt hittem, soha többé nem látom, nincs jelentősége az egésznek, de most, hogy itt van, muszáj elmondanom neked…
-Miért? Nem tartozik rám! – csattant dacosan a húga hangja.
-Ha tetszik neked és azon töröd a fejed, hogy egy kis kalandba keveredj vele, akkor igenis rád tartozik. – tromfolt kíméletlenül Adél és majd megszakadt a szíve, ahogy látta a húga arcán a beismerés pírját. Istenem, tényleg belehabarodott. Most már végig kell mondja az egészet…
-Anna, én sem egészen értettem  magam. Találkoztunk és megtörtént. Ez olyan irányíthatatlan volt, olyan valószínűtlen, és utána azt hiszem, szégyelltem is magam, amiért belementem ebbe az egészbe.
-Ő akarta?- suttogta a húga.
-Mind a ketten akartuk.
-Hát, egészségetekre! – nyelt nagyot Anna és arra gondolt, nem is baj, hogy ez kiderült, így legalább nem csinál magából hülyét, hogy a nővér után a hugi is meglegyen a pasi gyűjteményében. Most már legalább tudta, miért volt annyira padlón a nővére akkoriban. Simon elvesztése valóban fájdalmas lehetett.
-Anna! … a dolog itt nem ért véget – suttogott Adél, és a könnyek, amiket már azt hitte, mind elsírt, lassan újra legördültek az arcán.
-Jézusom, te még mindig bele vagy esve? – döbbent rá a vélt valóságra Anna, aztán valami dacos belső kényszertől hajtva felállt és az ajtó felé indult. –Ezért van ez az egész cirkusz? Josh meg ilyen megértő? Vagy hármasban fogjátok csinálni innentől?
-Anna! – csattant fel a nővére. –Térj az eszedhez! Nem vagyok beleesve és szó sincs arról, hogy valaha ebben az életben újra…, csak éppen történt valami, amit ma elmondtam neki is, és azt hiszem, neked is jogod van tudni róla…, rólam.
-Nem igazán vagyok kíváncsi rá, Dell. Ha csak az izgatott, hogy féltékeny leszek-e rátok, akkor a válaszom: nem. Nem lehetek, mert köztünk ugyanis tényleg nincs semmi. Még csak meg sem csókolt, úgyhogy megnyugodhatsz – mondta és lenyomta a kilincset. El kell menjen, mert többet egész egyszerűen nem tudott volna elviselni. Basszus, nem erre számított, és meg nem tudta volna mondani miért, de kegyetlenül fájt, amit hallott. Már majdnem a folyosón volt, amikor a nővére hangja utolérte.
-Terhes lettem akkor, és később elvetettem a babát – suttogta a háta mögött a nővére, mire Anna megroggyant. Hogy micsoda??? Nem tudott hátrafordulni, képtelen lett volna most a testvére zokogására egy megnyugvást hozó öleléssel válaszolni. Valami irtózás éledt benne, miközben tisztában volt vele, hogy annyi értelme van így utólag a felháborodásnak, mint eső után kinyitni az esernyőt. Egyelőre csak a sokkot érezte, a fájdalmat, amiért a testvére, akinek ő nem egyszer az egész szívét őszintén kitárta, eltitkolta előle ezt a hatalmas döntést. Most nem volt képes még a szánalomra sem, amiért nyilván teljesen egyedül csinálta végig. Most csak gyűlölni akarta, amiért a múltban tönkretett valamit, ami a jelenben még el sem kezdődhetett.
  
15.
Simon  órákig hevert a Tabán füvén és az égen lassan tovatűnő bárányfelhőket bambulta üres aggyal. Egyetlen pillanatra zavarták csak meg, egy kajla kutya nézte őt játszótársnak, de a gazdája hívására ő is lelkesen visszarohant , nála felejtve  egy letört faágat. Amikor a gyomra hangos kordulással jelezte, hogy ma még a reggelin kívül nem evett semmit, felkönyökölt  és lenézett az út felé. Megpróbál fogni egy taxit és visszamegy a szállodába.
Amikor a főbejárat előtt kiszállt, élénkzöld egyenpólós fiatalokra esett a pillantása, akik a turistákat csábították különböző programokra. Városnézés, hajókázás, színház. Igazából lett volna kedve azt a kevés szabadidőt ilyen tartalmasan eltölteni, már első nap gondolt rá, hogy egy kedves asszisztenst akár meg is kérne, legyen a kísérője. A vendéglátói nyilván kezüket-lábukat törve igyekeztek volna a kívánságait teljesíteni, csak éppen neki nem volt mindegy, kivel éli meg ezeket a pillanatokat. Aztán megkezdődött a csatározás Annával és el is feledkezett róla, hogy mi mindent akar bepótolni, hogy ne úgy menjen haza a második budapesti forgatásáról is, hogy semmit sem látott. És most itt van Adél nagy vallomása, amelynek köszönhetően a húga elérhetetlenebbé vált a számára, mint valaha, és egy olyan emléket őrizhet erről a városról, amilyet egyetlen másikról sem. Remek – húzta el a száját.
A nappaliban egy zongora terpeszkedett, nyilván Anna és Stephanie együttműködésének gyümölcse, bár eddig még nem ült le mellé. Most azonban örült neki, mert a gitár nem volt megfelelő gyógyír az érzésekre, amik elöntötték. A gitár az öröm hangszere, a bánatát egy zongorának tudta inkább átadni. A hangok mindig is a legjobb barátai voltak, ha játszott, a zene balzsamként vonta be a lelkét, segített átmosni az agyát, megtisztítani a gondolatait. Leült a hangszer mellé és próbaként egy dalt kezdett pötyögni. A hangok valahonnan a múltból, agya egy rejtett zugából bukkantak elő, már nem emlékezett, mikor és hol játszotta, miért tudja egyáltalán eljátszani, de mintha a kint tomboló elemek erejét akarták volna visszaadni kottába álmodva. A nyári záport, amely épp oly hirtelen tört a városra, mint ahogy ő kapta a gyomrost délben. A hangok úgy folytak alá a billentyűkről, ahogy az ablaküvegen a lezúduló víz, a basszus a dörgést, villámlást csempészte a falak közé. Ujjai könnyedén, agyának irányítása nélkül rótták a billentyűket, lábai a pedálokkal küldték a hangsúlyos basszust és csak remélhette, hogy a lakosztály szigetelése van olyan tökéletes, hogy a teljes átéléssel játszott zene ne hallatsszon le a földszintig.
Amíg játszott, lepergett előtte annak a néhány napnak minden fontos pillanata, amit ennek a forgatásnak a kapcsán itt már megélt, és rá kellett ébredjen, szinte csak azokra emlékszik, amelyeket Annával együtt élt át. Vagy ilyen sok volt, vagy csak ezek számítottak igazán. De mostanra szinte mindegy is. Egyetlen múltbeli nap őrülete mennyire meg tudja változtatni az élethez való hozzáállását. Három éve csak a formás testet látta, érezte; az eszét a nadrágjával együtt elhagyta valahol, és lám…, a sors nem marad adós, könyörtelenül benyújtja a számlát. Most éppen nem egy gyerektartás képében, „csak” a lelkiismerete kínjával. Volt annyira józan, hogy beismerje mekkora felelőssége volt annak a napnak a végkifejletében, és erről most eszébe jutott, hogy talán éppen ez a baj, túlságosan józan!
Felállt és a bárhoz ment; a kínálattól nem lett boldogabb, csupa erős tömény ital, amiből néha jól esett társaságban kortyolni, megtörtént már az is, hogy elvetette a sulykot és még emlékezett a rosszullétre, ami azokat az éjszakákat követte. Feledést nem fog hozni, ezt már tudta róla, mégsem tudott ellenállni a kísértésnek és egy csillogó kristály pohárba kiöntött egy jókora adag vodkát. Mintha csak víz lenne, lötyögtette meg az átlátszó folyadékot az ablak felé tartva, aztán hosszú, szomjas kortyokban inni kezdte. Megborzongott, ahogy az alkohol végigmarta a nyelőcsövét és a gyomrát. A reggeli óta nem evett semmit, és az sem volt valami sok. Csúnya lesz az ébredés – húzta el a száját a már ismerős élményre, amit a képzelete vetített előre.
Egy órával később fancsali képpel nézegette maga előtt a zongorára állított majdnem teli üveget. Klassz, már inni sem tud. Pedig most jó lett volna a sárga földig leinni magát, rossz álomnak hinni a történteket, de attól az egyetlen pohárnyi vodkától még mindig olyan józan volt, mint előtte. Józan volt és magányos. És utálta, hogy nincs senki, akit felhívhatna, aki le tudná kötni a gondolatait. Eszébe jutott az Irish Cat és Anna. Hátha ma is énekel. Előkapta a laptopot és kikereste a bár telefonszámát. Némi tétovázás után felhívta őket. A fiatal férfihang meglepve hallgatta az angol szöveget, aztán sajnálkozva közölte, hogy nem, Anna ma nem lép fel. Ugyan szerda van és elvileg ilyenkor énekel, de ma nem tudott bejönni. Beteg.
Beteg? – tette a helyére csodálkozva a telefont. Tegnap még semmi baja nem volt. Nem is szólt. És ha beteg, akkor most ő is egyedül van? Mielőtt végiggondolta volna, mit tesz, felhívta a portát és rendelt egy taxit. Mire leért, a kocsi már ott duruzsolt a bejárat előtt. Bevágódott és bemondta a lány címét, ahol az este kirakta. Istenem, mennyire szerette volna, ha behívja, de nem tudott rá haragudni azért, hogy nem tette. És amikor rácsörgött és belesuttogta a telefonba a köszönömöt…, azzal a hanggal a fülében aludt el órákkal később.
Szerencsére az esőfelhőket már elfújta a szél és most kellemes, langyos volt az este, kicsit még nyirkos a levegő, de nem kellemetlenül, testre tapadóan. Amikor a kocsi megállt az épület előtt, tanácstalanul nézte végig a kaputelefont, mire a negyedik emeleten megtalálta a lány nevét, az igazit, Steinlöchner. Már a csengő után nyúlt, amikor az ajtó kinyílt és egy fiatal férfi lépett ki rajta. Magas volt, vékony és jól láthatóan mérges, Simon a fejét lehajtva udvariasan félreállt az útjából, aztán besurrant mögötte a lassan csukódó kapun és a lifthez tartott. A negyediken kiszállva tanácstalanul nézte a három tökéletesen egyforma fehér ajtót. A lakásszámot persze nem jegyezte meg, és most nem csengethet be mindenkihez. Végül egy sóhajtással megnyomta a lifttel szemközti ajtó csengőjét. Egy középkorú férfi nyitott ajtót és kíváncsian nézett rá. Ő pedig zavartan csak annyit tudott kinyögni: -Anna Steint keresem.
-Akkor a szomszédos ajtónál próbálkozzon – igazította útba a pasas, és rámutatott az ajtóra, amin szíve szerint először csöngetett volna.
-Oké, bocsánat, köszönöm – habogott és megállt a hatalmas kétszárnyas ajtó előtt. Jesszus, mekkora kégli lehet emögött? – vizsgálgatta a méretes bejáratot, aztán megnyomta a csengőt. Percekig állt, de odabentről semmi mozgolódás nem hallatszott.
-Pedig itthon kell legyen, mert hallottam, amikor megjött, és azóta is teljes hangerővel szól odabent a zene. Talán azért nem hallja. Az előbb már a barátja is kereste, de már akkor sem nyitott ajtót. Miért nem hívja fel telefonon? A fiatalembernek is ajánlottam, de ő inkább mérgesen elrohant – szólalt meg mögötte a szomszéd és Simon önkéntelenül is engedelmesen elővette a telefonját. A fickót úgy tűnik kielégítette, hogy a srácnak, aki Anna ajtaja előtt toporog, megvan a lány telefonszáma, ennyivel letudta a biztonsági ellenőrzést és visszament a lakásába.
Simon viszont hiába csörgette újra és újra a számot, a lány nem vette fel. Közben végigszaladt rajta a gondolat, hogy akkor Anna barátjával futott volna össze az előbb a kapuban? Milyen barát az, aki elmegy, amikor nyilvánvalóan nincsenek rendben a dolgok a lány körül? Talán nem is úgy barát, de akármilyen is, elég csapnivaló, ha nem aggódik a lányért. A zene tagadhatatlanul bömbölt odabent, most már ő is hallotta. Elővette a bankkártyáját és a Tomtól eltanult mozdulattal megpróbálta a zárat kinyitni. Tudhattam volna, ez is csak a filmekben működik – morgott az orra alatt, amikor az ajtó váratlanul halk kattanással kinyílt. Már éppen felkúszott az arcára az elégedett mosoly, amikor rájött, hogy a lány nyitotta ki odabent. Óvatosan belökte az ajtót és szinte halálra rémült, amikor Annát meglátta. Az a legkevesebb, hogy részeg volt. Nagyon részeg. Olyan részeg, hogy alig bírta megtartani az egyensúlyát és a cseppnyi előszoba sarkába szorulva a két falat használta mankónak ahhoz, hogy talpon maradjon. -Bocs, ha hangos a zene! – motyogta, bár ebből Simon egy szót sem értett. Becsukta az ajtót, elment a lány mellett, a zaj forrását keresve, aztán a hatalmas ajtó mögött megbújó aprócska lakáshoz képest óriási hangszóró mellett meglátta az erősítőt és egy mozdulattal kikapcsolta. A beálló csend szinte jobban bántotta a fülét, mint a korábbi ricsaj.
-Anna, mit ittál? És mennyit? – rázta meg óvatosan a lányt, aki ettől majdnem összecsuklott. -Jézus! Már csak ez hiányzott! – sóhajtott fel magában, aztán felnyalábolta az összeesni készülő lányt és az ágyhoz vitte. Az ágy mellett belerúgott valamibe, ami hangos csörömpöléssel gurult az ágy alá. Miután a lányt letette, letérdelt és belesett az ágy alá. Egy vörösboros üveget halászott ki. Shiraz – ezt én is szeretem – mormolta magában és majdnem elnevette magát, hogy a lány egy üvegnyi vörösbortól majdnem az eszméletlenségig lerészegedett. Aztán elhalt a nevetése, ahogy az orvosságos üvegre hajazó szögletes üveget is meglátta, rajta a barackokkal. Aha, akkor alábélelt a nemzeti mérgükkel – sóhajtott együttérzően. Így már szinte elismeréssel adózott érte, hogy az ajtóig képes volt elbotorkálni. Persze, kérdés, mennyi volt ebből a pálinkából.
A bizonyosság szinte végigcsapott rajta. Adél neki is elmondta! Mi más miatt készíthette volna ki ennyire magát? Jézus, akkor elmondott neki mindent, azt, hogy ismerték egymást, hogy lefeküdtek egymással és talán még a gyereket is? Bassza meg! Adél!  Ennyit nem ért az a délután – gondolta keserűen, aztán elszégyellte magát. Akkor, ott, igenis nagy élmény volt. Olyan, amire minden pasi vágyik az álmaiban, de csak nagyon keveseknek adatik meg a valóságban. A szerencsétlenek nem tudják, hogy ők a szerencsésebbek.
Kinyitotta az erkélyre vezető kétszárnyas ajtót, hogy egy kis friss levegőt engedjen be, aztán a meglepetéstől elállt a lélegzete, amikor a hatalmas teraszt meglátta. Hiszen ez nagyobb, mint az egész kóceráj odabent! Kedvtelve nézett körül a panorámát csodálva, és szeme megakadt a puha párnákkal teleszórt szófán a hangulatos kis lugasszerű építmény alatt. Hirtelen ötlettel bement, felnyalábolta Annát, aki morgolódva tiltakozott a cipelés ellen, aztán óvatosan lerakta kint a levegőn. Az összegömbölyödő lányt betakarta egy könnyű kis pléddel, majd bement a lakásba és ott is körülnézett. Kicsi volt, de nagyon praktikus. Mindennek megvolt a jól kitalált helye, annak az apró konyhának is, amiről messzire ordított, hogy a lány ritkán használja. Még egy kávéfőzőt sem talált, csak egy vízforralót és a felette lévő szekrényben Nescafét. A semminél ez is jobb lesz, döntötte el, aztán csinált két nagy adag laza kávét és egy csöppnyi tejjel, pici cukorral ízesítette őket. Fogalma sem volt róla, Anna hogy szereti, de most úgy döntött, ennek nincs is jelentősége. A bögrékkel kiment a teraszra és lerakta őket az ágy mellé, aztán ledobált néhány párnát és a hátát nekik döntve ő is letelepedett a puha szőnyegként szolgáló műfűre. Hátrahajtotta a fejét és a felettük szikrázó csillagokat nézte. Sosem volt nagy csillagász, de a Nagygöncölt felismerte bárhol. Kortyolgatta a forró kávét és éppen arra gondolt, hogy hirtelen milyen messzire keveredett Adéltól és a problémától, és milyen furcsa fintora a sorsnak, hogy éppen itt, Annánál gondolkozhat azon, hogyan legyen tovább, amikor meghallotta a lány szipogását. Álmában sírt, és ettől az ő szíve is összefacsarodott. A férfi meg tudta volna fojtani a nővért, amiért ezt az érzékeny lelkű lányt így elkeserítette, aztán kicsit tétován hozzáfűzte a gondolathoz a maga szerepét is. Bassza meg, hogy így elromlott minden! Pedig tegnap este ez előtt a ház előtt már-már azt hitte, kialakulhat szépen lassan kettőjük között valami.  De ezek után? Ha Anna felébred, az lesz a legkevesebb, hogy józan fejjel elküldi a fenébe. Amikor a lány újra megrázkódott és szinte fuldokolva markolászta maga alatt a párnát, úgy döntött, lesz ami lesz, felébreszti. Kicsit megrázta a vállát, aztán megcirógatta az arcát és a nevén szólongatta. Egészen addig, amíg a lány szemei kinyíltak és kicsit kábán ráfókuszáltak.
-Rosszat álmodtál – mondta neki és eléje tartotta a még mindig kellemesen forró kávét. –Nem iszol egy kicsit?
-Kösz, nem, mert biztos kidobnám tőle a taccsot – motyogta Anna, miközben a halántékát masszírozta. Biztos volt benne, hogy nem álmodik, és ez a pasi itt mellette nem Tomi, hanem Simon. Ez azért meglepő megállapítás volt. Vajon hogy került ide, és főleg minek jött? Ő hívta volna? Csak arra emlékezett, hogy a testvérétől egyenesen hazajött és első lépésként megitta Apa dugi barackpálinkáját, amit azokra az alkalmakra tartogatott orvosságként, amikor a menzesze meggyötörte vagy csak tele volt a hócipője a világgal. Ez az este volt a pálinka nagy napja, most aztán tényleg volt mit fájdalomcsillapítania. Utána még ivott valamit, de az már erősen a ködös delíriumba veszett, hogy mit. Mintha Tomi hangját hallotta volna, a kiabálását, de hát nyilván hallucinált, hiszen ezt az illatot nem tévesztené el soha. Simon kesernyés arcvizének illata a kocsiban töltött közös utazás óta úgy burkolta be, mint valami puha felhő, amit bárhol, bármikor felismerne.  Vajon ha végig nyalnám a nyakát, akkor az íze is kesernyés lenne?  - tette fel a kérdést magának és felült, hogy a gondolatot egy áltudományos kísérlet kövesse.
Simon kicsit ijedten figyelte, ahogy a lány felé hajol és mohón szimatolni kezd, aztán még közelebb hajol és száját enyhén elnyílva, kidugja a nyelvét. -Anna!... Anna! …Héé, kislány! Mit tervezel? – motyogta, miközben önkéntelenül is elhúzódott előle.
-Meg akarom kóstolni a parfümödet – jött az egyenes és meglepő válasz, miközben a lány már túlhajolt azon a ponton, ahol meg tudta volna tartani az egyensúlyát és szinte a fiú nyakába zuhant. Simon halkan elnevette magát. Ez az ő formája! Itt van ez az édes kis csaj, ő pedig játszhatja a Grál lovagot, mert szegény lány olyan talajrészeg, hogy teljesen egyértelmű, fogalma sincs, mit művel. Nem akarta a dolgokat köztük még jobban elszúrni azzal, hogy kielégíti a kíváncsiságát.
-Upsz! – támasztotta meg Annát, aztán visszanyomta a párnára. –Megkóstolhatod, ígérem, de majd egy kicsit később. Oké? – mormolta neki.
-Oké! – jött a sóhajszerű beleegyezés, aztán a következő pillanatban Anna már apró kis nyálbuborékokat fújdogálva újra elaludt. Simon visszadőlt mellé és az eget bámulva virrasztani kezdett.


Nincsenek megjegyzések: