"Ha egy könyvet igazán el akarsz olvasni, de még nem írták meg, akkor neked kell megírnod." - Toni Morrison
"Az álom írás, az írás pedig sokszor nem más, mint álom." - Umberto Eco


2017. november 12., vasárnap

Skót szerelem 5. fejezet


5. fejezet

Egy újabb röntgen után Rowena gyakorlott mozdulatokkal tette fel a könnyű járógipszet Broden lábára. A férfi elismerően figyelte, ahogy dolgozik.
-A kórházban erre külön szakember specializálódik – vetette közbe. Rowena megrántotta a vállát.
-Nincs annyi betegem, hogy asszisztenciát foglalkoztassak, akikhez kell, ott a gazda segít, így aztán kénytelen vagyok mindent magam csinálni. El sem hinné, hány állatnak kellett begipszelnem a lábát, így aztán a magáé sem foghat ki rajtam.
-Legalább annyit szépítsen ezen a kissé kétértelmű mondaton, hogy mind közül én vagyok a csúcsragadozó – vigyorgott a férfi.
-Jó, ha ez kell az egójának, akkor maga mind közül a csúcsragadozó – kuncogott a lány is. Az elmúlt napokban szinte barátivá érlelődött a kapcsolatuk. A testvérek segítségével átköltöztették Brodent is a nagy házba, aki élvezettel vetette bele magát a mindenfelől áradó kényeztetésbe. Rég elfeledett érzés volt, amelybe könnyű és csábító volt visszaszokni. Catriona napról napra finom falatokkal kínálta őket, és ő a maga részéről biztos volt benne, hogy a kényszerű pihenő alatt hízott néhány kilót. Rowena gondoskodó aggodalmaskodással figyelte a felépülését, és ez régi, porlepte érzéseket hozott felszínre benne. Az anyja törődött vele utoljára így. Nem mintha egyetlen pillanatig is anyáskodónak érezte volna a lány iránta tanúsított figyelmét, nem. De megvolt benne az eredendő női gondoskodás, ami annak idején például Jasmine-ből teljesen hiányzott. Egy másodpercre felrémlett előtte az a régi délután, amikor a balta megcsúszott egy görcsön a farönkben és a sípcsontjában állt meg. Nem nagyon, de éppen annyira, hogy el kelljen látni. Amíg ő a rosszulléttel küzdött, Jasmine borzadva, már-már undorral nézte, aztán Mariáért, a házvezetőnőért kiáltott, aki gyors mozdulatokkal kitisztította és ügyesen bekötötte a sebét. Jasmine másnap meg sem kérdezte, hogy fáj-e még.
Érdekes volt végre kicsit hosszabb időt együtt tölteni a srácokkal. Olyan régen távol voltak már egymástól és ezt a távolságot a technikai vívmányai alig tudták csökkenteni. A fizikai távolság, ha alig érezhetően is, de már kezdte őket eltávolítani egymástól. Ez a néhány nap azonban – úgy tűnt – segít helyreállítani az igazi testvéri kapcsolatot. Az ő ötletének köszönhetően Duncan éppen Invernessbe, a reptérre tartott Donatelláért és a kicsiért, hogy a teljes család együtt keresse fel az ősi kastélyt Achnacarryben. Közben Rowena az utolsó simításokkal is végzett. Broden csendben figyelte, ahogy tevékenykedik. Minden mozdulatnak szerepe volt, egyetlen felesleges lépést sem tett. Dr.Rowena McMillan láthatóan értette a dolgát, nem hozta zavarba a tény, hogy most éppen nem egy négylábú páciense igényli a szakértelmét. A nő, mintha megérezte volna, hogy a gondolataiban éppen ő foglalkoztatja, megszólalt:
-Ha nem tekinti túlzott kíváncsiságnak, mi történt tegnap a közjegyzőnél? Olyan sokáig elmaradtak.
-Ó, nem, Mr. Ansleynél talán egy órát voltunk csak, de aztán a srácokkal kimentünk a szigetre, a családi sírbolthoz. Úgy éreztem, helyénvaló az öreggel eltölteni egy kis időt. Végül is, akár ki is tagadhatott volna minket az örökségéből, ha már életében sem volt kíváncsi ránk.
-Vagy maguk rá – szúrta közbe a lány. Broden megvonta a vállát.
-Nézőpont kérdése. Ugyanannyi az út innen oda, mint onnan ide. Tudja, csak egy telefonjába került volna. A szívünk mélyén mindig szerettük volna, ha a nagyapánkat érdekli a sorsunk, de nekünk nagyon úgy tűnt, hogy eszébe sem jutunk. Még az édesanyánk temetésére sem írt egy sort sem. Azzal, hogy képes volt felvenni egy gyarmati idegen nevét az ősi Cameron név helyett, meg is szűnt a számára létezni. S vele együtt mi is. Bár a saját fiával sem találta a hangot, miért érdekelték volna az unokái?
Rowena nem tudott választ adni a kérdésre, hiszen nem ismerte annyira az öreg Seumast, hogy értse a mozgatórugóit. A férfi szavaiból áradó keserűség azonban tagadhatatlan volt. Broden Cameron keménynek próbált mutatkozni, de a lelki sebek egy életen át sajognak, ez sütött minden szavából. Igazság szerint a saját nagyszüleit sem ismerte túl jól. Ez valami átok lehetett a két családon, hogy a más családoknál szeretetteljes kapcsolat az idős nagyszülők és unokáik között itt ismeretlen fogalom volt?
-A temető után pedig beültünk egy sörre a Fekete Kakasba. Na jó, talán több is volt, mint egy-két sör – ismerte el Broden. Mélyet sóhajtott, ahogy az ott elhangzottakra gondolt. Az ital megoldotta az öccsei nyelvét és érdekes dolgok derültek ki a terveikről, álmaikról. A legkevésbé Wallace és Duncan lepték meg. De Edan és Quinn igazi meglepetésekkel szolgáltak. Hirtelen ötlettől vezérelve megszólalt:
-Ha van idejük és kedvük, a húgával legyenek a vendégeink Achnacarry-ben. Bár, Duncan felesége ott lesz, de több női szempár jobban átlátja, mi a tennivaló abban a házban. Én lassan már nem is emlékszem rá. Csak a sötétség és a hideg él az emlékeimben, de ezek alighanem az ott töltött napjaim lenyomatai, nem tényleges benyomások. Úgy emlékszem, sehol máshol nem fáztam annyira. De lehet, hogy csak a szeretet nélküli légkörtől volt fagyos a legtöbb nap és éjszaka. Tartsanak velünk! Had viszonozzam a vendégszeretetét és segítő szakértelmét ily módon. Igazából nem is kívánom ingyen – vigyorgott kétértelműen, aztán visszakomolyodva folytatta: -Szeretném, ha segítenének egy alkalmas intézőt és egy házvezetőnőt találni a házhoz. Akik a nagyapám utolsó éveiben vezették a birtokot, a közjegyző szerint kilopták a szemét. Nem is értem, hogy az öreg, aki képes volt az egész családját sakkban tartani, miért nem bírt el néhány szélhámossal. Az egyetlen jó cselekedete az volt, hogy mielőtt eldobta az életét, még megszabadult tőlük. Ennek köszönhetően azonban a ház ott áll őrizetlenül. Ansley lezárta ugyan, de nem volt benne biztos, hogy egy őrző-védő szolgálat szolgálatait az örökösök megtérítenék-e, így aztán ezzel nem foglalkozott. Maguk ismerik az ittenieket, jobban szót is értenek velük, mint mi „sehonnaiak”, ahogy egy idős férfi nevezett minket a minap a benzinkútnál. Biztos akarok lenni benne, hogy a birtok nem válik szerencsevadászok, tolvajok és illetéktelen behatolók martalékává, ha visszautazunk Londonba. De ettől függetlenül, szeretném igazi vendéglátóként meghívni. Amúgy csak Kaliforniába tudnám köszönetként meghívni, amit egyébként meg is teszek, ha bármikor lesz kedve hozzá. De hát az messze van egy röpke látogatáshoz, bár biztosan érdekes változatosság lenne a skóciai ködök után az ottani örök napfény.
Rowena kezében megállt a seprű. Scott éppen ezt próbálta elérni, és ő éppen ezt akarta elkerülni. Hogy bármelyik Cameron fiú közeledni próbáljon hozzá vagy a húgához. De talán csak többet képzel a meghívás mögé, mint amennyit valójában takar. Hiszen valóban köszönettel tartozik neki a férfi, még ha ő erre nem is tart igényt. Talán még segíteni is tud neki. Egy kirándulás. Csak ennyi. Achnacarry itt van közel, Fort William és Invergarry között. Csak egy ugrás, bármikor hazajöhet, még ott éjszakáznia sem kell. Amikor úgy érezte, hogy túl messzire nyúlik a csend a válaszáig, meggyőzte önmagát, megfordult és rámosolygott a férfira:
-Köszönjük a meghívást. Szívesen meglátogatjuk, ha tényleg nem leszünk útban.
Broden lassan kieresztette a levegőt, amit észre sem vett, hogy benntartott a lány válaszáig. Az idő elég hosszúra nyúlt, úgyhogy most úgy érezte magát, mint búvárkodás közben, amikor a felszínre ért és végre mélyet lélegezhetett. Aztán eszébe jutott a kövér Ansley gúnyos ábrázata, ahogy a McMillan lányokkal való kapcsolattól óvta őket. Az ördög vigye el a hájas képét, még képes és belerondít a következő napok kellemesnek ígérkező hangulatába. De hát ő nem akar semmi mást, mint egy női véleménnyel többet hallani a házról, és talán egy kicsivel elfogulatlanabb véleményt, mint ami benne és a testvéreiben élhet. Kíváncsi lett volna, hogy Rowena ismeri-e a Viszály történetét, és a végrendelet tartalmát. De leginkább arra lett volna kíváncsi, hogyan reagálna, ha tudná, hogy egy vénember még halálában is óva intette az unokáit a másik család leszármazottaitól.
*
A kapu zárva volt, de Rowena tudta, hol van a kulcs elrejtve, hiszen ő maga tette oda, amikor elhozta a lószállító kocsit. Egy pillanatra hagyta, hogy a fiúk csalódottan ácsorogjanak a hatalmas kovácsoltvas-kapu előtt, aztán belekotort az óriási kőedénybe a kapu bal oldalán. Amikor a tekintélyes méretű kulcsot előhúzta onnan, Broden meglepett tekintete maga volt a kérdőjel, de nem tett fel kérdéseket. Duncan és Edan kitárták a kapu nyikorgó szárnyait és a kocsik behajtottak. Az utat a kastélyig apró szürke kő borította, amit nyilván a közeli hegyekben bányásztak. Rowena még emlékezett, hogyan csikorgott a kerekei alatt, amikor a lószállítót elvontatta. Mintha még az a furcsa hang is korholta volna érte, hogy magával visz bármit, amikor nincs itt a tulajdonos, hogy erre engedélyt adjon. Nem először jutott eszébe, hogy illene szóba hoznia a dolgot, de végül hallgatott. Majd biztosan lesz erre alkalmasabb időpont is.
Az épület úgy bukkant elő a sűrű fasor végén, mint valami erőd. Sötétszürke bazalt kőből épült falai erőt sugároztak, mint ahogy valamikori gazdáját se merte volna soha senki gyengének nevezni. Ismerős volt, mégis kicsit ismeretlen. Broden hirtelen utána sem tudott számolni, hány évvel ezelőtt járt itt utoljára, de volt az már talán húsz is. A fák sokkal öregebbek voltak, mégis, mintha akkoriban a kastély jobban kiemelkedett volna közülük. De talán csak gyermeki szemmel tűnt olyan hatalmasnak és félelmetesnek. Most egyszerűen csak impozánsnak hatott, amiért már nem kellett attól tartania, hogy hamarosan mogorva nagyapja elé kell állnia. Mintha csak Broden kimondatlan kívánságának engedelmeskedne, Wallace a kocsi fékjére lépett. A látvány valósággal megigézte. Mögötte Rowena is megállt. Broden nyúlt elsőnek a kilincs után és nehézkesen kiszállt. Odahaza soha nem gondolt még erre, de most elemi erővel öntötte el az érzés: mennyi hasonlóság van ebben az épületben és a kaliforniai házában. El Paso de Roblesnek hívták a birtokát még azután is, hogy beleolvasztotta a szomszédos - és talán sokkal híresebb - Buena Vistát. El Paso de Robles, „A tölgyek lépte” nevet kapta a nagy ház körül ágaskodó tölgyfákról. Most ébredt csak rá, hogy Achnacarryt is hatalmas tölgyek veszik körbe. Évszázados fák, amelyeket talán az ükapja ültetett, de talán még korábban eresztették gyökereiket a szívós skót földbe. Kis tornyaival, csipkés oromzatával a ház olyan volt, mint egy gyarmati erődítmény és Broden szinte várta a mexikói katonák kirajzását az érkeztükre. De sem szuronyos mexikóiak, sem leigázó vörös kabátos angolok, de még csak nemzetségük színeit viselő felföldi harcosok sem riadtak fel érkeztükre. Az épület néma és magányos volt. Utolsó lakója a klán piros-zöld kockás, sárga vonalakkal átszőtt tartánjában eltemetve a szigeten aludta örök álmát. Broden hirtelen ráébredt, hogy ez az épület nemcsak a karbantartását követeli majd tőlük, de a hagyományaik őrzését is. Valósággal megrémült a feladattól. Tudta, hogy ő a tengerentúlról képtelen lenne ezt tisztességgel végig csinálni és fogalma sem volt róla, melyik öccse nyakába sózza a hatalmas felelősséget. Az fel sem merült benne, hogy vevőt keressenek rá. Most még nem. Talán, ha nem sikerül a régi rossz szellemeket száműzni a komor falak közül, akkor, de most még semmiképpen! De most még korai volt ezen törnie a fejét. Csak állt és szívta magába a múltjuk erejét sugalló épület látványát. Az apja meséiből tudta, hogy ezen a helyen már az 1600-as évek közepén állt egy nagy és erős faépület, melyet a klán akkori vezére, Even Cameron építtetett. Gyerekként még égett benne a bosszúvágy a családot, a nemzetséget ért veszteségért, amikor a cullodeni csata utáni megtorlásban a királyi csapatok felgyújtották az ősei otthonát. Majd negyven évvel később, az akkori vezér, Donald kezdhetett bele az újjáépítésbe, amikor az általános amnesztia után visszakapta a birtokát. Az ő dicsőségét hirdette ez a masszív kőépület, melynek még Victoria királynő is a látogatója volt. Éppen elég festményt látott odabent annak idején, amelyek ezt a nagyszerű eseményt voltak hivatva megörökíteni. Mint ahogy ott sorakoztak az ősök portréi is, és egy titokzatos, fekete lepellel letakart kép is a nagyapjuk dolgozószobájában, ahova csak engedéllyel léphettek be. Gyerekként bármit megadott volna, hogy lássa, mi rejtőzik a lepel alatt, de sosem merte az örökké mogorva öreget faggatni, ráadásul nem is tölthetett annyi időt odabent, hogy rákérdezhessen. Még túl jól emlékezett, hogy a nagyapjánál tett kényszerű látogatásai többnyire a számonkérés percei voltak és a kirótt büntetésé. Pedig csak egy rövidnadrágos kiskölyök volt, aki kalandokra vágyott és megértő nagyapai szeretetre. Hát, kalandokat végül is kapott. Most azonban senki és semmi nem gátolhatta meg, hogy végére járjon a titoknak.
-Na, menjünk be! – adta ki a jelszót és a többiek, mint valami csatárláncban, megindultak mellette. Mintha csak bevenni készülnének az erődőt, és talán így is volt. Lelkük zugában ott lapult néhány emlék, amelyeknek a legyőzésével tudták csak átlépni a küszöböt. Rowena és Catriona kicsit lemaradva követték a családot. Amikor a lány legutóbb itt járt, rögtön a ház mögötti istállóhoz hajtott, meg sem nézte az épületet, de talán nem is látta volna, úgy olvadt bele annak a baljós estének a ködfüggönyébe. Nézte maga előtt a testvéreket, mára kiegészülve egyikük csinos barna feleségével, aki az angolságába érezhetően beleszőtte anyanyelve lágyságát és dallamát. Szimpatikus nő volt, mint ahogy azok voltak a férfiak is. Jól érezte magát köztük. Még akkor is, ha ismeretsége a legidősebb testvérrel kicsit furcsán, már-már kínosan indult. Azóta azonban sok víz lefolyt a ház mögötti Lochielen, amely a fák között kanyargott, s kis zúgók gyorsították a folyását. Még emlékezett rá, hogy egyszer régen az apja elhozta őt ide. Nem a kastélyhoz, csak a folyópartra, innen kicsit feljebb, ahol együtt pecáztak. Talán az utolsó apa-lánya délután volt. Most szinte hallani vélte a víz surranását és a saját elragadtatott kiáltásait, ahogy az apja zsákmányait üdvözölte. Csodálatos hely volt és gyakorlatias agya már éledezett, hogy ötletekkel szolgáljon a testvéreknek a későbbi hasznosításra. Nem érezte magát kívülállónak a húgával, de bele sem mert gondolni, hogy akkor miért is vannak itt.

-Gyönyörű ez a ház!- torpant meg mellette Catriona, miközben ámulva csodálta a hatalmas épületet. –Sokkal nagyobb, mint a nagyapáé – állapította meg tárgyilagosan a lány, és Rowena egyetértett vele. Megértette a húga ámulatát, aki talán még sosem látta ezt a valóságos erődítményt. Valóban, a McMillan ház emellett a kastély mellett olyan volt, mint a cselédségi szárny. Legalábbis kívülről, mert odabent náluk is műkincsek meséltek a történelemről, az őseik szépség iránti vonzalmáról. Bár, a nagyapjukat nem nagyon érdekelte, micsoda pazar környezet veszi körül. Ő csak ült a könyvtára magányában komoran, olvasgatott és a múlton rágódott. Írogatott, bár azokat az írásokat azóta sem látta senki. Talán levelek voltak, talán egy napló őszinte sorai, az utókor még nem fejthette meg a rejtélyt, mert azoknak az írásoknak egyetlen lapja sem került még elő. Lassan már a létezésükben is kételkedett, akinek egyáltalán eszébe jutott. Fiatal lányként Rowena még reménykedett benne, hogy betekintést nyerhet a nagyapja titkos naplójába, aztán a tanulmányai és a munkája lassan elfeledtették vele is. Nyílt titok volt a családban, hogy a Papa és a Mama nem éltek túl jól. Hogy miért nem, azt Rowena már nem tudhatta meg, mert a szülei nem tartották fontosnak, hogy a családi szennyesről beszéljenek vele. Talán igazuk is volt, mert akkor ő is belemélyedt volna a nagyapja komorságába, magáévá téve – mint már oly sokszor – a mások fájdalmát. Azt is csak véletlenül tudta meg, hogy a Mama öngyilkos lett Skye szigetén. Nekik gyerekeknek és a közvélemény felé a hivatalos verzió balesetről szólt, de aztán tanúja lett egy beszélgetésnek, amit nem az ő fülének szántak. A nagyapja házvezetőnője beszélt róla a plébános úrral a temetés előtt, kérve a megértését és a titoktartását. Szegény Shorna nem akarta ezt a titkot magában hurcolni, így inkább kiadta a család titkát. Bízott benne, hogy a szentéletű egyházfi birtokában is titok marad. Rowena kíváncsi lett volna az okokra, de soha senkinek nem merte feltenni a kérdéseit. Néha már attól tartott, hogy a nagyanyja elméje megbomlott, azért is kényszerültek kiköltözni Skyra. A legnagyobb félelme innentől pedig az lett, hogy vajon öröklődik-e a családban az elmebaj. Elhessegette magától az egyetlen nyomasztó gondolatot, amely gyermekkora óta nem hagyta nyugodni. Még szerencse, hogy nem beszélt róla Scottnak, mert már nem bízott volna meg benne, hogy nem adja-e ki valahol, egy társaságban, ahol aztán majd tényként könyvelik el a félelmeit. Egy ilyen szóbeszéd könnyedén tönkretehette volna bárki életét, aki a közösség bizalmától függött. Most azonban lerázta magáról ezeket a felzaklató gondolatokat, a húgára mosolygott és a többiek után indult:
-Gyere! Ki tudja, láthatjuk-e még ezt a nagyszerű házat valaha. Igazán kíváncsi vagyok, hogy Seumas Cameron hogyan élt ezek között a falak között; és miért az unokái nélkül. Kivételes helyzetben lett volna, hiszen öt férfi unokája volt; mégsem látogatták sosem. Ha nem ismerném őket, azt hinném, hálátlan tökfejek, de nézd meg őket, egyik szimpatikusabb, mint a másik. Én elég jó emberismerő vagyok, úgyhogy biztos vagyok benne, hogy itt valami titok lappang a háttérben. Hát, nem nagyszerű, hogy talán kideríthetjük, mi az?

Nincsenek megjegyzések: