"Ha egy könyvet igazán el akarsz olvasni, de még nem írták meg, akkor neked kell megírnod." - Toni Morrison
"Az álom írás, az írás pedig sokszor nem más, mint álom." - Umberto Eco


2019. január 26., szombat

Perlekedők 111-112. fejezet


111.
-Nagy hírem van! – nyitott be Simon a gyerekszobába, ahol Anna a tegnap érkezett bútorokat szerelgette. Ült a padlón és az imbuszkulcsot forgatta elmélyülten a kezében, mert a műszaki leíráshoz képest valahogy mégsem akart rendben menni a dolog.
-Jesszus, miért kezdtél bele egyedül? Mondtam, hogy sietek haza! – vette ki a férje a kezéből a kis szerszámot, aztán a már elkészült pelenkázóra dobva a felesége kezéért nyúlt és felhúzta. Már csak egy hónap volt hátra a szülésig és Anna az utóbbi hetekben igazán belehúzott. Olyan pocakot eresztett, mintha nem is egy gyerek, hanem egyenesen egy ikerpár növekedne odabent.
-Te meg miért nem mondod anyádnak, hogy fogadjon szót a papának? – dorgálta meg a pocaklakót a férfi, mire a megszólított legalább két térdet és egy könyököt mutatott meg az anyja kemény pocakján. Anna nyögve simogatta el a kis dudorokat.
-Nagyon örülnék, ha nem szövetkeznétek ellenem már most. Titkolózhat dr.Morrison a baba nemét illetően, de én biztos vagyok benne, hogy egy lány, aki máris imádja az apját, és engem meg fele annyira sem – biggyesztette le a száját.
-Gondolod? – simogatta meg a kerek hasat a férfi. –Egy lány? … Azt hiszem, imádnám, ha egy lány lenne, vagy egy fiú… - nevette el a végét. –Tudod mit, én inkább nem is foglalok állást, nehogy azt higgye a gyerek, hogy nem örülnék neki, ha esetleg mégsincs igazad. Mindegy, hogy fiú vagy vagy lány, picim, én akkor is szeretlek! És hidd el, a mama is jófej, csak mostanában ilyen morgós, de ha majd kint leszel és a karjában tarthat, akkor majd meglátod, hogy nincs is nála kedvesebb nőszemély ezen a földön. Én imádom, és biztosan te is nagyon fogod szeretni. Na, megfelelt nagyságos asszonyom, ahogy az érdekeiért kampányoltam a gyerekünknél? – csókolt bele Anna nyakába a férfi, és a felesége máris kéjesen sóhajtozva engedte át magát a kedveskedésnek. A terhesség egy pillanatra sem vette el a kedvét attól, hogy hagyja magát kényeztetni és ebben Simon jó volt, nagyon jó.
-Mi az a nagy hír? – nyögdécselte lehunyt szemekkel, ahogy a férfi átölelve a hasát simogatta, miközben a nyakában kalandozott a szája.
-Ja, a hír…  – vette le a kezét róla a férfi. Egy kinyomtatott emailt lobogtatott meg Anna orra előtt, aki nevetve kapott utána. Steph és Georgette Pandas közti levélváltás utolsó felvonása volt, az írónő értesítése, hogy hamarosan megérkezik és aláírhatják a szerződést, amelynek értelmében a lefordított regény időközben elkészült forgatókönyvére is az áldását adja.
-Jézusom, film lesz belőle, most már biztos, hogy film lesz belőle – lelkendezett az asszony, aztán a levelet félredobva kézen fogta a férjét és magával húzta a nappali felé. –Ezt meg kell ünnepeljük! – mormolta érzéki hangon, miközben már lesimogatta a férfiról az inget és a nadrág gombolása után kapott.
-Hé, csak lassan a testtel, asszony! – kapta el a kezét nevetve Simon. –Te egyre telhetetlenebb leszel, ahogy közeleg a nagy nap – nyomott egy csókot Anna kezére, aztán lehuppant a kanapéra és az ölébe húzta.
-Ja, bocsánat, azt hittem, neked is tetszik – vágott azonnal durcás arcot a lány, mire Simon elnevette magát.
-Tetszik bizony, de még mennyire tetszik. Csak lassan már nem hagysz engem kibontakozni, olyan erőszakos vagy, mint egy pasi – mormolta a lány bőrébe, ahogy a kulcscsontját csókolgatta. És ma elhatároztam, hogy visszaveszem a kormányrudat, mégis csak én vagyok a ház ura, vagy mi a fene…
-A kormányrudat? – grimaszolt kuncogva a felesége.
-Oké, azt talán mégsem, csak a kezdeményezést, aztán a kormányrúddal kezdjen kisasszony bármit, kedve szerint, …talán mégsem olyan rossz ötlet, ha hagyom, hogy Ön irányítsa a … hajót – sóhajtott mélyet a férfi, ahogy Anna engedelmesen a sokat emlegetett kormányrúd után kapott.
*
-Anna! Hova tetted a lila nyakkendőmet? – kiabált Simon a szekrényt feltúrva a kérdéses kiegészítőért, mire hirtelen egy kéz nyúlt el mellette, és az ingek közül kihúzott egy tartót, amelyen a férfi nyakkendői voltak katonás rendben felfűzve.
-Ne ordíts! Inkább nyisd ki a szemed! Én nem is tudom, amikor valami gálára olyan csicsásan felöltözöl, ki adja a kezedbe a cuccot? Mert ha rajtad múlna, alsónadrágban vonulnál végig a vörös szőnyegen – morgolódott a lány, mint nagyjából minden alkalommal, amikor Simon elegánsra vette a figurát. A lyukas pólóin és a széthordott gatyáin kívül szinte semminek nem tudta a helyét.
-Miért is van gondoskodó feleségem, ha még ezt is nekem kéne fejben tartanom? – dörzsölte hozzá az orrát a férfi, miközben mélyet szippantott a felesége ismerős, finom virágillatából. –Mutasd magad! – tolta el magától az asszonyt és mosolyogva nézett végig a mélylila, puha anyagon, amely pontosan követte az asszony terhes alakját. –Gyönyörű vagy! – harapta meg Anna fülét finoman, amiben egy könnycsepp alakú gyémánt rezgett, amit az édesapjától kapott még az esküvőkor.
-Hát, nem tudom. Szinte meztelennek érzem magam, de az a másik ruha…, abban olyan voltam, mint valami  törpe víziló – fintorgott a nő. Való igaz, a lágy esésű, bő ruha nem volt túl előnyös. Nem elrejtett, csak felnagyított. Ez viszont, nemcsak a mindenórás pocakot mutatta meg, de azokat a fenséges melleket is, amelyek nemsokára az ifjú Carmichelt fogják táplálni. Ennek ellenére szexi és elegáns volt benne, mert sem a szín, sem a szabás nem akart hivalkodni, csak védőburkot adott egy nagyon is nőies testnek.  –Őszintén szólva nem bántam volna, ha ezt az estét kihagyhatom, de mivel a gyereked olyan jól érzi odabent magát, hát kénytelenek leszünk elkísérni ma este – motyogta Anna.
-Én viszont boldog vagyok, hogy megmutathatlak országnak világnak még így a szülés előtt fél lábbal. – vont vállat a férje.
-Remélem, az a fél láb elég hosszú lépés lesz, mert nem szeretnék a bemutatóról magzatvízzel átitatott ruhában, mentővel távozni – fintorgott a felesége, aztán belebújtatta a lábát a puha, nem túl magas cipellőbe. –Na, menjünk, mielőtt meggondolom magam! – sóhajtott nagyot és kifelé indult. Simon szeretettel nézett utána és egy vidám vigyorral megcsóválta a fejét.
*
-Nem hittem volna, hogy ilyen hamar bemutatókész állapotba hozzák a filmedet – mondta halkan Anna, miközben a kiabálás és vakuvillogás közepette a férjébe kapaszkodva a színház bejárata felé lépkedtek az üdvözlésképpen leterített szőnyegen.  Még nem telt el fél év sem azóta, hogy a forgatás befejeződött, és máris itt volt a bemutatója, aminek az alacsony költségvetésű munka ellenére igen nagy hírverést csaptak.
-Kicsit tartok is tőle, nem ártott-e neki ez a kapkodás – sóhajtott a férfi, miközben arra gondolt, vajon melyikük bukhat nagyobbat a sietséggel, a rendező vagy ő maga?  -Ígérd meg nekem! – fordult hirtelen szembe a feleségével – ígérd meg, hogy megmondod az őszintét akkor is, ha nem tetszett!
-Életem! Mikor kíméltem én az érzéseidet? Nyugi, jó lesz! De ha esetleg a vágással hazavágták vagy valami más gubanc lesz, meg fogom mondani. De ha tetszik, akkor légy szíves, ne hidd azt, hogy csak a lelkedet akarom kímélni! Rendben?
-Szeretlek! – mosolygott rá a férfi, aztán egy utolsót integetve a fotósok felé, megcsókolta a feleségét, majd belekarolva bevezette az épületbe.
*
A vetítést követő tapsviharban Simon a rendező és a kollégák kezét szorongatva Annát kereste a tekintetével. A felesége ülve maradt és a könnyeit törölgette. A film drámai hatása meglepően jól érvényesült, pedig a forgatás olyan jó hangulatban telt, hogy attól tartottak, a végén az derül majd ki, hogy elviccelték a legütősebb jeleneteket is. De most a vásznon látva, Danielnek igazat kellett adjon, bár a jó munkához vért kell izzadni, az igazán akkor lesz eredményes, ha az izzadtságszag nem érződik a végeredményen. Anna abban a percben állt fel, amikor végre volt két szabad, ölelésre nyíló karja és magához ölelte a diszkréten szipogó asszonyt,
-Tetszett?
-Nagyon. Azt hittem, hogy utálni fogom az ágyjeleneteket, de még azok is olyan finomak voltak, hogy a bőrömön éreztem a kezedet, miközben Mia testén siklottak. Nagyon ügyesen csináltátok, szép volt, megható és mégis izgalmas. És sokkal ijesztőbben dühöngsz a vásznon, mint otthon, szinte féltem tőled, pedig otthon sose. Jó voltál! – csókolta meg a férjét kedvesen. Simon pedig úgy vigyorgott a kedves, teljesen civil kritikától, mintha az Oscar díj értékelését hallgatná. Kicsit tartott tőle, milyen lesz Annának szembesülnie a bensőséges jelenetekkel, de okos asszony, tudja, hogy ez ott a vásznon nem a valóság. Az otthon van, a négy fal között, és az csak a kettőjüké. Magához ölelte a műkedvelő kritikust és szeretettel kormányozta kifelé a színházteremből. Odakint eközben leszakadt az ég, Donald egy esernyővel várta őket  a kijáratnál és a kocsihoz kísérte a párost. Amikor elhelyezkedtek az ülésen, hogy a vetítést követő party helyszínére menjenek, Anna megrángatta a férje zakójának az ujját.
-Engem ki kéne tennetek a kórháznál. Azt hiszem, itt az idő – grimaszolt  egy halvány mosollyal, amitől a férfin a vegytiszta pánik suhant át.
A helyzetet Donald kezelte a legjobban. Egyetlen hang nélkül tövig nyomta a gázpedált és egy éles kanyarral a kórház felé vette az irányt. Simon kapkodva pánikolt. Hol Anna arcát simogatta, hol Donaldot  hajszolta, teljesen feleslegesen. Anna pedig csendben mélyeket lélegezve szorította a férje kezét.
-Mióta érzed? – nyögte ki végre az első kérdést Simon, teljesen megfeledkezve az este eddigi részéről.
-A vetítés alatt már  elkezdődött, de olyan ritkán jöttek a görcsök, hogy ráértem azon imádkozni, hogy a burok ne repedjen meg. Aztán a taps alatt már sűrűsödött, de még mindig nem vészes, csak bulizni nem merek már nekivágni – mosolygott rá kissé feszülten a lány, mire Simon a szemét forgatva simított végig az éppen megfeszülő arcon.
-Viccelődünk, viccelődünk?
-Hát, gondolom, ezzel kevésbé hozom rád a frászt, de ha akarod, jajgathatok is, mert ez a mostani már elég gorombára sikerült – sóhajtott Anna, miközben a kezével a hasát masszírozta. Arca már feszült volt, befelé figyelő, de még tartotta magát. Igazság szerint félt, mert bármit is olvasott, hallott a szülésről, átélni egy egészen más dimenzió volt, és a várakozás az izgalmon túl némi félelemmel párosult.
-Ne gyere be velem! – nyögött fel hirtelen, mire Simon zavartan ránézett.
-De hiszem már megegyeztünk. Ott akarok lenni!
-De én félek, hogy sikítani fogok, meg egyébként is olyan zavarba ejtő ez az egész, nem biztos, hogy később pont ezekre a pillanatokra akarsz majd visszaemlékezni…
-Anna! Eszednél vagy? A gyerekünk születésére?
-De ott vér lesz meg kínlódás, te meg olyan érzékeny vagy, ki fogsz borulni…
-Oké, akkor majd felmosnak, de tudod mit, felesleges ezen agyalnunk, mert majd kiderül. Ha nem bírom, ki fogok jönni, de ha olyan pasi vagyok, amilyennek képzelni szeretném magam, akkor ott leszek veled végig és fogom a kezed. Különben is, ki vágja el a köldökzsinórt, ha nem az apja?
Donald az utóbbi megjegyzésre olyan beszédes grimaszt vágott, ami egyetlen arcvonásba sűrítette a védencéről vallott véleményét bármilyen sebészeti műveletet illetően. Lehet, hogy Simon kezében lesz az olló, de nem biztos, hogy ezt a srác ébren fogja megélni. Azt mindenesetre erősen remélte, hogy ájulás közben nem fogja önmagát leszúrni.  

112.
-Ne gyere be! – mondta Anna szája, de a szeme szinte könyörgött: -Maradj velem! – ahogy a bejáratnál beleültették egy kerekesszékbe és miközben a recepciós Morrison doktort hívta, egy másik nővér utasításokat sorolva gyors léptekkel tolta máris a szülőszoba felé. Simon hosszú lépteivel szinte futott mellettük és igyekezett megfejteni a felesége igazi akaratát. A kérdést végül az egyik nővér döntötte el, aki a férfi kezébe nyomta a kórházi ruhát és szinte belökte egy öltöző fülkébe. Ezalatt Annáról lesegítették a csinos estélyi öltözéket, a kecses szandált, kapott egy hálóinget és hamarosan felkerült a vizsgáló asztalra, ahol aztán az érkező dr. Morrison koncentrálva vizsgálódott.
-Elfordult – jelentette ki gondterhelten, miközben Anna két görcs között is arra gondolt, hogy ezt ő vizsgálatok nélkül is meg tudta volna mondani. Elég a hasára ránézni, hiszen most is pontosan látszik, hogy a kölyök könyöke és lábai nem függőleges irányban dudorodnak ki, hanem szinte a két oldalán.
-És ez mit jelent? – sziszegte gyöngyöző homlokkal.
-Nem tudom. A méhszáj még nem tágult, a magzatvíz sem folyt el. Én azt mondom, nincs még itt az idő. Várjunk, amíg a gyerek eldönti, hogy indulni akar. Itt maradnak és ha bármi változás történik, akkor minden adott lesz hozzá, hogy belekezdjünk. De én nem siettetném a dolgot. Nincs semmi értelme egy császármetszést csinálni, hátha magától befordul a szülőcsatornába.
-De akkor miért görcsöl ennyire? – nyögött egy újabbat a lány.
-Itt vagyok kincsem! – robbant ki az öltözőből Simon tetőtől talpig világoskék műtős ruhában. –Mi történt eddig? – nézett az orvosra, aki a kesztyűt húzta le éppen a kezéről. De mielőtt az megszólalhatott volna, Anna paskolta meg a férje kezét.
-Semmiről nem maradtál le, még korai volt a riadó. Pillanatnyilag még nem is úgy fekszik, hogy ki tudjon jönni. Megvárjuk, hogy beforduljon, mert ha nem teszi meg ezt a szívességet, akkor császár lesz – foglalta össze neki Anna a tényeket. A férje – ha lehet – még sápadtabb lett.
-Császár? Úgy érted, műtét?
Anna az éppen érkező görcsből lassan ellazulva megvonta a vállát.
-Hát, legalább szép kerek feje lesz.
-Kerek feje … - motyogta a férfi, miközben az orvost figyelte, aki úgy készülődött, mint aki rögvest veszi a kalapját és hazamegy.
-És akkor most mi van? – nézett a körülöttük állókra  tanácstalanul. –Kicsim, akkor lehet, hogy nem is szülünk ma éjjel?
-Hát, nem tudom, hogy te mit csinálsz, Simon, de lehet, hogy én nem fogok szülni. Úgyhogy akár el is mehetsz arra a vacsorára, aztán majd visszajössz és elmeséled, mi volt a menü, amiről lemaradtam.
-Nagyon vicces – motyogta a férfi, aki teljesen elveszett ebben a bizonytalanságban. Ez sokkal rosszabb, mint arra gondolni, hogy akár órákon belül a kezük közé szoríthatják végre a porontyukat – gondolta fásultan. Amíg magára rángatta ezt a nevetséges kék rongyot, dolgozott benne az adrenalin, erősnek érezte magát, aki játszva megküzd a szülés véres, fájdalmas valóságával, de a várakozással, a tétlenséggel nem tudott mit kezdeni; szinte pillanatról pillanatra érezte, ahogy megy ki belőle az elszántság. Leroskadt a felesége mellett székre és a kezét simogatva nagyot sóhajtott. A következő másodpercben úgy érezte, mintha satu szorítaná össze az ujjait, különösen azt, amelyiken a jeggyűrűjét is hordta.
-Jézusom, Anna, eltöröd az ujjamat – akarta mondani, de az asszony arcára nézve benne akadt a hang. Anna szinte homorított a szülőágyon és a kíntól kaparta maga mellett a műbőr borítást. A hasa pedig egészen extrém változáson ment keresztül. Simon döbbenten nézte, ahogy odabent valami nagy és szögletes jól láthatóan helyet változtatott. Jézus! – suttogta lélegzetvisszafojtva, mire dr. Morrison is visszafordult, aztán már tartotta is a kezét, hogy a nővér újabb kesztyűt húzzon rá. Simon  elképedve nézte a kis Alien tornamutatványát és szinte rosszul volt a felismeréstől, hogy odabent azért nem egy üres térben forgolódik ez a kis dinnye, hanem nyilván Anna belső szerveit is átrnedezi közben. Elképzelni sem tudta, milyen fájdalmas lehet ez.
-Jó, nagyon jó! – motyogta vizsgálat közben az orvos, mire Simon úgy döntött, hogy elkapkodták az orvosválasztást, ez a faszi nyilvánvalóan egy őrült. Mi a franc jó van ebben, ami itt történik? De mielőtt orrba nyomta volna a kedélyesen örvendező szakorvost, az végre mondott valami értelmeset is. -A gyerek úgy döntött, itt az idő. Most már magukon múlik, hogy segítenek-e neki a helyezkedésben. Szerintem próbáljanak meg sétálgatni egy kicsit. Ő már irányba ált, és ha most a saját súlyánál fogva is lefelé kényszerül a szülőcsatornába, akkor talán még ma magukhoz ölelhetik a kis huncutot – mosolygott a derék doki, aki nem is sejtette, hogy Simon a felmenőit sértegeti gondolatban.
-Fel tudsz kelni? – nézett a férfi Annára, aki feltámaszkodva simított végig a hasán.
-Ha ez egy perccel is közelebb visz a szüléshez, akkor irány a lépcsőház, még emeletet mászni is hajlandó vagyok.
A férje karjára támaszkodva lemászott a szülőágyról, az egyik nővér egy köntöst terített rá, Simon pedig egy puha kis törülközővel az arcát törölgette meg. Aztán, amikor azt hitte, a többiek nem látják, a sajátját is. Hát, ez elég horror volt mára – gondolt vissza az előbbi igen látványos és láthatóan fájdalmas trükkre, amit a gyerekük végrehajtott.
*
Hajnali fél négyre boldog, kimerült mosollyal, némán cirógatták az Anna hasán szuszogó Lana Elisabeth Carmichelt, aki három kiló nyolcvan dekával és ötvenegy centijével olyan volt, akár egy kis szumóbirkózó. Attól a perctől kezdve, hogy megtalálta a külvilágba vezető utat, a kislány rohamtempóban tört a célja felé. Az orvos időben történt beavatkozása ellenére Anna úgy döntött a szülést követő néhány hosszú percben, hogy ha az életben többet nem enged férfit, még a férjét sem, a közelébe, az sem túl nagy veszteség. Úgy érezte magát, mint aki szétszakadt, és mint akinek minden csontja összetört, mert az orvos Simon hangos rosszallásával nem törődve, szinte ráfeküdt, hogy a kis gombócot a kijárat felé préselje. Hogy odalent milyen állapotban lehetett, azt el tudta képzelni, bár inkább nem gondolt rá, mert még a gondolat is fájdalmasnak tűnt.
Simon egyszerűen csak boldog volt. Megszületett a lánya, aki elmondhatatlanul szépnek tűnt a szemében, úgyszólván tökéletesnek. Sötét sűrű haja már sejtette, hogy az anyjáéra fog hasonlítani, és a ma éjjel izgalmai után érezte, hogy valószínűleg a temperamentuma is. Anna a szülés alatt hősiesen küzdött a fájdalommal, bár eltitkolni nem tudta, nyilván nem is akarta. Szeme sarkából kicsurrantak az erőfeszítés könnyei, torkából egy-egy mély nyögés, de azon túl, hogy még az életet is kiszorította a kezéből, nem kiabált, nem sikoltott. Ezért nem tudott neki elég hálás lenni, mert még elképzelni sem tudta, hogy birkózott volna meg ő maga az asszony hangos fájdalmával. Bár az orvos bíztatta, hogy jöjjön oda mellé és nézze, ahogy a kis fekete fejtető felbukkan, de erre nem volt képes és talán jobb is volt, mert számára meglepően véres volt a születés maga. Az a magzatmázzal  és vérrel borított kis maszat, aki az orvos kezei között hangos visítással fejezte ki rosszallását a számára is kalandos és sokkoló új helyzettel kapcsolatban, önmagában is ijesztő volt, nem akarta tudni, hogy mit takar el szemei elől a kék függöny, ami mögött az orvos ténykedett. A köldökzsinórt azonban ő maga vágta el, bár sosem hitte volna, hogy erre képes lehet. Oké, a keze remegett kicsit, és majdnem kiszúrta a saját szemét, ahogy igyekezett a könnyeket kidörzsölni belőle, még mielőtt az ollót letette volna. És most csak könyökölt Anna mellett az ágyon, nem látva, hogy az orvos mit csinál még a függöny túloldalán, csak a felesége összerezzenéseiből gondolta, hogy további kellemetlen perceket él át. De ha ezen túllesz, akkor az életük legszebb napjai kezdődnek, vigasztalta önmagát és halkan Annát is. Lanát a nővér leemelte Anna pocakjáról, s a helyzet azonnal mindkettőjükben hiányérzetet keltett, és úgy hallatszott, Lana sem örült neki, hogy a puha, meleg és ismerős illatú testtől, a két cirógató kéztől és a méhben már ismerőssé vált hangoktól elszakítják. Mind a ketten arra fordították a fejüket és mosolyogva nézték, ahogy a melegvíz alatt lassacskán a kis maszatból egy rózsaszín visító kismalac válik.
*
Claire a körmét rágva toporgott a férje mellett, aki nagyokat nyelve hallgatta a fia élménybeszámolóját. Amikor végre átvehette a telefont, az addig őt feszítő kérdésözönből egyetlen egy jutott csak eszébe.
-Kire hasonlít? – szipogott csillogó szemekkel, mire Simon elnevette magát a túloldalon.
-Szerintem Anna kicsinyített mása, ő meg azt mondja, tisztára én vagyok, csak sötét hajjal, szóval a mi gyerekünk. De anyu, szerintem ne telefonon beszéljük meg, gyertek és nézzétek meg a saját szemetekkel! Anna papáját is hívtam, ő már holnap gépre ül, gyertek együtt!
-Jövünk fiam, jövünk! Felhívom Joet, és amilyen hamar csak lehet, jövünk. Mondd meg Annának, hogy gratulálunk és ne aggódjon egy pillanatig sem. Már úton van a segítség!
Simon ettől az utolsó mondattól kicsit összerezzent. Lehet, hogy az anyjával majd beszélnie kell, hogy igazán örülnek a látogatásuknak, és egészen biztosan jól fog jönni néhány jótanács is, de Lana elsősorban a kettőjük gyereke, és nekik kell megbirkózniuk az új kihívásokkal.

Nincsenek megjegyzések: