"Ha egy könyvet igazán el akarsz olvasni, de még nem írták meg, akkor neked kell megírnod." - Toni Morrison
"Az álom írás, az írás pedig sokszor nem más, mint álom." - Umberto Eco


2021. május 24., hétfő

Olvadt üveg 3.

Romeo reszketve fogta a vékonyka kezet. A várandósságtól felduzzadt, de terhétől már megszabadult hason annyira oda nem illőnek tűnt, oly aprónak látszott. Julietta reszketett a láztól. A gyermek a sarokban bebugyolálva sírdogált, mintha még ő is átérezné a pillanat rettenetes voltát. Az orvos már összepakolta a holmiját, a bába az utolsó simításokat is elvégezte a szülőágy körül, majd csendesen magukra hagyták őket. A fiatal férfi könnyei elmaszatolták a még friss írást a házassági papíron, amit épp csak a szülés előtt írtak alá mindannyian. A pap, aki összekötötte őket, bármikor visszatérhet, hogy a fiatal anyának feladja az utolsó kenetet. Az életük a mai naptól maga lehetett volna a csoda, de egy felsőbb akarat másként döntött. A gyenge női test megsínylette a gyermekvárás hónapjait és ma, az utolsó nagy próbatételnél, elfogyott az erő. Az apró leánygyermek rengeteg vérrel jött világra, s hiába volt az orvosi segítség, az anya testének halványulása árulkodott arról, hogy szinte kivéreztette az édesanyját. Romeo zavaros tekintettel figyelte az apró kezek, lábak rugdosását, a halk nyöszörgést, mellyel az életet adó tej után kérlelt a csöpp gyermek. Ha táplált is némi szánalmat iránta, sokkal inkább zavart utálatot érzett, amiért elvette tőle a nőt, akinek a szerelméért egész világát áldozta fel. Tudta, hogy ez teljesen irreális érzelem, s ha Julietta itt hagyja őket szívének egyetlen utolsó dobbanásával, akkor persze a karjaiba fogja majd a kislányt és gondját fogja viselni. Legalábbis remélte, hogy a történtek után képes lesz jó apja lenni majd a gyermeküknek. Julietta miatt meg kell birkóznia a feladattal, mert élete szerelme sosem bocsátaná meg neki, ha elfordulna szerelmük gyümölcsétől, s talán még a másvilágról is visszajárna büntetni őt.

Julietta pedig – mintha megérezte volna komor gondolatainak mélységeit – nagyot sóhajtott, majd lassan ellazult. Romeo szinte látni vélte, ahogy a lelke, a gyönyörű, önfeláldozó, szerelmes és odaadó lelke elröppen az ablak felé, melyen túl Firenze kavargó világa zajongott. A sápadt arc békét sugárzott, s a fiatal férfi már-már érezni vélte ezt a békét, amikor a sarok felől erőszakos vékonyka hang szakította félbe a meghitt pillanatot. Lassú mozdulatokkal eleresztette asszonya kezét, összekulcsolta azokat a mellein, melyek máris felkészültek a gyermek etetésére, s melyek végül mégsem tölthetik be anyaságának legszebb feladatát. A sarokban rugkapáló csecsemőhöz lépett és óvatosan a karjaiba emelte. A kislány elhallgatott és zavaros, sötét szemeivel rácsodálkozott.

– Az apád vagyok, te kis gyilkos – suttogta megindultan Romeo. – Mindketten gyilkosok vagyunk – zokogott fel görcsösen.

– Ne beszéljen bolondokat, mert még megmérgezi a lelkét ennek az apró leánykának! – csattant fel egy pirospozsgás asszony az ajtóban, akinek érkezését észre sem vette. Nyilván a bába kerített egy szoptatós dajkát nagy hirtelen. – Hogyan lennének gyilkosai ennek a kis drágának? – simított végig Julietta kezein, ahogy elsietett mellette. – A Teremtő dolga afelől rendelkezni, ki élhet és ki nem.

Kezeit a csecsemőért nyújtotta, majd kényelmesen elhelyezkedett az ablak melletti karosszékben. Gyors mozdulattal kibontotta a ruháját és felkínálta tejtől duzzadó mellét a picinek, aki mohón kapott utána. A bambinával nem lesz gond – mosolyodott el, ahogy a hangos cuppogást hallgatta, de az édesapját már nehezebb lesz kirángatni a búskomorságból, ami felesége elvesztésével valósággal rabul ejtette.

– Hogy hívják ezt a kis gyönyörűséget? – kérdezte kedvesen, mire Romeo összerezzent. Hiszen még neve sincs a lányának. Elvesztette a feleségét, mielőtt ezt megkérdezhette volna tőle.

– Maria? – mormolta tétován, mire az asszony kutatva rámeredt. Mielőtt azonban megszólalt volna, hogy megjegyzést tegyen erre a tanácstalanságra, inkább a kicsihez fordult kedvesen:

– Maria, mia cara ... így, így, ügyes vagy, kicsi virágszálam.



Nincsenek megjegyzések: