"Ha egy könyvet igazán el akarsz olvasni, de még nem írták meg, akkor neked kell megírnod." - Toni Morrison
"Az álom írás, az írás pedig sokszor nem más, mint álom." - Umberto Eco


2018. október 12., péntek

Perlekedők 16. és 17. fejezet


16.
Hajnalodott, amikor Anna halk gitárpengetésre ébredt. Szeme még a lehunyt szemhéj mögött is majd szétrobbant, fejében vattaszerű köd volt, a szájában pedig maga a Núbiai sivatag. És kegyetlenül kellett pisilnie, de a zsongító gitárhangok még marasztalták egy kicsit. Aztán a hangok felerősödtek, és ettől úgy érezte, mintha a fejére esett volna egy szekrény.
-Héééé, csak finoman, halkan! – motyogta, mire a gitáros elvigyorodott.
–Szia!
-Szia! ... Nem akarok udvariatlannak tűnni, de mi a fenét keresel te itt?
-Hosszú, majd beszélünk, de szerintem van neked most ennél sürgősebb dolgod is.
-Ah, kár volt szóba hoznod, bocs, már megyek is ... – tápászkodott fel és alig érzékelve, hogy még szinte éjszaka van, a félhomályban kissé bizonytalan léptekkel eltűnt a fürdőszobában. Percekkel később vizes kezeit rázva bukkant fel. Végigsimított az arcán is, a vizes bőrt jótékonyan hűtötte a hajnali könnyed légmozgás. Csodálatos látvány volt a kelő nap fényében fürdő Margitsziget, az ébredező város ezer neszét sodorta feléjük a szél, de a lányt most egyetlen kérdés foglalkoztatta: Simon vajon hogy került ide?
Mire kiment, a férfi már egy új számot pengetett. Nem is nézett rá, ahogy beszélni kezdett:
-Jól bírod a piát, nem is hánytál.
-De igen, még az elején..., örülj, hogy nem láttad, nem volt egy szép látvány. És ezzel el is érkeztünk az ezer dolláros kérdéshez: Mit keresel itt? És egyáltalán, hogy jutottál be a lakásba?
-Azt mondták az Irish Catben, hogy beteg vagy. Nem akartam, hogy egyedül legyél. És végül vehetjük is úgy, hogy valóban beteg voltál. Nőt ennyire részegnek még nem láttam, de aranyosan csináltad. És te engedtél be – tovább pengetett és várta az elkerülhetetlen kérdést, és nem is csalódott, Anna már kijózanodott annyira, hogy feltegye.
-Akkor tényleg részeg lehettem. Miért nem akartad, hogy egyedül legyek?
-Nem tudom – nem mondott többet, mert tényleg nem lett volna képes megfogalmazni. Egyszerűen csak nem akarta, hogy a lány egyedül legyen, ha bajban van, pedig akkor még nem sejtette, hogy a testvére őt is felvilágosította, és ettől ilyen állapotba került.
-Elmondta – suttogta maga elé Anna. Nem mondta ki a nővére nevét, nem fűzött körmondatokat aköré, hogy ki és mit mondott el, de a fiú sem csinált úgy, mint aki nem tudja, miről van szó. A lány arca amúgy is beszédesebb volt mindennél. Ilyen keserűnek, csalódottnak még sosem látta.
-Sejtettem – pengetett tovább a húrokat bűvölve.
-Gyűlölöm – nyögött fel a lány.
-Gondolom. Ez az első egészséges reakció. Én is így éreztem, de már jobb. Te meg ráadásul a testvére vagy, úgyhogy biztosan meg fogsz neki bocsátani. Csak azt tette végül is, amit akkor helyesnek érzett. Végül is, egyikünk sem tudhatja, hogyan élte meg azokat a napokat. A tudomány szerint sokszor maguk a nők sem tudják később felidézni a döntésük pontos körülményeit. Biztosan belehalt ő maga is a döntésbe, nem lehetett egyszerű. És az a baj, hogy ebben senki más nem adhat tanácsot, úgyhogy talán jobb is, hogy nem vont bele minket is, levette rólunk a terhet. - Még önmagát is meglepte azzal, hogy szinte mentséget keres Adélnak, de jól tudta, milyen nagy szüksége van az embernek egy szerető testvérre, és nem akarta, hogy Anna és a nővére között tovább mélyüljön a szakadék. Önkéntelenül is egy gyorsabb ritmusra váltott, ahogy túlestek a legmeredekebb témán.
-Megtennéd, hogy lerakod végre a gitáromat?! – morrant rá a lány, mire Simon elvigyorodott és megrázta a fejét.
-Bocs, de egész éjjel virrasztottam és összehaverkodtunk, nem dobhatom egyik pillanatról a másikra miattad.
-Azért ez egyszer már sikerült – motyogta a lány fájdalomtól karcos hangon. Simon összerázkódott, de úgy döntött, nem reagál az alig bujtatott szemrehányásra.
-Szeretem a hangját, még jobb, mint az én gitáromé – mondta inkább halkan.
-Miért vagy ilyen megbocsátó? Így könnyebb? – a lány hangja támadó volt, ahogy visszatért közös problémájukhoz, de Simon úgy érezte, a lányban a bizonytalanság erősebb, mint a csalódottság szülte harag.
-Az igazat akarod tudni? Igen, így könnyebb. Nem gyűlölhetem, mert a testvéred. Igen, azt hiszem, miattad nem akarom gyűlölni. És ha lehetek egy kicsit profán, akkor egy csomó bajtól megkímélte azt a gyereket. Én egészen biztosan nem voltam még elég érett egy kölyökhöz. Ha megkeresett volna, akkor sem hiszem, hogy Adéllal maradok a bébi miatt. Úgy meg kinek lett volna jó az a helyzet?
-Huh, ez elég önzően hangzott.
-Nem tudom, lehet, de csak őszinte akarok lenni.
-Most már az vagy? Érett egy kölyökhöz?
-Most se.
-Az leszel valaha?
-Remélem.
-Le akartál feküdni velem?
A kérdés derült égből lórúgásként érkezett, de a férfi belement a szójátékba és rávágta a választ, amit szíve mélyén igaznak érzett. Más kérdés, hogy ezzel körülbelül tizenkilencre húzott lapot. Lehet, hogy pillanatokon belül páros lábbal rúgják ki innen.
-Igen.
-És most már nem akarsz?
De, igen. De nem most. Majd, ha nem érezzük úgy, hogy ezzel rajta állunk bosszút. Amikor kétség sem férhet hozzá, hogy egymást akarjuk.
-Jézus, te tényleg felnőttél és bölcs és megfontolt lettél! – forgatta meg a szemeit Anna, aztán le is hunyta őket, mert a forgás folytatódott. Fájdalmas volt és lassan a gyomra is csatlakozott a körhintához.
-Nem vagyok az, csak félek. Veled nem akarom elszúrni… - motyogta halkan a férfi, aztán kicsit hangosabban hozzátette: -Egyébként azt hiszem, itt volt a barátod. Csak őt nem engedted be.
-Milyen barát? – húzta össze a szemöldökét Anna zavarodottan.
-Magas, vékony srác. Elég dühösnek látszott.
-Jaj!... Tom… - masszírozta a homlokát elkeseredetten. -Ezt nehéz lesz kimagyarázni.
-Komoly?
-Már nem, de beszélnünk kellett volna. … Jézusom, a fogorvos…, azt is elfelejtettem. És persze Adél céges buliját is, bár, meglepne, ha ő elment volna.  … Te tényleg Metallicát játszottál az előbb?
Simon a hirtelen témaváltástól elmosolyodott. –Ahogy én játszottam, az altatódalod is lehetett volna – nevetett, és végre félretette a gitárt. Aztán felugrott és elkapta a lányt, aki a hirtelen rátörő zokogástól a korlátnak tántorodott.
Simon úgy döntött, nem mond semmit, ebben a helyzetben okosakat úgysem lehetett volna. Csak állt és szorította magához Annát, akit már hosszú percek óta rázott a zokogás. Érezte, hogy az inge és a pólója is átázott már, és szinte biztos volt benne, hogy a lány könnyein túl lesz azon minden más is, de nem igazán izgatta. Egyszerűen csak szerette volna, ha a lány könnyei elfogynak és megnyugszik. Magával húzta a kanapéhoz és leroskadt rá, óvatosan tartva a lányt. A háta mögé kotort néhány párnát és hátradőlt, Anna ernyedt testét pedig húzta magával. Az órájára nézett. Ma már forgatni fognak, ő pedig nem aludt szinte semmit, de hát majdcsak túl lesznek ezen a napon is. A sminkesek amúgy is csodákra képesek. Már csak abban bízott, hogy Anna rendbe jön annyira, hogy vele tart, mert nem szerette volna magára hagyni ebben az állapotban. Amíg ezen gondolkodott, a lány lassan megnyugodott, és a halk szipogásból, a lelassult légzésből észrevette, hogy elaludt. Lehunyta a szemét és megpróbált egy kicsit ő is aludni.
*
Anna füle alatt egy erőteljes szív dobolása adta a ritmust, egy lassan süllyedő, emelkedő mellkas a ringatást, és jóleső közvetlenséggel bújt közelebb a megnyugtató hanghoz. Aztán megmerevedett, ahogy az ismerős illat is az orrába kúszott. Jézus az égben! Ez Simon! Mi a fenét műveltek ők, hogy itt a saját teraszán összegabalyodva alszanak és a nap lassan már szó szerint is a hasukra süt. Ijedten kipattant a szeme és a férfi maszatos fehér pólóját nézte az arca előtt, aztán óvatosan felemelte a fejét, amitől beleszúrt a fájdalom a halántékába. Basszus! A mozdulatra a férfi is felriadt és két kézzel kapott utána, mint aki attól fél, hogy a másik leesik.
-Szia! – nyögött fel Simon és hunyorogva nézte a lányt, aztán az őket körülvevő fényáradatot. Basszus! Hány óra lehet? Lenyúlt és a farmerjében kotorászva megkereste a telefonját, miközben a másik karjával még mindig Annát ölelte. Tíz óra! Alaposan elaludtak, miután hajnalban végre sikerült egy kicsit megnyugtatni Annát. Egy sor nem fogadott hívása volt, de mivel levette a hangot még éjjel, ez nem is volt csoda. Most megnyomta a visszahívó gombot és viszonylag éberen beleszólt.
-Bocs Jeremy, elaludtam, mert levettem ennek a vacaknak a hangját. Azonnal indulok.
A rendező, aki az elmúlt fél órában már a főszereplőjének egész családfáját elkívánta a fenébe, kicsit megnyugodva válaszolt:
-Oké, ha harminc percen belül itt vagy, akkor még nem ment szarni az egész napunk. Küldjek érted egy taxit? Mert a drágalátos asszisztensed is úgy eltűnt, mint szürke szamár a ködben. Esetleg nem tudod, őt hol találom? – tette hozzá kissé szarkasztikusan, és a hangjából érezni lehetett, elég pontos elképzelései vannak a lány hollétéről.
Simon egy grimaszt vágott, ahogy a kérdéses hölgy elgyötört, szemfestéktől maszatos arcát nézte, aki éppen úgy csodálkozott rá a napfényben fürdő új reggelre, mint egy csecsemő, hitetlenkedő elfogadással; aztán őszintének tűnő hangon válaszolt: -Fogalmam sincs, már én se tudtam este elérni. De mintha mondott volna valamit korábban, hogy szülinapot ülnek, vagy valami ilyesmi. Biztosan a testvérénél aludt. Már elindultam, Jeremy, és tényleg sajnálom.
-Oké, oké, csak siess! – tette le a telefont a rendező. Simon halkan káromkodva óvatosan kibontakozott Anna még mindig őt ölelő karjaiból.
-Elaludtunk. Már régen kint kéne lennünk a Városligetben. Anna! Térj magadhoz, mert nekem mindenképpen el kell indulnom! Ha nem jössz, szerintem írj nekik egy üzenetet, hogy félig hulla vagy vagy ilyesmi.
-Nem, nem, jövök én is – dörzsölte meg a halántékát a lány. -De legyen a tiéd a fürdőszoba, aztán majd jövök utánad egy másik taxival – suttogta halkan, mert egyrészt millió kérdése volt, amikre most nem kaphatott választ, másrészt a feje még mindig hasogatott.
-Hát, azt most kihagyom, mert ha nem érek oda időben, Jeremy a végén kiherél. Vigyázz magadra! Ott találkozunk! – mormolta a lánynak, miközben az ujjait végig húzta Anna szemöldökén, aztán az ujjai lekalandoztak a lány szája felé. -Szia!
A következő pillanatban már kívül volt a lakás ajtaján. Anna megrendülten nézett utána. Az arca még zsibongott ott, ahol a férfi ujjai érintették. A meghitt mozdulat a lelke mélyéig hatolt. Itt volt vele! Egész éjjel itt volt! – nézett a mellettük heverő gitárra, amiről eszébe jutott a rögtönzött koncert. Két bögrét is talált a földre állítva, és ő elhúzta a száját még a fekete lé szagára is. Bevitte a bögréket a mosogatóhoz és a lefolyóba öntötte a löttyöt, amit Simon kávénak nevezett, aztán fintorogva nézte a pultra állított pálinkás és boros üveget. Huh, ütős egyveleg volt! Bebotorkált a fürdőszobába és rövidesen már a zuhany alatt állt. A víz jótékonyan mosta le róla az éjszaka gyötrődését, de ő csak azt sajnálta, hogy a férfi gyengéd érintéseit is. Adél jutott eszébe, a nagy vallomás, ami ehhez az egész őrült éjszakához vezetett. És Simon mindezek ellenére itt volt vele. Jó lett volna ebbe a részletbe kapaszkodni, de sajnos nem tudott túllendülni azon a gyomorszorító tényen, hogy a férfi és a nővére valaha ennél sokkal intimebb éjszakát töltöttek együtt. Ez pedig az ő számára egyelőre felülírt minden más álmodozást.
*
A forgatás nyögvenyelős volt, a sminkes nem győzte eltüntetni az árkokat a szeme alól, ő minden erejét bedobva igyekezett nem elszúrni a jelenetet, de hol egy szó, hol egy rosszul időzített mozdulat miatt egyre másra leállították; és persze Jeremy első megjegyzése is az elevenébe talált:
-Jesszusom, ember, nővel voltál, mi? De a ruhádban aludtál, vagy mi történt, mert úgy nézel ki, mint aki a híd alatt aludt?
-Zenéltem – zárta le a témát, hátha a fickó ennyiből is megérti, hogy olyankor nem számít a ruhatár, a kényelmes ágy, olyankor csak az ital van, meg a hangok, de ez a próbálkozása ott fulladt teljes kudarcba, amikor kis késéssel befutott Anna taxija és a lány hasonlóan gyűrött korpusza keveredett elő a mélyéről. Jeremy mindent értő grimasszal fordult feléje és megcsóválta a fejét. A lány mosogatórongy kinézete, és az ő pirulása, ami még a smink alatt is jól látható volt, csak ráerősített a suttogásra, aminek egy ideje már ők ketten voltak a tárgyai.
-Nem az van, amire gondolsz – morogta oda a rendezőnek, aki azonban a fejét csóválva az operatőr felé indult, de egy pillanatra megtorpanva még válaszolt neki:
-Engem nem érdekel, ha dugtok, csak ne menjen a munka rovására!
Simon lehunyt szemmel szentségelt magában. Még egyetlen forgatásán sem könyvelték el megbízhatatlannak, de Annának hála, itt lassan már az megy meglepetés számba, ha nem kell őt figyelmeztetni valamiért. Nem vitatkozott, nem mentegetőzött tovább, csak bólintott egy aprót, miközben a megjegyzés abszurditásán merengett. Ha még dugtak volna...
*
Anna újra és újra előhalászta a zsebéből a telefont, mert várt olyan hívásra, amit feltétlenül fogadni akart. Adél nem tartozott azok közé, akiknek a hangját hallani akarta volna, így őt egyre-másra kinyomta. De a nővére hajthatatlan volt, újra és újra megcsörgette, sms-t írt neki, és néhány email is beérkezett már tőle. Időre volt szüksége, hogy higgadtan tudjon beszélni vele, hogy az árulását feledni tudja, vagy legalább átértékelni. Nem a vetélytársat gyűlölte benne, hanem a titkolózó testvért. Tisztában volt vele, mennyire irracionális azért érezni iránta haragot, mert együtt volt Simonnal valamikor régen, amikor ő még azt se nagyon tudta, hogy a fickó a világon van. De igazából valami fura, felfoghatatlan módon azért neheztelt rá, mert olyan lehetőség volt a kezében, ami neki talán soha nem adatik meg, és a nővére – bármennyire józan döntéssel is – de mégiscsak eldobta magától azt a gyereket, Simon gyerekét.
Tegnap reggel még azzal sem volt tisztában, hogy mit érez a férfi iránt. Hol idegesítette, hol elbűvölte, most már az éledező szerelem klasszikus tüneteinek látta a sok apró csatározásukat. És érezte, hogy nem közömbös ő sem a férfinak, mostanra már egészen biztos volt benne. Ha semmi mást, a közös zenei érdeklődésüket jó alapnak látta egy ... mihez is? Barátsághoz? Vonzalomhoz? Azok a gyengéd érintések éjjel nemcsak a részegségének szóltak. A férfi azért volt mellette, mert ő elesett volt, segítségre szoruló. Ez sokat elárult a néha dölyfös pasiról, akiről most már tudta, hogy a szíve mélyén egy érzékeny, figyelmes férfi. Ha Gergő lett volna a férfi helyében, akkor tuti, hogy az állapotával nem törődve gerincre vágta volna, hogy aztán később még ezt is az orra alá dörgölhesse. Ha Tomi..., nos, ő biztosan kioktatta volna, hogy nő így nem viselkedik akkor sem, ha éppen darabokra szakad a lelke. De egyikük sem volt ott, csak Simon.
A következő hívó neve ismerős volt, Jackson Roth... az a fickó a sörözőből, akivel Simon ott volt a koncertjén. Fogadta a hívását és szorgalmasan jegyzetelt, miközben a fickó beszélt. Simon még az elején szólt, hogy a barátja üzeneteit mindig adja át, és most nem bízott - mostanában amúgy is – ementáli lyukacsosságú emlékezetében.
*
Simon legszívesebben eldőlt volna, mire a felvételekkel végeztek. Hiányzott az éjszakai pihenés, hiányzott a reggeli, és hiányzott egy napindító jó kávé is, de most nem akarta Annát ugráltatni, mert látszott rajta, hogy csak a szentlélek tartja ébren őt is. Elvigyorodott, ahogy arra gondolt, hogy az első közös éjszakájuk anélkül merítette ki mindkettőjüket, hogy ebben különösebben örömüket lelték volna. Délután három volt, ő jószerivel az ájulás határán volt az éhségtől és most hirtelen fogalma sem volt róla, hogy szóljon-e a lánynak, hogy tartson vele ebédelni vagy sem. Nagyon törékeny volt köztük a béke, mert azzal azért tisztában volt, hogy az éjszakai virrasztás ellenére Annának elsősorban az Adéllal közös múltja ugrik be, ha ránéz. Éppen ezért meglepte, amikor a lány – vörös szemeit napszemüveggel álcázva – elé tolt egy papírlapot. De nem a saját üzenete, hanem egy telefonos értesítés állt rajta. Jackson kereste! Amíg arra várt, hogy a barátja felvegye a telefont, a saját gyomrának korgását hallgatta, aztán pont akkor sikerült rászólnia, hogy Pofa be!, amikor Jack a túloldalon belehallózott.
-Neked is szép napot! – vigyorgott Jack, aki azonnal kihallotta Simon hangjából a Tele van a tököm a mai nappal!  hangulatot. Ismerte jól ő is ezt az érzést.
-Bocs, csak éhen halok és a gyomrom már hangosabban dumál, mint én – sóhajtott Simon a telefonba.
-Dolgozol? – kérdezte a barátja, és Simon az orrnyergét masszírozva nézett éppen egy kis csoportosulás felé, ahol mintha valami kajaosztás folyt volna. Bizonytalanul arrafelé indult, készen arra, hogy könyörögjön egy falatért, bármi legyen is az.
-Most végeztünk, már a taxit várom, aztán irány a szálloda, mert kemény éjszakám volt. És nem mellesleg mindjárt elájulok az éhségtől.
-Ohó, ez érdekesen hangzik, csak nem a kis dalos pacsirta volt műsoron az éjjel? – érzett rá Jack azonnal a lényegre.
-Nem, nem a dalos pacsirta – forgatta Robert a szemét, miközben telefonját a válla és az álla közé szorítva kezeivel pitiző mozdulatot tett Hanna, a fodrászlány felé, aki valami süteményes tálcát kínált körbe a többiek között. Aztán válaszra képtelen tele szájjal kellett végig hallgatnia, ahogy a barátja kiröhögi.
-Nekem ne sumákolj! Ahogy nézted azt a csajt, mostanra már be kellett kerítsd, különben hírét viszem a nagy Los Angelesbe, hogy egy végtelenül béna pasi vagy, ha nőkről van szó.
-Tényleg az vagyok, ezzel nem mondanál semmi újat – nyögte Simon, ahogy az utolsó falatot is sikerült lenyelnie. Ebből a hűs, puha krémes valamiből most a fél tálcát be tudná falni, pedig különösebben nem rajongott az édességekért.
-Nana, Jack bácsinak nem hantázunk! Igazam van, vagy igazam van?
-Részben igazad van, de ez hosszú sztori és egyébként sem itt a többiek előtt akarnék dumálni róla – morogta Simon elfordulva a vidáman csámcsogó bandától. Így viszont éppen Anna került a szeme elé, aki a járda szélén ülve, az ujjait szopogatva és a szája széléről lenyalva az édes krémet, mosakodó macskára hasonlított, és ettől a meleg úgy csapta meg, mintha hőhullám vágtázott volna végig rajta. Közben megérkezett a kocsija és szinte futott, hogy a kísértő látomástól mielőbb szabaduljon.
-Ha adsz egy órát, kicsit rendbe szedem magam, aztán jó lenne enni valamit. Gyere át, aztán vagy leülünk a szállodában, vagy ha tudsz egy jó helyet, akkor ott, csak egyet kérek, ne az Irish Cat legyen!


17.
Anna a városligeti forgatás befejezése után még éppen elkapta Simon nyurga alakját, ahogy egy taxiba vágódik és elviharzik. Kicsit csalódott volt, amiért nem beszéltek az éjszaka történtekről, de aztán arra gondolt, biztos a férfi is fáradt, éhes, egy jó zuhanyra vágyik, puha ágyra, aztán ha kipihente magát, akkor úgyis találkoznak még eleget ahhoz, hogy kibeszéljék a történteket. Meg hát, nyilvánvalóan nem itt kellene beszélniük, ennyi ember előtt. Ő is összekaparta fáradt korpuszát és Ritával meg Lacival beültek a fiú kocsijába. Már csak otthon, a ház előtt riadt arra, hogy hazahozták. A barátai még kacarásztak rajta egy sort, hogy mennyire elhajolhatott a nővére céges buliján, ő meg remegő gyomorral gondolt a valóságra, ezért gyorsan elbúcsúzott és felbotorkált a lakáshoz. Leült a teraszon és felhívta Tomit, bízva benne, hogy a fiú egyáltalán fogadja a hívását.
*            
Jack érdeklődve nézte a barátját, aki egy kóbor farkas kiéhezettségével vetette magát rá a hatalmas adag marhasültre. Amikor a tányérjáról az utolsó falat is elfogyott, még a párolt kelbimbó is, amit ő személy szerint utált, Simon hátradőlt és úgy csorgatta le a torkán a nagy pohár hideg sört, hogy szinte a gigája sem rezdült. Jack elismeréssel adózott a mutatványnak.
-Jézus, ember, te aztán tényleg kivoltál, de eddig tartott a türelmem, most már vagy beszélsz, mi volt az a titokzatos megjegyzés a telefonban, vagy itt hagylak.
Simon még egyszer, utoljára végigpörgette magában az elmúlt nap történéseit, miközben körülnézett az étteremben. -Ne itt, valahol, ahol biztos, hogy nem hallja meg senki …
Jack  ennyi paranoiától a szemeit forgatva a számlát kérte, aztán az étterem előtt leintett taxisnak egy papírlapot nyújtott oda. -Ide, legyen szíves! – a fickó bólintott, aztán a gázra lépve kifelé indult a városból. Simon kérdőn nézett a barátjára: -Hova megyünk?
-Nyugi, én már voltam ott, nagyon hangulatos hely, bár elég sok arrafelé a turista, de lent a Dunaparton eléggé el lehet tűnni a nép elől.
Simon nyugtalanul nézte a mellettük elsuhanó tájat. A városból kifelé tartottak, és amikor majd húsz perc autózás, és a Szentendre feliratú tábla elhagyása  után Jack mutogatva irányította a sofőrt a folyópart felé, Simon kénytelen volt elismerni, hogy a barátja tényleg szép helyre hozta. Az ártérről visszahúzódott folyó partján a kavicsok között már vadvirágok, fűcsomók nőttek ki, és egy termetes kidőlt fa lógott be a vízbe. Arrafelé tartottak, odaérve levették a cipőiket, feltűrték a farmer szárát, és begázoltak a folyó hideg vizébe, hogy a fa törzsére feltelepedve eltűnjenek a kevés arrajáró szeme elől.
-Na, mondjad! – nézett rá Jackson egy lélekbúvárnak is becsületére váló pillantással.
-Annának van egy nővére – kezdett bele Simon, és a barátja értetlen tekintetét látva elmosolyodott. -Nyugi, nem az van, amire gondolsz, illetve nem úgy…, szóval, van egy nővére…, és én már találkoztam azzal a csajjal három évvel ezelőtt.
-Jézus! – sóhajtott Jack, aki azonnal levette a probléma lényegét. –Tesókkal összejönni, ilyet is csak te tudsz – vigyorgott rá minden együttérzés nélkül, talán még némi irigységgel is a hangjában, de a halkan folytatódó történettől lefagyott a mosoly az arcáról.
-Jézus! – a döbbenet nyilvánvalóan sugárzott Jackről.
-Mellettem lassan átmész mélyen vallásosba… - grimaszolt Simon.
-Öreg, ne csodálkozz! Ennél nagyobb hírt nem tudnának rólad szétkürtölni az újságok, max. ha bejelentenéd, hogy meleg vagy, de ezek után már azt sem hinné el senki.
-Nagyon vicces – komorodott el Simon.
-És… most tartasz tőle, hogy a lányok kitálalnak valakinek? – kérdezte a barátja óvatosan és majdnem felnevetett, ahogy Simon őszinte felháborodással nézett rá.
-Nem.Fognak.Kitálalni! Ha ebből bármi bárhol megjelenne, akkor is tudni fogom, hogy nem nekik járt el a szájuk.
-Mire fel ez a nagy bizalom? És akkor afölött próbálok elegánsan elsiklani, hogy konkrétan engem gyanúsítanál meg a pofázással, mert ha jól sejtem, én vagyok az egyetlen, akit megtiszteltél a bizalmaddal.
-Tényleg csak neked mondtam el, és hidd el, nem mondtam volna, ha tartanék tőle, hogy eljár a szád. De senkinek, még Sheilának se, érted!? Senkinek nem mondhatod el! Csak már egyszerűen képtelen voltam magamban rágni, valakivel beszélnem kellett róla, mert túl sok volt ez így egyedül – dörzsölte fáradtan a halántékát.
-És… most hogyan tovább?
-Nem tudom. Anna… rendkívüli lány, nagyon szeretném jobban megismerni, és szerintem lehetne köztünk valami jó és erős, de ezek után nem tudom, a nővérével történtek azt hiszem örökre ott állnának köztünk. Képzelj el egy családi összeröffenést, ahol Annát ölelem magamhoz, szemben pedig a nővére áll és nézi. Bassza meg, nem tudom, nem kell ez nekem! Egyet tudok, hogy amióta megismertem őket, én sem vagyok az, aki voltam. Képtelen vagyok a munkámra figyelni, hibát hibára halmozok. Á, ez nem vezet sehová, vagy legalábbis nem a jó irányba. Hagynom kéne az egészet a fenébe, kérni egy új asszisztenst és azt is elfelejteni, hogy valaha találkoztunk, de az az igazság, hogy ez olyan képtelenség, amit még én is felfogok. Tudod, az a baj, hogy a mai éjszaka után nem is tudnám megtenni vele. Borzasztó érzés volt látni a szenvedését; nő így még nem zokogott a karomban, és volt benne valami szívbe markoló, ahogy kapaszkodott belém. Ha most lecseréltetném, az cserbenhagyás lenne, és már éppen eléggé megviselte a nővére árulása, túl sok lenne, ha most én is …
-Simon! Állj le! Nem vagy felelős érte! Ez az egész jószolgálati gondolkodásod egy baromság. Amit a nővérével műveltetek három éve, az a kettőtök ügye. A nővér döntése pedig a magáé. Most már. Én egyébként lehet, hogy ezerszer jobban berágtam volna a helyedben, amiért kihagyott az egész buliból, az a kölyök ugyanis nemcsak az övé volt. Oké! – tartotta fel a kezét, ahogy Simon közbe akart volna szólni – tudom, a te életedben sem lett volna helye, felfoghatjuk úgy is, hogy jót tett veled,  bár, erről sem vagyok meggyőződve. Ez csupa feltételezés, és ezeknek nem sok értelmük van. De ha Anna rosszul érzi magát a nővére döntése miatt, azon te nem tudsz változtatni. Nem is kell változtatnod! Ez a kettőjük meccse, és jobb is, ha kimaradsz belőle! Szerintem egyébként sehova nem vezet ez az egész közöttetek, és most befejezni talán még kevesebb fájdalommal járna, mintha még elmélyedtek benne egy kicsit, aztán lelépsz. Hagyd abba most!
-Az eszemmel tudom, de bassza meg, olyan jó érzés volt, ahogy bizalommal telve hozzám bújt vigasztalásért.
-Részeg volt, bárkihez hozzábújt volna – jegyezte meg kíméletlenül Jackson, és Simon egy pillanatra elgondolkodott rajta, nem követett-e el hibát azzal, hogy beszélt neki erről az egészről, mert ennél azért sokkal több támogatásra és egyetértésre számított. Jack már nős volt, igazán átérezhette volna a dolog női oldalát.
-Nem tehetem, nem rúghatok bele még én is pont most.
-Ó, Jézusom, az irgalmas szamaritánus! Simon! Akkor ne tedd! Bújjatok ágyba, hogy kielégítsd a kíváncsiságodat, hogy valóban több-e ez, mint egy sima vágyakozás egy formás test után. Csak könyörgöm, még egyszer ne játssz közben orosz rulettet! De néhány hét múlva mindenképpen elmész, és akkor sokkal rosszabb lesz, mert még több mindent kell magad mögött hagynod. És neki is. De a te döntésed, én csak elmondtam a véleményemet, ha már megkérdezted. Na, gyere, mert nekem lassan készülődnöm kell, holnap korán reggel megyek haza Sheilához és a kicsihez, és még össze sem pakoltam. De előtte igyunk egy kávét valahol a városban, legalább meglátod te is, milyen hangulatos kis hely ez.
A főtér egyik kávézója előtt leültek a napernyők árnyékába. Simon a szemébe húzott baseball sapkában és sötét napszemüvegben, kezében az asztalról felmarkolt idegenforgalmi tájékoztatóval ki sem lógott a többi turista közül, akik az összes világnyelvet képviselve körülöttük zsibongtak. Jack megrendelte a kávékat, aztán a telefonjával csinált néhány képet a környező épületekről, miközben Simon az ismertetőt böngészte. A szemüvege felett körülnézve próbálta beazonosítani a brossúrában látottakat.
-Te tudtad, hogy itt mennyi látnivaló van? Ez tisztára egy kis kulturális aranybánya. Kiállítások, koncertek, néprajzi múzeum, Skanzen, mindenféle kultúra keveredése és az egész ilyen kis zegzugos csomagolásban. Te, ez tetszik nekem! Kár, hogy már hazamész, mert ide visszajöhettünk volna.
-Biztos találsz valakit, aki elkísér, de könyörgöm, gondolj rá, hogy miről beszélgettünk az előbb! – kacsintott rá Jack, és Simon átmeneti lelkesedése ettől zuhanó repülésbe kezdett. Lecsapta az eddig érdekesnek tartott kis füzetkét, aztán ahogy felnézett, elsápadt és gyorsan lehajtotta a fejét. Jackson figyelmét nem kerülte el a hirtelen beállt fagyos csend és körülnézett. Ah, a kis dalos pacsirta! És valami colos szőke sráccal. -Hát, akkor Simon, a dolog innentől már aligha kérdéses – húzta el a száját, ahogy a barátja keserű vonásait nézte.
*
Anna feje még mindig zúgott egy kicsit, legszívesebben aludt volna két fájdalomcsillapítóval alábélelve, de fel kellett hívja Tomit, a srác meg azt javasolta, beszéljenek itt Szentendrén, ahol annak idején az első randijukat töltötték. Útközben annyit már elmondott neki néhány megismételt bocsánatkérést követően, hogy Adéllal volt nagyon komoly nézeteltérése és nem szépítette azt sem, hogy keserűségében alaposan felöntött a garatra. Simon szerepéről a tegnap estében és éjszakában nem beszélt, mert kettőjük szempontjából ennek nem is volt jelentősége. A valóságos problémát sem akarta teljesen kifejteni, ez végül is családi ügy, és ha Tominak már amúgy is a szakítás jár a fejében, akkor ehhez végképp nincs is semmi köze. Engedelmesen bandukolt mellette a parkolótól idáig, aztán a napszemüveg mögött hunyorogva a kávézó felé intett, hogy üljenek le ott. Értette Tomi problémáját, de őszintén szólva már nem érezte annyira fontosnak a kapcsolatukat, hogy változtatni próbáljon a saját viselkedésén. Már csak azt szerette volna, ha békében, barátokként válnának szét, hogyha valaha összefutnak, ne kelljen kényelmetlen érzéssel átmenni az utca túloldalára, hogy elkerüljék a találkozást.
*
Simon mogorva tekintettel figyelte a nyurga, szőke srácot, akivel a kapu előtt összefutott. Felelőtlen barom! Gondolhatott volna rá, hogy Annának valami baja van, mégis ott hagyta. Most meg itt játssza a jó fiút – nézte, ahogy régimódi udvariassággal a lány alá igazítja a széket. Hamarosan két kávé gőzölgött előttük is és halkan beszélgetni kezdtek. A téma nyilvánvalóan nem volt vidám, mert a párocska komoly arccal, néha már-már indulatosan suttogva tárgyalt valamiről. Végül Anna széttárta a karját, mire a srác hátradőlt és lehunyta a szemét. Mi van seggfej? Mit mondtál neki Anna, ami nem tetszett Rómeónak? – motyogott magában, mire Jack bokán rúgta az asztal alatt.
-Mennünk kéne!
-És szerinted hogy húzunk el innen úgy, hogy ne szúrjanak ki? – grimaszolt Simon.
-Miért? Mi van, ha kiszúrnak? Ők egy pár, haver. Mi meg barátok vagyunk. Összefutottunk itt távol a város zajától. Ennyi. Nem.A.Te.Dolgod! Ha akarsz, odaköszönsz, de ha nem, azt sem róhatja fel neked senki. Nem vetted észre őket. Na, nyomás!
Simon próbálta a magáévá tenni Jackson kemény szavait, de nagyon nem akaródzott. Ennek ellenére felállt és a barátja mögött a kijárat felé indult, ami szerencsétlen módon éppen Annáék mellett nyílt a kis térre. Odaérve elővette a telefonját, és mintha hívása lenne, valamit a süket telefonba hablatyolva kifelé sietett. A mereven ülő párocskáról tudomást sem véve.
*
Anna felkapta a fejét az ismerős hangra, ami az angol nyelvvel közösen eltéveszthetetlen volt mára a számára. Ez Simon! És az a barátja, Jackson, aki délelőtt kereste. Észre sem vette, hogy a férfi látványára mosoly kúszik az arcára, ami aztán ahogy jött, úgy le is lohadt, amikor a férfi nyilvánvalóan nem vette észre. A dolog csak Tominak szúrt szemet, aki a fejét csóválva a számlát kérte. Azt hitte, hogy ez a környezet, ahol annak idején egymásra találtak, majd segít rendbe tenni köztük a dolgokat. Ő elmondta, hogy mi a problémája, Anna viszont nyilván nem erőlteti a békülést. Még ez a bájgúnár is jobban érdekelte, aki az előbb kiment innen, mint az, amiről idáig beszélt neki. Furcsán ismerős volt a fickó, de igazából nem érdekelte, csak azért nézett utána, mert Anna rámosolygott, amit a pasi nyilvánvalóan nem vett észre. Nos, ő nem fog itt tovább megalázkodni előtte. Visszamennek a városba, és megpróbálja elfelejteni a lányt, meg a problémás életét.
*
Simon egy mély sóhajjal kinyomta a telefont. Huh, ez elég kínos hebegés volt, de szerencsére a fickó a vonal másik végén nem erőltette a magyarázatot. Elfogadta, hogy szeretne egy másik asszisztenst, és bár megkérdezte, hogy mi a baja Annával, de nem feszegette a dolgot, amikor rávágta, hogy tulajdonképpen semmi, csak mégis, ha lehet, akkor szeretne valaki mást. Így visszagondolva elég hülye helyzet, olyan, mintha valami személyes ügy miatt kényelmetlenné vált volna a munkakapcsolat. Végül is, pontosan így volt.
Tudta, hogy fel kellene hívnia a lányt és megmondani neki, hogyan döntött, de ha egyszerűen akarna fogalmazni, gyáva volt ehhez a híváshoz. Nem tőle fogja megtudni a cserét, és piszok mérges lesz miatta, csalódott, értetlen és sértődött – gondolta. És ragyogni fog a szeme, szikrázni, ahogy szitkozódik majd – képzelte maga elé a látványt élénkebben, mint valaha is, aztán talán a zenében keres menedéket. Ő maga is ezt tenné. Remélhetőleg a múlt éjszaka után nem az alkoholban – gondolta kicsit bizonytalanul, érezve, hogy ő viszont most nagyon be tudna rúgni, de már azt sem merte megkockáztatni, hogy a holnapi forgatásról emiatt késsen el.

Nincsenek megjegyzések: