"Ha egy könyvet igazán el akarsz olvasni, de még nem írták meg, akkor neked kell megírnod." - Toni Morrison
"Az álom írás, az írás pedig sokszor nem más, mint álom." - Umberto Eco


2019. február 16., szombat

Testvéri hangok 3.


3.
Brattleboro rengeteget változott, amíg nem járt itthon. A főutca mentén a legutolsó divatot követő butikok sorakoztak és divatos kávézók. Az itt lakóknak nyilvánvalóan sokkal több pénzük lehet, mint annak idején. Köztük az a régi kis kávézó is – egészen új ruhába öltöztetve -, amelybe ők is jártak valaha. A Miro utcai ablakai szinte semmit sem változtak, bár friss festés fedte, de odabent jól láthatóan megújult a berendezés. A hatalmas ablakban volt annak idején a kedvenc asztaluk. Az asztal most is ott állt. Az asztalnál pedig egy túlontúl ismerős arcra figyelt fel. Blue Morgan! Alighanem egy barátnőjével kacaghatott valamin, s a két fiatal nő vidámsága szinte ragadós volt. Dean önkéntelenül is elmosolyodott. Istenem, Blue! Azóta sem találkozott olyan lánnyal, mint ő. De ha vele maradt volna, akkor soha nem kerül el ebből a városból és soha nem válik valóra a zenélésről szőtt színes álom. Most egy pillanatra olyan érzése volt, mintha visszarepült volna az időben és randira jönne a törzshelyükre. A lány szőke haja repdesett az arca körül, akár csak tíz évvel ezelőtt. Ha nem tudta volna, hány éves, még most is fiatal lánynak nézhette volna. Tétovázott, végül egy mély sóhajjal benyitott. A másik nő éppen felállt az asztaltól és egy puszit nyomott Blue arcára. Ahogy elment mellette, közömbösen nézett át rajta. Dean kicsit meglepődött. Híúságában azt képzelte, hogy majd felismerik, de senki nem kért tőle aláírást, nem sikított, csak az idegennek kijáró tisztelettel vegyes kíváncsisággal köszöntek rá. Ennyire megváltozott volna? Vagy csak nem tette magát elég emlékezetessé kölyökkorában? Egek! Itt senki nem hallgatja a zenéjüket?  Megállt a lány mellett, s Blue felnézett. Az előbb még vidám arc elsápadt. Hát, ő legalább még megismer – futott át a férfi fején bűntudatosan.
-Dean! – a lány szinte lehelte a nevét, ahogy hitetlenkedve bámult az arcába. Önkéntelenül is megpöccintette a kalapja karimáját, majd kérdőn a másik szék felé biccentett. Blue bénultan figyelte, ahogy választ sem várva leereszkedik a kecses thonett székre és a híres fejfedőt ledobja a szomszéd ülésre.
-Azt hittem, káprázik a szemem. Mit keresel itt? – kérdezte suttogva a lány még mindig sokkolva.
-Itt van az otthonom – vont vállat a férfi, mintha olyan természetes lenne, hogy hazalátogatott.
-Az évekkel ezelőtt is itt volt – motyogta Blue, és meg sem próbálta elrejteni hangjából a szemrehányást.
-Beszélnem kellett Braddal – bökte ki Dean, mintha már túl lenne a beszélgetésen, holott ami korábban lezajlott, azt senki nem nevezte volna beszélgetésnek.
-Akkor már nem is maradsz tovább? – biggyesztett a lány csalódottan.
-Még nem tudom – felelt kitérően. Igazság szerint úgy tervezte, hogy tesz még egy próbát az öccsénél, de ha azzal is felsül, akkor tényleg odébb áll. Most azonban Bluet látva eljátszott a gondolattal, hogy néhány napig marad és legalább vele feleleveníti a múltat. Legalábbis azt a részét, amelyre talán még Blue is szívesen emlékszik. Erősen remélte, hogy volt ilyen. A következő mondattól azonban erősen lelohadt a lelkesedése:
-Nos, akkor talán eljöhetnél az esküvőnkre!
-Ó, férjhez mész? Ki a szerencsés flótás?
-Dean! Ki lenne? Brad! – forgatta a szemeit játékosan a lány, mintha a válasza olyan magától értetődő volna. Egy helybélinek nyilván az is lehetett, de mit tudott Dean az itt élőkről?
-Az öcsém? – akadt el a levegője a férfinak. Ez igazán váratlan hír volt. Kellemetlen és felkavaró. Egy idegen fajankótól nem tartotta volna bűnnek elcsábítani a menyasszonyt, de ezt nem teheti meg a tulajdon öccsével. Talán korábban még ezt is megtette volna, de mára azért ennyit már fejlődött a becsületkódexe.
-Azt hittem, tudod.
-Nos, nem! Még nem osztotta meg velem a hírt, hogy nősülni készül. Azt pedig végképp nem, hogy éppen téged készül elvenni. Mióta vagytok együtt?
-Egy ideje – rántotta meg a vállát Blue. –Olyan régen ismerem, hogy nem is tartom számon.
-Akkor talán kapóra is jött nektek, hogy leléptem – húzta kesernyés mosolyra a száját Dean.
-Ízléstelen vagy! Olyan régen azért nem vagyunk együtt. Korábban olyan volt ő nekem, mint a testvérem, de aztán egyszer csak megváltoztak a dolgok. De egyébként, ha rögtön utánad összejöttünk volna, akkor sem tehetnél szemrehányást. Te léptél le, ha még emlékszel.
-Ezt még meddig fogjátok az orrom alá dörgölni?
-Gondolom még sokáig – kuncogott Blue. –De mesélj, miért akartál Braddal beszélni? Terveid vannak a farmmal?
Dean tétovázott, végül úgy döntött, miért is titkolózna. Hiszen ez a lány hamarosan a sógornője lesz. A kérdése egyébként tényleg magától értetődő volt, hiszen a farm az ő öröksége is. Más kérdés, hogy eszében sem lenne Bradet kényszerhelyzetbe hozni azzal, hogy például adják el az egészet és osztozzanak a pénzen. Neki nem volt szüksége pénzre, de talán Bradnek a megélhetésen túl szüksége van az emlékekre, amik a farmhoz kötik. Esküvőre készül, ezt a lehetőséget nem is vette számításba. Nos, ha az a csoda megesne, hogy Brad mégis meghallgatja és segít neki, akkor bizony akaratán kívül még ebbe a nagy eseménybe is sikerül belekavarnia.
-Megkértem, hogy helyettesítsen pár hétig – bökte ki. Bluenak nevetségesen tátva maradt a szája, de amikor megszólalt, abban semmi vicces nem volt:
-Neked aztán van bőr a képeden! Gondolom, kirúgott. Megérdemelnéd.
-Hát, a házból nem zavarhat el, de amúgy igazad van, nem-et mondott.
-Csodálkozol?
-Semmi olyat nem kínáltam neki, amit ő maga ne akart volna annak idején. Most belekóstolhatna, hogy mire vágyott olyan nagyon. Szerintem örömmel állna vissza a gazdaság élére utána, tudva, hogy élete nagy álma már teljesült.
-Dean! Te el is hiszed, amit itt összehordasz? Lehet, hogy akarta a színpadot, de az tíz évvel ezelőtt volt. Te becsaptad, ő pedig egy másik életet kezdett élni. Nincs jogod úgy tenni, mintha most Te lennél a Mikulás, aki valóra váltja az álmait. Azokat Te már idejekorán a sárba tapostad.
-Nocsak, ő így mondta? Becsaptam?
-Te minek neveznéd, hogy amikor a siker küszöbén álltok, kirúgod a saját öcsédet?
-Még nem volt nagykorú, és még a sulit sem fejezte be.
-Ó, a gondoskodó nagytestvér! Te így gondolsz magadra? Honnan tudod, hogy nem akarta-e ő is sutba vágni ezt az egészet azért a nyomorult színpadért?
-Ő jó gyerek volt. Az anyánk számított rá. Végül is, csak rá számíthatott. A gazdaság élére pedig egyikünknek oda kellett állnia, és azt még anyu is tudta, hogy nem én leszek az. Soha nem érdekelt.
-Nem. Téged csak az érdekelt, hogy a Te álmaid valóra váljanak. Úgy hagytál itt mindent, vissza sem néztél – halkult el a lány hangja, ahogy eszébe jutott az utolsó találkozásuk.
-Blue, tudod jól, hogy fontos voltál nekem, de nem jöhettél velünk. Milyen életed lett volna a banda mellett? Lásd be, hogy így volt jó, hiszen ti is egymásra találtatok és ha a két farmot összeolvasztjátok, boldogan élhettek, amíg meg nem haltok. Tisztára, mint a mesében.
-Nem áll jól a gúnyolódás, főleg, ha semmi okod rá – fintorgott a lány. –Jól megvagyunk Braddal, igen. Azonosak a céljaink, az álmaink.
-Gazdaság, gyerekek, kutya a ház körül és fehér kerítés? – mormolt Dean, ahogy felidézte egy valaha volt kislány gyerekkori álmait.
-Pontosan. Brad ugyanezt várja az élettől – nézett rá a lány harciasan.
-Lehet, hogy te meg nem ismered olyan jól, mint hiszed – vágott vissza a férfi. Ő pontosan látta a fellobbanó szikrát az öccse szemében. Még ha el is utasította első haragjában, de az biztos, hogy a gondolat azóta is ott zümmög az agyában. Brad nem tagadhatja le, hogy a zene örökre a része maradt, hiszen még mindig ott állt az étkező sarkában a gitár, bizonyságul, hogy sűrűn előveszi. Talán már beéri a gazdasággal, de a szíve mélyén mindig ott motoszkál majd a kíváncsiság, milyen lett volna, ha ...
Blue kicsit sértetten játszott a szalvétájával. Még hogy ő ne ismerné jól Bradet? Pontosan tudja, hogy a zene az élete része maradt, még ha nem is bohóckodik a színpadon. Tudta, hogy Brad időközben zongorázni is megtanult. Hiába volt a rengeteg munka a farmon, lényének muzsikus része is vágyott a kiteljesedésre. De már nem volt az az ostoba kölyök, aki mindent odadobna, hogy hónapokig az országot járja.  Értékeli a munkája adta sikereket és ezt Dean nem értheti, hiszen fogalma sincs, mekkora terhet cipel az öccse a vállán.
Dean közben a lányt figyelte. Csendes szóváltásuk felforrósította körülöttük a levegőt. A régi szikra még ott parázslott, csak egy apró fuvallatra várt, hogy erőre kapjon. Blue fiatal lányként is helyes volt, de a szépsége mostanra beérett, egyszerűen varázslatos volt. Kíváncsi volt, hogy a csókja is olyan mámorító-e, mint az emlékeiben. Tudta, hogy már maga a gondolat is bűnös, mégsem tudott szabadulni tőle. Kért egy kávét és megpróbálta fegyelmezni magát. Feltette a kérdést, amivel talán még megmentheti a lánnyal való találkozás nagyszerűségét:
-Mesélj magadról! Mit csináltál azóta, hogy elmentem?
*
Brad a munkát Lu-ra bízta és felhívta Bluet, hogy beszéljen vele, a tanácsát kérje. A lány telefonja valószínűleg ki volt kapcsolva, mert nem fogadta a hívását, és akkor eszébe is jutott, hogy Helennel, a koszorúslányával beszélt meg találkozót. A fiút megijesztette, hogy Dean kérése annyira beette magát a gondolatai közé, hogy egyáltalán foglalkozzon vele. Egyfolytában ellenérveket keresett, ami azt jelentette, hogy a szíve mélyén képes lenne igen-t mondani a bátyjának. Már ezer éve nem zenélt igazán, nem is énekelt. Műkedvelőként pengetett, sőt most már zongorázott is, de egész egyszerűen kevésnek érezte magát a színpadhoz. De leginkább a Deant övező hisztériához. Azonnal lebukna a rajongók előtt és azt a szégyent nem élné túl. Nem is értette, Dean hogy merné kockára tenni mindazt, amit mára elért. Mert a sikereit nem vitathatta el tőle. Miért jött elő ezzel a marhasággal? Mostanra megvolt a véleménye a bátyja életmódjáról, amely a zenéléssel kéz a kézben járt és ő egyértelműen önpusztítónak érezte. Nem vágyott arra a züllött közegre. Egész lénye tiltakozott a csalás ellen. Egyáltalán, mire kell Deannek az a néhány hét szabadság? Másrészt, ha netán elkövetné azt az őrültséget, hogy mégis igen-t mond, egyáltalán meddig tartana ez az egész? Októberben nősülni készül és emiatt az őrültség miatt nem bántaná meg Bluet sem az esküvő elhalasztásával, hiszen a lánynak már hónapok óta a készülődés tölti ki a gondolatait.
Brad úgy döntött, Blue után megy a Miro-ba, aztán a kedvenc kávézójukban megbeszélik a dolgot. Helen meg fogja érteni, hogy kettesben akarnak maradni. Szüksége volt Blue józan gondolkodására, úgy, ahogy talán még sosem a kapcsolatuk alatt. Ha nem találja a kávézóban, még mindig hagyhat neki üzenetet a  telefonban, de most roppant romantikus gesztusnak tűnt csak úgy betoppanni. Blue úgyis mindig az ilyen kis bolondságokért nyüstöli, hát, most bizonyíthat neki.
Az égbolton sötét felhők gyülekeztek, az egész városka olyan volt, mintha nem délelőtt lenne, hanem már késő délután. A Miro-ban felkapcsolták a belső világítást. Így aztán olyan tisztán látta az ablakban üldögélő párost, mintha csak a tv-t nézné. Dean! Sejthette volna, hogy első dolga lesz felmelegíteni a régi ismeretséget. Helen nem volt sehol, nyilván jobbnak látta, ha nem asszisztál a menyasszony és exbarátja beszélgetéséhez. Annyira jellemző ez a bátyjára, hogy képes rárepülni más barátnőjére. Igaz, ő sem mondta neki, hogy Blueval egy párt alkotnak, de azért ez a látvány most kemény gyomrosként érte. Na igen, ez Dean! Ahol megjelenik, ott a dolgok hamarosan összezavarodnak. A bátyja éppen kinyújtotta a kezét és megfogta Blue vékony ujjait. A lány nem húzta el a kezét, csak felnézett és szótlanul bámulták egymást. Bradba belemart a féltékenység. Ezt nem akarta látni. De nem is akart odabent felbukkanni, és látni azok rajtakapott zavartságát. Megfordult és visszament a kocsijához. Akkor vár a nagy beszélgetéssel. Kíváncsi volt, hogy a Blue vagy akár Dean is említésre érdemesnek tartják-e majd a találkozójukat.
*
Brad étvágytalanul turkált az ételben. Blue aggodalmasan figyelte. Napok óta ott feszült köztük valami zavart tanácstalanság. Pontosan az óta a nap óta, amikor ő összefutott Deannel a Miro-ban. Nem mesélt róla Bradnak, mert nem akarta még ezzel is terhelni. Évek óta tudta, hogy Brad haraggal a szívében gondol a bátyjára, de fogalma sem volt róla, most, hogy a testvére betoppant, ez a harag csitult vagy sem. Dean sem mesélt semmit az öccsével töltött órákról. Dean! Ha arra a varázslatos napra gondolt, egyszerre dübörgött fel a szíve lázas izgalommal és szorult össze a gyomra a lelkiismeret furdalástól gyötörten. Szerette Bradet. Szerette annyira, hogy a felesége akarjon lenni, de legalább önmaga előtt be kellett ismerje, hogy Dean annyi év után sem közömbös a számára. Tíz évvel ezelőtt rajongott érte, álmodozott róla, a közös jövőjükről. A fiú pedig a sikert választotta helyette. Meg kellett volna gyűlölnie. De az idő ebben az esetben is orvosolta a bajt. Egy ideje már nem is gondolt rá, mi lesz, ha eljön az esküvőre. Mit fog érezni, ha megpillantja. Kár volt ennyire nagyvonalúan kezelnie azt a régi szerelmet, mert nagyon úgy tűnt, hogy a felszín alatt még izzott a parázs, amely most Dean egyetlen érintésétől lángra lobbant. Ha Dean arra kérné, válassza őt, megtenné. Megtenné, pedig tiszteli és becsüli a vőlegényét. Órákig beszélgettek a kávézóban, nem is törődött vele, hogy a város legnagyobb pletykafészke is látta őket együtt. Vajon eljutott a hír Brad fülébe? Vajon várja-e, hogy beszéljen arról a találkozóról? De hát mit mondhatott volna? Hogy annak ellenére, hogy néhány hónap múlva neki készült kimondani a boldogító igent, mégis azzá a kamaszlánnyá vált néhány órára, aki szabadon rajonghatott a jóképű gitárosért. Amikor annak idején Dean elment, belőle még hiányzott a Nő magabiztossága. Zavarodott kamaszlányként azt hitte, ő volt kevés a fiúnak. Fel sem fogta, hogy Dean ebbe valószínűleg bele sem gondolt, csak követte a saját álmait. Amikor Braddal volt, biztonságban érezte magát. Megnyugtató, de álmosító biztonságban. A Miro-ban hosszú idő után először érzett izgalmat.
Kitöltött két pohár bort, az egyiket azonnal fel is hajtotta, majd újra töltötte a poharat. Beszélniük kell, mert ilyen feszülten képtelen tovább élni.
-Brad, meséltem már, hogy a múltkor összefutottam a bátyáddal a Miro-ban? – kérdezte megjátszott vidámsággal, mint aki valami apróságról feledkezett meg csupán. A férfi kezében megállt a villa és kissé csörömpölve letette az evőeszközt a tányér szélére.
-Nem. Mikor? – próbált egy mosolyt erőltetni az arcára. A mosolyt Bluenak szánta bátorításként, de érezte, hogy valószínűleg elég torzra sikerülhetett.
-Már nem is tudom, talán vasárnap délelőtt volt? Úgy összefolynak mostanában a napok – forgatta Blue maga előtt a poharat. -Amikor Helennel találkoztam. A Miro-ban futottunk össze.
-Gondolom, örömteli viszontlátás volt – mordult fel a férfi. Blue kissé megütközve nézte, ahogy egyetlen hajtásra felhajtja a borát.
-Hát, igazából meglepett. Nem is mondtad, hogy itthon van.
-Előző este érkezett, már éppen lefeküdni készültem. Mégis, mikor mondtam volna el neked?
-Mondjuk, azóta? – grimaszolt csúfondárosan a lány.
-Még mindig bele vagy esve? – nézett fel rá Brad, és a kérdés úgy érte Bluet, mint egy arculcsapás. Mit mondhatott volna? Az igazságot? Egy jótékony hazugságot? Hiszen ez az ember a vőlegénye?
-Csak meglepett, hogy felbukkant. És igen, élveztem, hogy kicsit beszélgethettem vele a múltról. Mert veled nem lehet. Te kitörölted a fejedből és a szívedből. De ettől a múlt még létezett.
-Még mindig bele vagy esve? – ismételte meg Brad a kérdést, mintha nem is hallotta volna Blue szavait.
-Miért fontos ez? – remegett meg Blue szája.
-A kurva életbe, ez csak egy egyszerű kérdés. Akár igennel vagy nemmel is válaszolhatsz, nem kell regényt írnod köré. Még mindig bele vagy esve?
-Igen. Nem. Most boldog vagy? – pattant fel Blue és idegesen újra teletöltötte a poharakat.
-Tudtam, hogy ez lesz. Idedugja a pofáját és megint minden elromlik. Akárcsak tíz évvel ezelőtt. De most már nem vagyok kis hülye, akin simán keresztül léphet, akitől újra elveheti az álmait, csak azért, hogy a sajátjait beteljesítse – pattant fel a férfi és kirohant. Blue a kezét tördelve nézett utána.
*
-Dean! Dean! Gyere elő! Tudom, hogy itthon vagy – ordított Brad az ajtón belépve. A bátyja kilépett a vendégszobából és röviden elbúcsúzott attól, akivel éppen telefonált. A következő pillanatban Brad ökle állon találta.
Hirtelen nem is tudták, melyikük lepődött meg jobban az ütésen. Brad úgy nézte az öklét, mintha nem is a testéhez tartozó darab lenne, Dean pedig az állát masszírozta.
-Mivel érdemeltem ezt ki, öcskös? – kérdezte fintorogva.
-Szállj le Blueról! Most már hozzám tartozik – kiabált az öccse. Dean a szíve mélyén tisztában volt vele, hogy ez alighanem így is van. Bármennyire felzaklató volt a találkozás Blueval, ő már semmit nem tud kínálni a lánynak, amire az vágyik. Blue pedig … hát, ő maradt az a talpig becsületes vermonti lány, aki állja a szavát. Ha nem szerelemből, akkor becsületből. Sosem tudna kettőjük közé állni. Ez persze még nem ok rá, hogy ezt a felbőszült kiskakast egy kicsit meg ne fingassa. Csak, hogy érezze az öcsi, hogy kettőjük közül ki a nagy testvér.
-Blue nem tartozik hozzád. Még nem. És valaha az én csajom volt. Csak csettintenem kéne és visszatérne hozzám – csettintett az ujjaival. Elégedetten nézte, ahogy Brad vonásait eltorzítja az indulat. Úgy döntött, nem kínozza tovább: -De ha megteszed nekem, amit kértem, megesküszöm, hogy nemhogy meg se próbálom, de nem is gondolok rá, hogy visszacsábítsam.
Bradban itt szakadt el végképp a cérna. A tulajdon bátyja képes megzsarolni őt? Hát, hova züllött már el a testvére? Talán csak az a baja, hogy soha senki nem magyarázta el neki férfi módon, hogy a saját elképzeléseivel ellentétben, nem ő a világ ura. Akkor majd ő bepótolja ezt a leckét. Nem válaszolt, egyszerűen csak állon ütötte Deant, aki nem számított rá. Az ütés nem sikerült túl jól, kicsit le is csúszott a másik álláról, mégis … Dean, mint egy lassított felvételen, az ajtófélfának dőlt és lassan lecsúszott a padlóra. Brad fölé hajolt. A bátyja nem hülyéskedett. Eszméletlen volt. Rémülten kapott a telefonja után és a mentőket hívta. 


Nincsenek megjegyzések: