"Ha egy könyvet igazán el akarsz olvasni, de még nem írták meg, akkor neked kell megírnod." - Toni Morrison
"Az álom írás, az írás pedig sokszor nem más, mint álom." - Umberto Eco


2018. november 3., szombat

Perlekedők 38. 39. és 40. fejezet


38.
Ez a hétfő este is éppen olyan zajos volt, mint a többi és Anna most is csak a fellépés előtt néhány perccel érkezett meg. George azonban most mintha kissé idegesebben fogadta volna.
-Szia! Volt itt valaki, aki beszélni akart veled, de nem tudott megvárni, elment. Majd visszajön, azt mondta.
-Ismerem? – ragyogott fel Anna szeme, mert az első gondolata Simon volt, aztán egy grimasszal rájött, hogy már maga az ötlet is képtelenség, hiszen néhány órával ezelőtt beszéltek skype-on, és a háttérben felismerhette a férfi házának berendezését, amelyet az elmúlt napokban már volt alkalma olyan pontosan megismerni, mintha már járt volna ott.
-Személyesen nem hiszem, de most siess, pakolj le, hamarosan Te következel! – intett George a pódium felé és Anna már el is feledkezett a titokzatos látogatóról. Ha nem Simon, akkor nem is érdekes.  
A műsora alatt egy fiatal férfi érkezett két másik társaságában és az egyik hozzá legközelebb eső asztalhoz ültek. Merőn figyelték minden mozdulatát, ujjukkal az asztalon dobolták a ritmust és az utolsó szám után összedugott fejjel sugdolóztak, miközben ő hátravitte a gitárt. Kifelé jövet George már várt rá, és a nemrégiben érkezett trióhoz vezette a lányt.
-Hát, ő Anna! – mutatta be őt . –Ugye, hogy nem túloztam? Megvan hozzá a hangja és a megjelenése is.
Anna értetlenül kapkodta a tekintetét, mire a sötét hajú, fiatal férfi felállt és a kezét nyújtotta.
-Jamie Cullum vagyok. … és hogy ne is húzzam az idejét, lenne kedve nekem vokálozni,Anna?
-Jamie, ő önálló számnak is elég jó – szólt közbe George
-Jó lenne, de még nem tart ott, mert nincs elég gyakorlata, és most nem is arra van szükségem. De ha vokálozik, onnan egyenes az út egy önálló számhoz, sőt egy duetthez még szükségem is lehet rá.
-Bocsánat! – vágott közbe Anna, kezével jelezve, hogy időt kér. A férfiak vitájából érezhető volt, hogy valami fontos és jó dologról van szó, de már kellőképpen felcsigázták az érdeklődését, hogy valami konkrétumot is halljon, mert egyelőre csak zavaros katyvasznak tűnt a beszélgetésük.
-Ahogy elnézem, nem ismer… - jegyezte meg fanyarul a férfi, és Anna egy bocsánatkérő mosollyal vállat vont.
-Egy ideje eléggé el voltam foglalva, de ha ad pár percet, bepótolhatom a mulasztást. Gondolom, a Youtube jó barát, és pillanatokon belül mindent tudni fogok, amit tudnom kell.
-Hát, tegye azt! Addig is a lényeg: Fiona, az egyik háttérénekesem eltörte a lábát és nekem a hétvégén New Yorkban kell fellépnem. Kell valaki, aki nem szúrja el, és George szerint magánál jobbat ilyen rövid idő alatt úgysem találok. Ha bele mer vágni, akkor még ma átküldöm a számokat, holnaptól akár próbálhatunk is…
Anna sokkoltan meredt az előtte álló fickóra, igazi fellépés nagy közönség előtt? Ráadásul New Yorkban? Aztán George-ra nézett, aki biztatóan ráhunyorgott.
-Hát, tulajdonképpen miért is ne, ha úgy érzi, megfelelek, akár… - habogott, és közben remélte, hogy a fickó ennyiből is megérti, hogy boldogan elfogadja az ajánlatát.
*
Anna ült a laptop előtt és a már ismerős fickó ujjait bambulta, ahogy fürgén játszottak a billentyűkön és a kellemes hangot, ahogy énekelt. Némelyik számot ismerte jól, még néha ő maga is énekelte, de tegnap este fogalma sem volt róla, hogy George csehójában ez a fickó állt előtte. Most egy kicsit szégyellte magát a bambaságáért. Csoda, hogy a fickó nem sértődött meg, hiszen elég nagy név a pályán ahhoz, hogy ismerjék a nevét, főleg egy olyan valaki, aki énekelni akar. Amikor végre képes volt elhinni, hogy a csoda, hogy éppen őrá esett a választás, valóság, megrettent a kihívástól, és még mindig nem jutott dűlőre, hogy Simonnak beszéljen-e róla. Majd inkább utólag számol be róla, ha nem lesz belőle valami egetverően nagy blama. Írt ennek a Jamie fiúnak, hogy boldogan énekelne vele és egy órán belül küldönc érkezett kottákkal, cd-kkel, valamint egy végeláthatatlan e-mail rengeteg instrukcióval. A pasi biztos volt benne, hogy  vállalja, csak a jelzésére várt, hogy úgy nézzen ki, ő döntött. Ezt máris értékelte benne.
 Vokál? Hát, valahol el kell kezdeni és végül is, talán ez lehet a kiugrási lehetősége, ha semmi másra, arra biztosan jó lesz ez az alkalom, hogy ismeretségeket kössön. Talán New Yorkban felfigyel rá valaki, munkát ajánl és akkor máris közelebb lehet Simonhoz egy óceánnyival. Elvigyorodott, ahogy arra gondolt, hogy szakmai kérdésben is ennyire a szíve legyen a tanácsadó.
Felhívta George-ot és megköszönte, hogy közbenjárt az érdekében, ő pedig a bajsza alatt dörmögve, semmiségnek nevezte a dolgot, mondván ő éppen csak megemlítette a nevét. Jamie nyilván nem ajánlotta volna fel a munkát, ha nem tetszik neki, amit hall és lát, úgyhogy bízzon egy kicsit magában, aztán ott a messzi New Yorkban ne hozzon rá szégyent, mutassa meg a lázadó gyarmatiaknak, hogy még mindig London a zene szülőföldje. Anna némi zavart csönd után megjegyezte, hogy ő maga sem londoni, de George letorkolta: nem ez a lényeg, Londonban bontogatja a szárnyait és New York örüljön, hogy odamegy. Ennyi hazafias megnyilvánulás után Anna nevetve kérdezte meg a bozontos bajszú bártulajdonost, hogy akkor nem haragszik-e sok honfitársára, hogy az óceánon túl énekelnek és játszanak filmekben, színdarabokban, mire George vidáman dünnyögött bele a telefonba: A bolond gyarmat nem is sejti, hogy most hódítjuk meg végleg. …
*
Tom kinyomta a telefont és Sylviere nézett: -Van kedved eljönni Jamie koncertjére? Vasárnap lesz. És a srác olyan sztorit mesélt, hogy haljak meg, ha nem hiszek mostantól a tündérmesékben. Fel kell hívnom Simont, hogy jöjjön el ő is, de jó lenne, ha nem szólnám el magam, mert a srác álla tuti a padlót fogja súrolni.
-Lehetne úgy beszélgetnünk a dologról, hogy értsek is belőle egyetlen árva szócskát is? – nézett rá gunyorosan az asszony, miközben Marlowe szájába próbálta kormányozni a főzelékes kanalat.
-A lényeg, hogy vasárnap este koncertre megyünk. Te gondoskodj bébiszitterről, én meg megpróbálom rábeszélni ezt a majmot, hogy eljöjjön…, úgy, hogy közben a lényeget elhallgassam előle. Azt hiszem, Marlowe lesz a csalétek. Jobban bele van esve, mint a korban hozzáillő csajokba.
-Na, azért úgy tűnt, az a magyar lány eléggé elcsavarta a fejét – dünnyögte Sylvie, mire Tom arcán valami már-már ördögi vigyor terült el, de szótlanul a barátja számát tárcsázta.
*
Simon kissé értetlenül hallgatta Tomot. Olyan vehemensen próbálta rábeszélni, hogy a hét végén New Yorkba utazzon, hogy az már-már gyanús volt, csak még arra nem tudott rájönni, miért. De végül is, miért ne, még mindig jobb, mint itthon ülni és önmagát sajnálni, amiért egyedül van. Anna a legutóbbi levelében azt írta, hétvégén nem lesz elérhető , munkája van, majd mesél… Kösz, majd…  Amúgy a Jamie Cullum koncert jó ötletnek tűnt, és ha már New Yorkban lesz, akkor legalább beválthatja a Camillának tett korábbi ígéretét is, feltéve, ha a lány ráér.
*
Tom felszisszent, ahogy az érkező párost meglátta. Simon és a csinos szőke lány látványa most nem töltötte el örömmel. Ismerte a lányt, hiszen látta ő is a reklámot, amit együtt forgattak Simonnal, hallotta a bulvárhíreket, miszerint egy ismert modell összejött a barátjával és állítólag roppant elismerően nyilatkozott a szexuális kompetenciájáról, de hát ezek lassan egy éves sztorik voltak, nem gondolta volna a legmerészebb álmaiban sem, hogy Simon vele fog felbukkanni a koncerten. Pont ezen a koncerten!  A nagy meglepetés a végén botránnyá fog változni, bassza meg! Jobb lett volna inkább elmondani neki, hogy miért fontos, hogy itt legyen ma este!
-Szasztok! – motyogta zavartan az érkezőknek és úgy megszorította Sylvie kezét, hogy az felszisszent.
-Sziasztok! – mosolygott Simon, aztán bemutatta a lányt, akivel érkezett. –Camille Rynard… Ők pedig a barátaim, Tom Pollock és a felesége Sylvie. Marlowe, a tündéri lányuk meg a menyasszonyom, de ő már biztos alszik ilyen késői órán.
-Ja, a menyasszonyod már alszik – motyogta Tom és Simon értetlenül nézett rá. –Mi a baj? Nem húztam fel a sliccem? – vigyorgott, mire Tom megforgatta a szemét.
-Figyelj, mindjárt kezdődik, nem hozunk a lányoknak valamit inni? – nézett erre az idiótára jelentőségteljesen, és kivételesen Simont nem kellett a fülénél fogva magával rángatnia.
-Jártok? – bökött a fejével a hátuk mögé, ahogy a vip-bárhoz araszoltak a sűrű tömegben.
-Mi? Ja, Camille? Nem, csak nem akartam egyedül jönni, ő meg ráért. Annával járok, ha még emlékszel…
-Hát, ez az, én még így emlékeztem. Akkor mit kapaszkodtok itt egymás kezébe, mintha együtt lennétek?
-Most meg mi bajod van? Megfogtam a kezét, vagy ő az enyémet, ennyi…, baj, hogy elhoztam?
-Hát, őszinte legyek? Lehet, hogy nem ma kellett volna társaságra vágynod…
-Miért, mi van ma? – forgatta meg a szemeit Simon aztán lerázta a sörhabot az ujjairól, ahogy a puha műanyagpoharat kicsit megnyomva egy adag végigfolyt a kézfején, be a farmerdzseki ujja alá. A színpadon feldübörgött a zene és a nézőtéren felsikoltottak az első rajongók, ahogy Jamie megjelent. Hihetetlen micsoda kölyökképe van még mindig – fintorgott Simon, ahogy a nála hét évvel idősebb fickót nézte. A zongorához ült és irigylésre méltó könnyedséggel játszani kezdett. Aztán belekezdett az első számba és pont amikor a poharat Camille kezébe nyomta, a háttérben felszállt a színpadi füst és a vokál két tagja láthatóvá vált a nézők számára is. Simon éppen egy nagyot kortyolt a poharából, amikor összehúzott szemének a jobb oldali lány ismerőssé vált, túlságosan és fájóan ismerőssé… Ez egész egyszerűen nem lehet igaz… Fuldokolva, köhögve törölte a szájáról a sörhabot, miközben Tom grimaszolva csapta hátba.
-Bassza meg, legalább szólhattál volna! – motyogta Simon. –Mert te tudtad, mi? De hát hogy a fenébe…?
-George szólt Jamienek, amikor kiderült, hogy az egyik énekese eltörte a lábát, aztán Jamie meghallgatta és felajánlotta neki a melót. Ő meg persze nem utasította vissza. Egyrészt mert hülyeség lett volna, másrészt meg meg akart lepni a hírrel. Én Jamietől hallottam először, hogy valami külföldi csajt hallott George-nál zenélni, aztán Anna is megkeresett, hogy szerintem megpróbáljon-e elhívni? Én meg azt mondtam, majd én hívlak, legyen meglepetés, de most félek, kicsit visszafelé fog elsülni az egész, mert te magaddal hoztad ezt a csajt. Ráadásul pont őt…
-Mi az, hogy pont őt? Mennyivel rosszabb Camille, mint bárki más?
-Simon, basszus, azt a reklámot nyilván ismeri Anna is,meg a híreket is, hogy ti magánemberként is rendesen gyűrtétek a lepedőt. Aztán most itt álltok egymáson lógva, szerinted mégis mit fog képzelni?
 -Mit, mit? Hogy elhoztam magammal egy barátomat is. Csak nem hiszi rólam, hogy mellette még mással is kavarok…
-Vele se kavarsz. Ő odaát van, te meg itt. Ebbe akármi is belefér,  mármint képzelgés szintjén. És a nők fantáziája, mint tudjuk ...
-Mi a túrót sutyorogtok már annyit? – bökte oldalba őket Sylvie és Camille is úgy nézett rájuk, mint aki roppant udvariatlan dolognak tartja, hogy a két pasi egymással van elfoglalva, nem velük.
-Semmi, nem érdekes… - mosolygott Tom a feleségére, aztán megragadta a kezét: -Nézd, ott van Michael, köszönjünk oda neki, rendben? – rángatta magával az értetlenül utána botladozó asszonyt, miközben még odasziszegett a barátjának: -Tisztázd Camille-el is, hogy mi a szitu, mert ebből így csak iszonyatos botrány lesz!

39.
Anna számára a hét úgy telt el, mint egy valóra vált álom. Minden napján vigyorogva ébredt és szerelmesen mosolyogva aludt el. Azokon a napokon, amikor beszélni is tudtak, nemcsak egymás vágytól sistergő leveleit olvasgatni, akkor még szerelmesebben. Az élet ennél már csak akkor lehetett volna szebb, ha Simon itt van mellette, de már a gondolat, hogy ez a pasi hozzá tartozik, róla álmodik, megédesítette a mindennapjait. A másik pasi, Jamie pedig a másik csoda volt az életében, amely az utóbbi hónapokban villámcsapásszerű fordulatot vett. A fickó maga volt a két lábon járó zene és  ugyanakkor hihetetlen jó arc, aki türelmesen és sokat viccelődve segítette át a kezdeti nehézségeken. Három napjuk volt rá, hogy Anna megtanulja, amit meg kell, és elhiggye, hogy menni fog minden, mint a karikacsapás. A zenészek segítőkészek voltak, és a szemük sem rebbent, amikor Jamie végül egy duettet is berakott a műsorba. Ha ő bízott a lányban, részükről is rendben volt a dolog. A férfi felesége, Sophie lehengerlően kedves volt vele, a két kislány pedig, Lyra és Margot olyanok voltak, mint két tündéri picurka angyal. Az egész családot valami hihetetlen pozitív aura vette körül, aminek jótékony hatása most őrá is kiterjedt, ami egyértelműen a gyakorlást segítette. Az első találkozáskor a meglepettségtől levegőt sem kapott, az asszony ugyanis majd húsz centivel magasabb volt a férjénél, de aztán a köztük lévő harmónia hamar feledtette vele, hogy mennyire nem szokványos párost alkotnak. A repülőn az izgatottságtól alig bírt aludni, csak az zakatolt a fejében, hogy vajon Tom rá tudja-e beszélni Simont, hogy eljöjjön a koncertre? Hirtelen ötlet volt, hogy írt neki, George-tól kapta meg a címét, és már meg sem lepődött rajta, hogy Tom Jamietől már mindenről tudott. Hiába na, ha az angolok be akarják venni New Yorkot, megtalálják egymást hamar – mondta neki George, aki egészen megrészegült a szerdai fellépésétől, ahol Jamievel élesben is kipróbálták, hogy szól a duettjük.
És most elérkezett a nagy pillanat, percek kérdése és felmegy a színpadra a világ egyik legnagyobb metropoliszában és egy befutott zenész mellett énekelhet. Mint a mesében. És valahol a nézőtér sötétjében ott ül majd álmai férfija és leesett állal hallgatja majd, hogy mire képes a szerelmükért.
*
-Most akkor menjek el? – nézett Simonra a szőke lány, és nem lehetett nem észrevenni a tekintetén és a hangján, hogy megsértődött. Oké, jó néhány hónapja történt, ami történt köztük, de azt hitte, azért annál többet jelentett a férfinak, mint egy néhány napig tartó szextúrát New Yorkban. Amikor felhívta, hogy ma a városban lesz és szívesen elhívná magával erre a koncertre, még a levegőbe is bokszolt, amiért szép türelmesen ki tudta várni, hogy ez a hol szégyenlős, hol szenvedélyes pasi végre dűlőre jusson önmagával és visszataláljon hozzá. A közös reklámfilmforgatás óta párszor találkoztak, többnyire az ágyban kötöttek ki, bár az utolsó alkalommal a férfi mintha már visszakozott volna. Talán mégsem volt jó ötlet dumálni az együtt töltött időről, de hát végül is, egy rossz szava nem volt, sőt, olyan referenciát adott a pasiról, aminek bárki csak örülhet. De Simon mostani idegessége, ahogy arról beszélt, hogy a koncert végén majd találkoznak a barátnőjével, egyértelműen arról árulkodott, hogy nagyon nem szeretné, ha ezek a múltbéli dolgok itt most felemlegetésre kerülnének. Elég mellbe vágó volt értesülni róla, hogy a férfi tényleg csak a régi ismerősnek akart kedveskedni a meghívással, de sem a szíve, sem egyéb szervei nem kívánták a társaságát. Még nem döntötte el, hogy csalódott és rosszindulatú legyen, esetleg úrinőként engedje át a terepet...
-Nem, dehogy! Csak..., szóval, nem kell régi dolgokról mesélni neki... Igaz, hogy akkoriban nem ismertük még egymást, de azt hiszem érthető, ha ..., szóval, én se örülnék, ha egy volt pasijával sztorizgatnának mellettem... Érted?
-Jah, értem ... – dünnyögte Camille, aztán a kisördög lázadozni kezdett benne. –Akkor ne nagyon dumáljak vele arról, hogy nem olyan régen még velem dugtál?
-Cam! Az istenit! – nyögött fel Simon, ahogy a jelenetet, melyben a két lány egymásnak esik, az agya máris vizualizálta.
-Nyugi! ... Rég volt, szép volt, tán igaz se volt... hm? De most komolyan, ha tudtad, hogy itt lesz, akkor mi a fenének hívtál el?
-Nem tudtam, hogy itt lesz – bökte ki a férfi és belepirult, ahogy ráeszmélt, ez már megint milyen hülyén hangzik. –Persze, ez nem jelenti azt, hogy a háta mögött arra gondoltam, hogy ... szóval, csak gondoltam, szívesen eljönnél erre a koncertre, ennyi. Végül is, barátok vagyunk, vagy nem?
-Jah, barátok... akik azért rendesen összegyűrték a lepedőt is – grimaszolt a lány és nem törődve a férfi szemforgatásával, belekarolt, hogy lábujjhegyre állhasson és körülnézhessen a tömegben.
*
A műsor utolsó száma következett. Anna zakatoló szívvel lépett előre a rivaldafénybe és a gitárját a nyakába akasztva a mikrofonhoz lépett. Jamie még utoljára biztatóan rámosolygott, aztán már nem is volt ideje izgulni, mert a férfi belekezdett a számba és ő azonnal csatlakozott hozzá. A hatalmas macskaszemek a háttérben vidáman villogtak, de ezt Anna nem láthatta, mint ahogy sajnos azt sem, hogy a pasi, akiért ezt az egészet vállalta, hasonlóan villogó tekintettel mered a színpadra. Még hogy szerelmes macskák,  ezek a macskák most már állandóan kísérteni fogják őket? Még jó, hogy ő nem is kedveli a macskákat. De ez a kölyökképű fickó mit vigyorog úgy Annára, mint egy macska egy tányér tejszínre, és leginkább úgy, mint akinek joga van hozzá?
Észre sem vette, de a kezdeti büszkeséget, hogy az a gyönyörűség ott a színpadon az övé, valami mélyen gyökerező indulat váltja fel. Legszívesebben lerángatta volna Annát, mielőtt még túlságosan beleéli magát a szerelmes kóbor macska szerepébe. És ebben a pillanatban a szám véget ért és Jamie a lányhoz lépve megölelte és egy puszit adott neki. Simonban itt robbant a petárda.
-Elmegyünk! – kiabált oda a tapsviharban Tomnak és Camille kezéért nyúlva már indult volna, amikor Tom két hosszú lépéssel utolérte és a lányra egy bocsánatkérő grimaszt vetve, elkapta a barátja karját.
-Egy nagy lószart mész el! Most meg mi a franc bajod van?  – nézte kutatva a barátja dühös arcát. –Anna azt a pillanatot várja, hogy odamenj hozzá, te meg le akarsz lépni? Hülye vagy?
-Kurvára várja – bökött a dühtől merev állával a színpad felé, ahol Jamie még mindig a lányt átölelve vigyorgott a tapsorkánba. Anna ragyogó szemekkel kapaszkodott a férfiba, és egyáltalán nem úgy nézett ki, mint aki szabadulni akarna ebből a szoros ölelésből.
-Jézusom! Te tényleg szerelmes vagy! És kurvára féltékeny! – röhögött Tom. –Sikerük van, örülnek, ennyi. Szerinted Sophie nem herélné ki Jamiet, ha csak rákacsintana Annára? Ráadásul te vagy itt egy másik csajjal, szóval elég gáz, ha ezek után még te adod a féltékenyt. Inkább azon agyalj, mivel magyarázod Camille társaságát! – biccentett a lány felé, aki már-már unottan ácsorgott mellettük. Aztán kézen fogta Sylviet és a többieket maga előtt terelve mindannyian az öltözők felé indultak.
*
Anna a föld felett tíz centivel  lebegve várta a pillanatot, amikor Tomék végre rányitják az ajtót. Itt van! Látta! Hallotta! – csak ez dübörgött a szívében és az izgatottságtól alig kapott levegőt. Jamie és a többiek már megölelgették, ismeretlenek gratuláltak neki, Sophie is lenyomott két óriási puszit, hogy a füle majd belecsengett, de akiért ez az egész este szólt, az még nem bukkant fel. Aztán kinyílt az ajtó és a keretben ott somolygott Tom fecskefészkes feje. Innen már csak egy pillanat volt, hogy Simon kissé borostás arcát meglássa.  Úgy repült feléje, hogy a férfinak alaposan meg kellett vetnie a lábát, ha nem akarta, hogy elsodorja ez a szélvész. Egy gyengéd csók után, amit Anna kissé visszafogottnak érzett a nagy örömben, Simon óvatosan eltolta magától, aztán az egész társaság benyomakodott az öltözőbe, hogy a kinti kíváncsi tekintetek elől elbújjanak.
Tomon, Sylvien és Simonon kívül még valaki belépett és rosszul leplezett idegenkedéssel méregette őt. Szőke volt, karcsú és magas, igazi manöken alkat, és nyilvánvalóan nem dobta fel a gondolat, hogy megismerkedjenek, csak akkor azt nem értette, ki ő és mit keres itt? Miután Simon barátai is megölelgették, a férfi kissé zavartan bemutatta őket egymásnak.
-Ő Anna… és ő Camille, egy kedves, régi barátom, akivel dolgoztunk együtt.
-Szia! – motyogták a lányok, miközben az egyikük kíváncsian, a másikuk inkább döbbenten fürkészte a másikat. Ez utóbbi Anna volt. Ki ez a lány, és miért van itt? – csak ez a kérdés foglalkoztatta, így aztán alig hallotta Tomot, aki a helyzetet akarta menteni az ötletével:
-Menjünk el együtt vacsorázni, ha már bébiszitter vigyáz a lányunkra! Megkérdezem Jamiet és Sophiet, szerintem ők is szívesen velünk tartanának…  - Azt már nem kötötte a többiek orrára, hogy Jamietől egy egészen más jellegű szívessséget is kérni akar. Hamarosan a házaspárral és egy jóképű, magas fickóval tért vissza, a dobossal, Roddal, aki vállalkozott Camille mellé kísérőnek, bár erről az érintett nyilván nem tudott, de most úgy tűnt, hajlandó lesz elfogadni az alkalmi kísérőt. Az este a kíváló étterem ellenére kezdett katasztrofális fordulatot venni. Simon a két lány között ült, és Camille eleinte nem sok figyelmet szentelt újdonsült kísérőjének, annál inkább részese próbált lenni a férfi és barátnője beszélgetésének. A helyzet több,mint kínos volt, és ezt érezték az asztalnál ülők közül mindannyian. Simon tudta, hogy Anna nem érti, ki ez a lány, de Camille-vel sem akart szemét módon viselkedni, hogy csak úgy átpasszolja a dobosnak, így aztán a figyelme többnyire megoszlott közöttük, és ettől a lányok egyre idegesebbek lettek. Aztán Camille megkegyelmezett. Amikor Simon megkérdezte a vacsora végén, hogy hazavigyék-e, rámosolygott a túloldalon egykedvűen üldögélő fickóra:
-Nem, kösz, Roddal még elmegyünk egy klubba. Kösz a meghívást, mi már megyünk is. Élmény volt, mint mindig, vagy majdnem mindig… – kacsintott Simonra, aztán a többiektől elköszönve az éppen érkező taxiba ültek. Anna szó nélkül hagyta a közjátékot, de Simon tudta, hogy csak a pillanatot várja, hogy kettesben legyenek, és aprólékos magyarázatot vár majd a történtekre. Most legszívesebben ő is beült volna egy taxiba és egyenesen a reptérre hajtatott volna, mert fogalma sem volt, mit mondhatna, ami nem hangzik túl rosszul.
-Hol szálltál meg? – kérdezte éppen a lány, és Simon megrántotta a vállát:
-Sehol. Azt hittem, Toméknál meghúzhatom magam, de ha jobb ajánlatod van, én nyitott vagyok…
-Igen, azt láttam. Tudsz élni a jobb ajánlatokkal – dünnyögte Anna, akinek a fülében ott csengett a nővére gúnyos hangja: a munkája  révén szebbnél szebb nőkkel találkozik, és Te nem vagy ott, ahol a kísértés…
-Anna! Nem is akarom tudni, hogy ezzel mit akartál mondani… - morogta halkan. –De nem válaszoltál, hozzád mehetek?
-Nem vagyok egyedül – emelte rá a lány a szemeit, mire Simon azonnal felkapta a vízet:
-Ezt mégis hogy kell értsem?
-Nellyvel osztozunk a szobán, a másik vokalistával – forgatta meg a szemét Anna. Mégis, mit hitt ez a hólyag, hogy valamelyik pasival van közös szobája?
-Akkor kiveszek én is egy szobát. Melyik szállodában vagytok?
-A Waldorfban.
-Húha, nem aprózzátok el! És…, szerinted leléphetünk már? – biccentett a kissé távolabb beszélgető két páros irányába.
-Nem vagyunk összekötve, úgyhogy szerintem simán – motyogta Anna, és önmagát is meglepte, hogy semmi  izgatott várakozás nincs benne, pedig egy órával korábban még egy merő vágyakozás volt, ahogy a közelgő találkozásukra gondolt. Most inkább valami zavart tétovázás volt benne, és nehezen tudott túllépni a Camille megjelenése okozta sokkon. Vett egy mély levegőt, aztán rámosolygott Simonra:
-Itt vagyok én, itt vagy te, most csak ez a fontos, és még fizetnem sem kellett a jegyért – húzta grimaszra a száját. –A többi meg majdcsak kialakul.
-Meddig maradsz? – kérdezte a férfi.
-Holnapután megyünk vissza, mert Jamienek tárgyalása lesz holnap délelőtt, és én velük utazom, a többiek már holnap hazamennek.
-Te miért vagy ilyen kivételes helyzetben?
-Mert én vagyok a megmentő, a friss felfedezés, a kezdő, aki tanul minden együtt töltött órából…, és leginkább mert vállaltam a kislányokat, hogy vigyázok rájuk, amíg ők holnap Sophieval a várost járják.  Te meddig maradsz?
-Én meg akartam nézni holnap este Tomot az új darabjában. Holnapután viszont nekem is mennem kell vissza.
A beszélgetés itt megint elakadt. Egyikük sem tudta, hogy hogyan lendüljenek túl a rossz indításon, a felemásra sikerült meglepetésen. Anna a kezét tördelve csalódottan nézte maga előtt a foltos aszfaltot. Mégis meddig fognak itt még kínosan  toporogni, ahelyett, hogy már régen egy zárt ajtó mögött ölelnék egymást? Nem egészen így képzelte a meglepetést, meg egyáltalán az egész viszontlátást oly hosszú  idő után. A várakozás izgalmát megkeserítette ez a nyögve nyelős este, a szőke lány fürkésző tekintete és a magabiztos, ösztönös mozdulat, amivel Simon karjára tette a kezét, ha fel akarta hívni magára a figyelmét. Nem számított, hogy már elment, az árnya itt maradt és Adél gunyoros figyelmeztetésének különös hangsúlyt adott. Nézte a férfit, ahogy elköszön a többiektől, aztán végre olyan mozdulattal húzza a hóna alá, ahogy az első pillanatban vágyott rá és egy halvány megkönnyebbülés futott át rajta. Talán nincs semmi baj, csak fáradt, csak túl sok volt az izgalom, talán csak túl nagy jelentőséget tulajdonít apró, semmitmondó gesztusoknak és szavaknak, talán csak egy kis csendes zugra van szükségük mindkettőjüknek, hogy visszazökkenjenek a legutóbbi londoni éjszaka mámoros hangulatába. Talán…

40.
A Waldorf portáján pillanatok alatt elintézték a férfi bejelentkezését, aztán Anna is átvette a kulcsát és lassan a lifthez bandukoltak. Bárki látta őket, csak két fiatalt látott, akik véletlenül ugyanazzal a kabinnal tartanak a szobáikhoz, miközben a gondolataikba mélyedtek. Ez a távolságtartás abban a pillanatban szűnt meg, ahogy a liftajtó becsukódott mögöttük. Simon magához húzta a lányt és beleszippantott a sötét fürtökbe. Még mindig ugyanazt a shampót használja, ez az illat burkolta be őket azon az utolsó londoni éjszakán is – gondolta némileg már megnyugodva. Egész  este felemás érzések dúltak benne, amiktől képtelen volt normálisan viselkedni. Egyrészt szárnyalt a boldogságtól, hogy Anna ilyen csodás, meglepő módon itt lehet vele. Másrészt a frászt kapta a felfedezéstől, hogy ez milyen ellentétes érzéseket volt képes előhívni belőle. Büszke volt rá, és igen, baromi féltékeny.  Nagyon jól tudta, hogy egy fiatal lánynak a legtöbbször milyen áron jönnek össze ezek a ritka lehetőségek, és bár biztos volt benne, hogy Anna esete az üdítő kivétel, de azért rossz volt látni Jamie bizalmas mozdulatát, amivel magához ölelte.  És persze ott volt Camille, akit így utólag már nem is értett, mi a fenéért hívott el ma este. Nem ez lett volna az első alkalom, amikor tök egyedül megy el egy rendezvényre. Tomék társaságában nem is érezte volna rosszul magát, semmi szükség nem volt arra a telefonhívásra. Egy kicsit elbizonytalanodott, hogy nem volt-e benne valami több, mint amit pillanatnyilag be mer vállalni önmaga előtt. Végül is, Camille-el klassz hónapokat töltöttek együtt. De aztán megrázta magát, még a feltételezés is …, nem…, Anna mellett soha senki más nem lenne, ennyire azért már ismerte magát. Ismerte magát?
-Összeszedek pár cuccot és majd bekopogok – motyogta éppen a lány, és Simon érezte, hogy ez még nagyon messze van attól a szerelmes hangulattól, aminek uralnia kéne már ezt az apró helyiséget is. Felemelte a lány fejét és a száját nézve halkan megkérdezte:
-Nagyon elbasztam?
Anna aprót rándított a vállán. Nem tett úgy, mint aki nem érti a kérdést. Igen, sértett volt, mert arra számított, hogy Simon majd eufórikus örömmel üdvözli, egész este el sem engedi, ehhez képest órákat körülményeskedtek egy olyan nő társaságában, aki alighanem több volt futó ismeretségnél vagy egy kollégánál, akivel a férfi együtt forgatott. Nem tudta hova tenni a szőke fürtökkel keretezett arcot, de ennek nem is volt különösebb jelentősége. A feszélyezett hangulat önmagáért beszélt. Simon nem tudta, hogy találkozni fognak és gondoskodott magának kísérőről, hogy ne unatkozzon ma este. És ha ő nem lenne itt, ki tudja, hol folytatódott volna a párocska estéje…  Simon értett a testbeszédből, igen, barátocskám, ezt alaposan elbasztad…
-Anna! Annyira sajnálom! Nem tudtam, nem is mertem remélni, hogy Te leszel a meglepetés. Ha tudtam volna, eszembe se jutott volna bárkit magammal hozni.
-Hát, tudod, ha mondjuk Bobbyt hívtad volna vagy akár Marcust, valószínűleg én is jobban fogadtam volna a dolgot, de ez a lány…, felvetett bennem kérdéseket a jelenléte, kár is volna az ellenkezőjét állítanom.
-Együtt dolgoztunk majdnem egy éve, és igen, utána találkozgattunk párszor, de ennyi, már csak barátok vagyunk – dünnyögte Simon, bár ezzel az utolsó megállapítással kapcsolatban most erős kétségei támadtak. Még ha ő nem is tervezte, hogy az estét Camille-nél fejezik be, azért nyilvánvaló, hogy a lány megpróbálkozott volna meghittebbé változtatni az este végét. Csak remélni merte, hogy elég erős lett volna ellenállni.
-Melyik filmben játszott? – nézett rá végre a lány és Simon hirtelen nem is tudta, hogy fogalmazza meg a válaszát.
-Nem filmben játszottunk együtt, hanem egy reklámban, tudod a Dior…
-Nem láttam a Dior-reklámot, talán csak Jude Law-val – motyogta Anna.
-Mindegy, nem is érdekes, csak egy reklám … - próbált a veszélyes vizekről  látszólagos érdektelenséget mutatva elevezni a férfi.
-Nem is tudtam, hogy reklámszerepeket is vállalsz.
-Hát, nem is, de ezért olyan sokat kínáltak, hogy képtelenség volt ellenállni. És hát, végül is, nem mindennapi a névsor, akik mögé beálltam, úgyhogy nem fogom szégyellni – motyogta Simon, aki kissé elpirulva konstatálta, hogy mégis érez valami szégyenkezést, amiért az annyit hangoztatott tehetségét és szakmai elhivatottságát aprópénzre váltotta ezzel a lépéssel. Még ha ez az aprópénz most kifejezetten költői túlzásnak is tűnt. De úgy tűnt, Annát nem különösebben érdekli a lelkiismereti vívódása, legalábbis ebbena témában. A lift hangtalanul állt meg az emeleten és ők kiszállva tanácstalanul néztek szét. A szobáik az ellenkező irányban voltak.
-Siess! – simított végig a lány ajkán Simon, aztán egy halvány grimasszal nézte, ahogy Anna nem túl sietősen elindul a maga szobája felé. Egy mély sóhajjal ő is megkereste a magáét és benyitott az elegáns lakosztályba.
*
Anna leroskadt az ágyára, és minden sietség nélkül hanyatt dőlt, hogy a díszes stukkós mennyezetet bámulja. A francba! Nem így képzelte ezt az estét, nagyon nem így! Váratlan gyomros volt Simon meglepő húzása ezzel a lánnyal és tisztában volt vele, hogy neki nem erőssége a vak hit és bizalom. Túl sokszor bántották már meg, óvatossá vált és a srác most nagyon közel járt hozzá, hogy féltékennyé tegye. Adél odaszúrt megjegyzése sem ment ki a fejéből, mert bár ott Londonban csak rosszindulatúnak érezte, itt, most, a történtek fényében hirtelen véresen komoly valósággá vált minden szó…  Hirtelen maga elé kapta a laptopot és amíg a rendszer felállt, beszaladt a fürdőszobába. Lezuhanyozott és felkapott egy könnyű ruhát, aztán még vizes tincseit dörzsölgetve beírta a keresőbe: Dior-kampány SC… A találatoktól lemerevedve nézte a félhomályban erős fénnyel világító monitort. Együtt dolgoztunk, aha… Hát, vannak ennél kellemetlenebb munkák is… Szinte mazochista módon nagyította ki a képet, ami alapján simán elképzelte, hogy a férfi nyelve a szőke modell torkában kalandozik. Dühösen lehajtotta a gép fedelét, mintha az tehetne róla, hogy a szíve éppen most készül darabokra törni, aztán felvetett fejjel kilépett a folyosóra, készen rá, hogy kicsikarjon a férfiból valami …, bármi megerősítést, hogy nem kell féltenie a kapcsolatukat… egyenesen neki egy puha pulóverbe bújtatott mellkasnak. Simon önkéntelenül kapott utána és átölelte.
-Mi a baj? Már azt hittem, át sem jössz. Tudod, hogy már egy órája szöszmötölsz? Gondoltam, átjövök, megnézem mi tart olyan sokáig.  Zuhanyozhattunk volna együtt is – túrt bele az illatos vizes tincsekbe, amelyek eláztatták a könnyű ruha vállrészét.
Anna a meglepettségtől visszalépett a szobába. -Észre sem vettem, hogy így elszaladt az idő.
-Észre sem vetted… - sóhajtott nagyot a férfi. -Anna! Camille miatt van ez az egész? Ne haragudj! Rossz ötlet volt elhívni. Tényleg, nincs semmi, ami miatt aggódnod kéne, felejtsd el, hogy ott volt!
-Nem, nem Camille… Csak megnéztem a leveleimet, és … szóval, elment az idő… - motyogta zavartan. –Nem megyünk át? Nelly bármikor hazaérhet.
-De, menjünk! Csak kapcsold ki a laptopot, mert így lemerül – biccentett a férfi a készülék felé, ami jól láthatóan világított még mindig. –Gondolom, reggelig már úgysem lesz rá szükséged – kacsintott rá Simon és kinyitotta a gépet, hogy kikapcsolhassa. A képernyőn ott virított a fénykép, ami annak idején bejárta a világot. A meglehetősen erotikusra sikerült reklámfilm egyik kockája, ahol Camille-lel szenvedélyesen csókolóznak. Na, ennyit a levelezésről…  Megvakarta a fejét, aztán kinyomta a gépet és lecsukta a fedelét.
-Akarsz kérdezni erről az egészről? – fordult Anna felé. Az elhatározás hirtelen született meg benne és mire átgondolta volna, hogy mennyire jó ötlet Annát beavatni a pikáns részletekbe, már beszélni is kezdett:  -Tudni akarod, hogy lefeküdtünk-e? Igen, le, de nincs jelentősége, mert ez még akkor történt, amikor azt sem tudtam, hogy te a világon vagy. Én sem kérdezlek a többiekről, akik előttem megfordultak az ágyadban, mert abban bízom, hogy a múltad, éppen úgy, mint az enyém, le van zárva és ami előttünk történt, annak mára már nincs jelentősége.
-Hát, csak remélni merem, hogy tényleg így is gondolod, mert az a tény, hogy magaddal hoztad Camillet…, nem olyan egyértelmű, hogy ez egy lezárt történet. Ilyen alapon megkérhettem volna Tomit, hogy jöjjön el erre a koncertre, csak hogy lássa, nem voltak hiábavalóak az Irish Catben tett próbálkozásaim; pusztán baráti alapon, persze. Egyébként pedig nem akartam kérdezni semmit – motyogta a lány és így is gondolta. Sejteni és tudni a dolgokat, ez nagy különbség volt. Ezzel a tudással most nem tudott mit kezdeni. Nyilvánvalóan nem ő az első nő a férfi ágyában, de azért találkozni egy elődjével, ráadásul a férfi kísérőjeként, ez most nehezen emészthető élmény volt. Hirtelen úgy érezte, hogy tulajdonképpen sokkal jobban szeretne most egyedül maradni, mint átmenni a férfi szobájába. Lefeküdni vele pedig még annyira sem. Ez az este úgy volt rossz, ahogy egy nagykönyvben meg lehet írni, ezt nem lehet néhány simogatással, egy világrengető orgazmussal helyrebillenteni. Nem is lenne képes rá, hogy elengedje magát, mert túl sok gondolat motoszkál a fejében. Végül összeszedte a bátorságát és ezt meg is osztotta a férfival, aki egyre türelmetlenebbül ácsorgott előtte.
-Nem akarok lefeküdni veled. Most nem.
-Nem, hát persze, hogy nem – húzta el a száját Simon.  -Akkor ne tedd, csak gyere át, bújj mellém, és aludjunk együtt. Megígérem neked, hogy nem nyúlok hozzád, csak ha te kéred.
-Én a helyedben nem várnék erre féllábon állva – morogta kedvetlenül, de azért az ajtó felé indult. Bármit is hoz ez az éjszaka, az biztos, hogy nagyobb esélyük van a megoldásra, ha legalább egy helyiségben tartózkodnak, mintha most elküldi Simont. Arról nem is beszélve, hogy végül is még egy egész nap és egy újabb éjszaka áll előttük, ha most  enged. Ha nem, biztos volt benne, hogy a férfi másnap felül egy kora reggeli repülőre és visszamegy Los Angelesbe. Ami egyet jelentene a szakítással…
Simon elgondolkodva nyitotta ki az ajtaját. Anna felvetése, hogy ő is elhívhatta volna a legutóbbi barátját, csak úgy, baráti alapon, nem ment ki a fejéből. Nyilván ő lilát látott volna, ha a srác itt megjelenik, akkor alighanem Anna is jóval sértettebb, mint amilyennek mutatja magát. Hát, öregem, hülye helyzetek kreálásában verhetetlen vagy, ezt már sokadszor bizonyítod ékesen – veregette vállon gondolatban önmagát, aztán hangosan csak annyit kérdezett: -Iszol valamit?
Anna ránézett és sötét szemei még jobban elsötétedtek, ahogy a választ fontolgatta. A férfi már meg akarta jegyezni, hogy azért erre az egyszerű kérdésre talán nem kell egy akadémiai székfoglaló szintű választ fogalmazni, amikor csendesen csak annyit mondott: -Jól esne valami erős, de azt hiszem, jobb ha a víznél maradok. Még véletlenül sem akarom azt hinni holnap reggel, hogy az alkoholnak bármi köze lehetett ahhoz, ami éjszaka történt.
*
Simon nagyon remélte, hogy a mondat mélyén sejlő kissé provokatív tartalmat nem értette félre. Anna tehát nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy az éjszaka még tartogathat szenvedélyt is a számukra. Úgy döntött, hogy éppen elég hülyeséget ejtett már ki ma este a száján, mindenkinek jobb, ha csak bólint egyet beleegyezése jeléül és kivett egy üveg ásványvizet a hűtőből, meglazította a kupakot és a lány felé nyújtotta. -Poharat kérsz hozzá?
Anna válaszul csak a fejét rázta, aztán hosszú kortyokban nyelni kezdte a hűs folyadékot. Az utolsó csepp az ajkáról az állára és onnan tovább a nyakára vándorolt. Simon megbűvölve figyelte a csillogó cseppecske vérlázító utazását, aztán megköszörülte a torkát: -Lezuhanyozom, addig válassz magadnak a pólóim közül egyet az alváshoz és dönthetsz, melyik oldalt szeretnéd – intett a hatalmas franciaágy felé, majd egy menekülésszerű távozással bevette magát a fürdőszobába.


Nincsenek megjegyzések: