"Ha egy könyvet igazán el akarsz olvasni, de még nem írták meg, akkor neked kell megírnod." - Toni Morrison
"Az álom írás, az írás pedig sokszor nem más, mint álom." - Umberto Eco


2013. december 9., hétfő

Túl az Óperencián 37.



Olivia és Sabrina nevetgélve pakolták meg a kosarat az apró gyerekruhák  között válogatva. Az ötlet, hogy együtt menjenek vásárolni, akkor született meg, amikor a szállítók az üzletből meghozták a gyerekbútorokat, amiket a lány segített a helyükre tologatni. Utána kritikusan nézegették az üresen ásítozó polcokat.
-Semmim nincs még – sóhajtott Olivia. –Ha megviccelne és most megszületne, egy pelenka nem lenne itthon, nemhogy rugdalódzó vagy kising… van kedved elkísérni, hogy vegyünk pár dolgot? – nézett Sabrinára, aki vigyorogva bólintott.
-Naná!

Az üzletbe fél kettőkor értek… mire végeztek, negyed hat volt és két alkalmazott tolta utánuk a roskadásig megpakolt kocsikat. Olivia alaposa munkát végzett, szisztematikusan végigjárta az üzletet és mindent megvett a cumisüvegtől, a pelenkán át a kocsiba szerelhető bébiülésig, de a csomag tetején ott volt a kiságyba való puha védőcsík mellett a padlóra szánt játékmintás vastag takaró is, amin majd néhány hónapos korában hentereghet a pici.
-Szerintem egy kicsit elgaloppíroztuk magunkat. – rágcsálta a szája szélét Olivia, ahogy a kocsi csomagtartójában egymás után tűntek el a hatalmas papírszatyrok. 

-Nem, csak előrelátóak voltunk. – nyugtatta meg Sabrina és álmodozva kötötte be magát a vezető melletti ülésre, kezében tartva egy mackót, ami még egy három éves gyereknek is óriási lett volna.  Egy kósza pillanatra megkísértette a gondolat, ahogy a saját gyerekének vásárol és önkéntelenül is végigsimított lapos hasán. Olivia egy halvány mosollyal szótlanul hagyta a pillanatot. Mit mondhatott volna? Nyilvánvaló, hogy a fia és ez a kislány szeretik egymást, de az is jól látszott, hogy a kapcsolatuk még nem ért el abba a stádiumba, amikor felelősséget tudnak, akarnak vállalni egy új kis életért. És egyelőre még azt sem tudta, mit várhatnak ezzel a se vele, se nélküle kapcsolattól, hiszen ha Rick különböző kutatóhajókon éli le a fél életét, akkor még az is lehet, hogy Sabrina hamarosan úgy dönt, meghallgatja valamelyik egyetemi csoporttársa lágy duruzsolását és lecseréli a fiút egy állandóan kéznél levő srácra. Nem igazán hitte, de a lehetőség fennállt. 

Közben megállt a piros lámpánál és összerezzenve nézett oldalra, ahol három böhöm nagy motor fékezett. A legközelebbi motoros hegesztő szemüveget idéző fekete lencséjű szemüvegének takarásából végigmérte, aztán kicsit lehajtotta a fejét, hogy a kocsi belsejét is megnézze magának. Egy pillanatra mintha megállt volna a pillantása Sabrinán, aztán felnézett, mert a lámpa váltott.
Olivia autóversenyzőket megszégyenítő tempóban hajtott el és a visszapillantó tükörben kicsit riadtan figyelte, ahogy a három motoros őket követve kanyarog felfelé a hegyre. Amikor leparkolt a ház előtt, a motorosok hangos dübörgéssel hajtottak tovább, és ettől kicsit fellélegzett. Nem tudta volna megmondani, hogy miért figyelt fel rájuk, de volt bennük valami baljós és utálta, hogy nyilvánvalóan felkeltették a figyelmüket. De most már az otthona biztonságában szinte nevetségesnek érezte a gondolatot. 

Sabrinával a csomagokkal már az első kört tették, amikor Alex is megérkezett, így aztán a további csomagok behordását rá is hagyták, ők pedig a gyerekszobában rendezkedtek. Az úton történt apró incidens már rég feledésbe merült, amikor a szemközti park fái alatt Damien Stielman arcán gonosz mosoly kúszott  elő. Már megvolt a terve és édesebb volt, mint amilyenre előzőleg a legmerészebb álmaiban gondolt.
*

Rick nyugtalanul nézett a motorcsónak után. Délelőtt a hajó tatjáról egy kardszárnyú delfint figyeltek
meg, amint a kölykével játszik. A kardszárnyú delfin, más néven orka, vagy helytelenül gyilkos bálna az emlősök osztályába, a cetek rendjébe, és a fogascetek alrendjén belül a delfinfélék családjába tartozik. A borja körülbelül két és fél méter hosszú volt és anyja fekete háta mellett szinte ezüstösen csillant meg szürke háta a kristálytiszta vízben.

A kardszárnyú delfinek igazi ragadozók, szinte minden kellően nagy tengeri állatot megtámadnak és elfogyasztanak. A halak mellett megeszik a delfineket, fókákat, tengeri madarakat, de még a náluk sokkal nagyobb bálnákat is. Azonban az embert is képesek megtámadni, erre több példa is volt. Éppen ezért felelőtlennek tartotta Halt és Vickyt, akik puszta kíváncsiságból a közelükbe merészkedtek. Ha ez a tengeri emlős csak fele annyira félti a kicsinyét, mint az anyja őt, akkor nehéz pillanatok várhatnak a két kíváncsiskodóra. 

Hatalmas nőstény volt, talán a 9 tonnát is elérheti a testsúlya és minden porcikájával védelmezően kísérte a borját. Alapvetően társas lények, sokszor akár 5-20 tagú család is róhatja a vízeket, de ezek itt magányosan játszadoztak. A leggyorsabban úszó tengeri emlősök közé tartoznak, akár 50 km/h-s sebességgel is hasíthatják a vízet és vadászó technikájuk párját ritkítja. Ricknek eszébe jutott az a régi történet, amit Scott kapitány -végzetessé vált- antarktiszi expediciójának naplójában olvasott. 1911. január 5.-én a vastag jeget alulról áttörő ragadozók kis híján a vízbe rántották és elragadták az expedició fotósát, Herbert Ponting-ot azzal a hadászati technikával, amikor a csoportba verődött kardszárnyú delfinek a majdnem egy méter vastag jeget alulról áttörve rántják a vízbe azt, aki a jégen áll. (Scott utolsó útja, Wodianer F. és fiai kiadó, 1923)

A fiú a szeméhez emelte a nagy teljesítményű távcsövet és már nem is a csónakot, hanem az állatokat figyelte. A kicsi hol szinte hozzátapadt anyja testéhez, hol eltávolodott tőle és kis uszonyaival a vízből kiugrást gyakorolta. A napfényben kristályként csillogott az óceán felfröccsenő víze. Túl közel vagytok. – suttogta magában, átkozva Halt az elővigyázatlanságáért. Nem igazán hitte, hogy a nőstény megtámadná a csónakot, de azért el tudta képzelni, hogy esetleg a zajos csónakmotortól pánikba eshet és kiszámíthatatlanná válik. 

A távolság még éppen elég volt hozzá, hogy jól lássa a kis borjút, amely felbátorodva eddigi sikerein egyre messzebb és messzebb merészkedett az anyjától. Egyenesen a feléje száguldó csónak útjában lebegett, amikor Vicky valamit mondhatott Hal-nak, mert a férfi hátrafordult és fél kezével elengedve a kormányt, hevesen gesztikulálva magyarázni kezdett valamit. A tragédia pillanatokon belül zajlott le, nem számított rá se ember, se állat. Vicky rémülten mutatott előre, Hal visszakapta a tekintetét a csónak előtt ragyogó vízfelületre, aztán a hajóig hallatszó ordítással félrerántotta a kormányt. Vicky csak a csodának köszönhette, hogy nem esett ki, hanem a körben futó kötélzetbe kapaszkodva a csónakban maradt. Az éles forduló azonban már nem tudta meg nem történtté tenni a tragédiát. A kis borjú oldalát nyilvánvalóan végighasította a teljes fordulatszámon pörgő propeller és pillanatok alatt vér színezte vörösre a kékeszöld vizet. 

Rick a lélegzetét visszafojtva figyelte az eseményeket, de addigra már érezte a lába alatt feldübörgő motor remegését is. A parancsnoki hídról nyilván többen is tanui voltak a történteknek és azonnal reagáltak. A hajó megindult, hogy segítséget nyújthasson annak a két embernek, akik a kíváncsiságuktól hajtva valószínűleg elvettek egy ártatlan életet. 

A bébi halálának az anyja is szemtanúja volt, ráadásul a vértől ázó kicsiny testet hamarosan körbevették az óceán sakáljai,  fehércápák jelentek meg szinte a semmiből, rakéta sebességgel érkezve a friss vér szagára. A borjú helyzete kilátástalan volt és ezt az anyja is pontosan tudta. Bár a táplálékai között akár a cápa is előfordult, de azok inkább a hatalmas termetű, de ártalmatlan óriáscápák voltak. A fehércápa még egy ilyen hatalmas vadász számára is kétesélyes vállalkozás lett volna, főleg, ha csapatostól érkeznek. Dühös, velőtrázó sikoltása figyelmeztetés volt a csónak utasainak.  Orca nem felejt és bosszút áll! Kevesen tudják, hogy a világ egyik legintelligensebb állata a kardszárnyú delfin. Nemcsak emlékezni képes azokra, akik ártottak neki, de az egyetlen állat, amelyik ismeri a bosszú fogalmát is. Fáradhatatlanul követi borja gyilkosát és nem nyugszik, amíg elégtételt nem vesz azokon, akik ártottak neki. 

Észrevette a gyorsan távolodó csónakot és nyilván tudatában volt a közelgő nagyobb hajótestnek is, de már semmi sem állíthatta volna meg. Egy gyorsvonat sebességével vette üldözőbe a termetéhez képest parányi lélekvesztőt, amelyet a legerősebb Johnson motorok sem segítettek volna végcéljukhoz, ha valaki odafönt a hídon nem döntött volna időben úgy, hogy a segítségükre siet. 

Vicky rettegve nézte az egyre közeledő uszonyt, ahogy a vízet hasítja. Talán éppen ez volt a szerencséjük, hogy az állat a felszínen vette üldözőbe őket és nem merült a víz alá, ahol nyilván még nagyobb sebességre kapcsolhatott volna. A legveszélyesebb pillanat az volt, amikor a könnyű csónak a hajó farához érve szinte beúszott a rakodótérbe, hogy a csapóajtót már abban a pillanatban zárják is. A kardszárnyú delfin hangos dübörgéssel csapódott a hajónak, életveszélyesen megingatva mindazokat, akik a szabadban álltak a fedélzeten. Rick erősen markolta a korlátot és közben a társalgó felé araszolt, a korlátot egy pillanatra sem elengedve. 

Közben érezte, ahogy a kormányos elfordul az öböl irányába és nagyobb fokozatra kapcsolja a hatalmas motorokat. Egyetlen esélyük az volt, ha az életveszélyesen pörgő propellereket az állat felé tudják fordítani, hogy így tartsák távol a hajótesttől, mert ekkora tömeg a víz erejével hatványozva komoly károkat okozhatott volna. De az Orca félelmetesen intelligens állat volt. Hatalmas testét meghazudtoló fürgeséggel váltogatta a támadási oldalakat, a kormányos már-már képtelen volt követni a mozgását és egyre sűrűbben érezték a kutatóhajó oldalát ért őrületes csapásokat. Ha léket kapnak, két variáció létezett és egyik sem volt biztató. Vagy a hajóroncs foglyaként merülnek a mélybe, vagy a feldühödött állat végez velük. Pillanatnyilag a közelben cirkáló más tengeri ragadozók jelentették a kisebbik problémát. 

Rick végre a zárt kabinban kapaszkodott a jól rögzített bútorokba és Martin rémült tekintetét követte a pillantása, ahogy az egyik asztalon csúszkáló apró műszer után kap. Szerencsére az asztal magasított széle megvédte az iránytűt, hogy a padlóra zuhanva megsérüljön. Rick megkaparintotta, aztán a földre roskadva kitámasztotta magát és a műszert figyelte. Nagyon úgy nézett ki, hogy az orcának sikerül hajójukat a nyílt víz felé kényszeríteni a biztonságot adó öböl helyett. 

Jack Carliss üvöltve hívta a parti őrséget, miközben a kormányos és a kapitány a kardszárnyú delfin csapásait igyekezett a lomha hajó állandó irányváltásaival kivédeni. Két órányira volt tőlük a legközelebbi hajó, amely a segítségükre siethetett volna. Helikopterrel reménytelen lett volna a mentés. Hasonló helyzetben vesztettek el már gépet és teljes legénységet, ahogy a vízből kiemelkedő állat magával rántotta őket a mélybe, így aztán lényegében csak a jószerencséjükben bízhattak, abban, hogy az állat elfárad és elnapolja a bosszúját. 

Rick nem volt hívő, de amikor az ablakon kinézve meglátta a hajó mellett a habzó vízből kiemelkedő hatalmas, fénylő testet, átfutott a fején, hogy talán imádkoznia kéne. Görcsösen kapaszkodva nézte, ahogy a vízbe csapódó test mentén tengeri akváriumot megtöltő mennyiségű víz csap fel, olyan vízfüggönnyel takarva el az ablakon túli látványt, mint a legnagyobb viharban. Csak remélni merte, hogy Hal és Vicky odalent a hajó gyomrában alaposan összeveri magát a rázkódásban, hogy egy életre megtanulják, hogy bármennyire okosak és szépek, de itt a természet őserejével harcolva, gyenge hangyaként taposhatja el őket az anyatermészet eme pompás példánya. A kölykét gyászoló anya fájdalma egyetemes… ugyanezt a már-már tébolyult fájdalmat látta a saját anyja szemében, amikor az orvosok közölték velük, hogy a kicsi Corinna gyenge szervezete feladta a betegséggel való küzdelmet. 

Arra figyelt fel, hogy megszűnt az imbolygás, és az ablakon túl már látta, ahogy a megvadult állat most szinte zavarodottan köröz a hajó körül, miközben a kormányos egyértelműen a part felé vette az irányt. Intett Martinnak, aki fájós sípcsontját masszírozta, amelyet egy elszabadult szék majdnem eltört az előbbi felfordulásban. Az ajtón kilépve a hajó korlátjánál ott állt a kapitány és egy ultrahangos riasztót bűvölt rendületlenül. A kardszárnyú ennek a jeleitől zavarodottan egyre inkább lemaradt mögöttük.
-Jöjjön fiam! – intett neki a vén tengeri medve. –Fogja ezt a dobozt és figyelje a jelet! Ha gyengülne, akkor intsen fel a hídra és lehozza valaki a másik műszert. Remélem kitartanak az elemek, amíg ez a bestia megunja, vagy partot érünk. Bár, ha egészen a kikötőig követne bennünket, az még nagyon rosszul is elsülhetne a kisebb hajósok számára. Úgyhogy figyeljen és drukkoljon! Én meg addig megírom a jelentést erről a kellemetlen közjátékról. 

Közben Jack Carliss is melléjük lépett és hallotta az utolsó mondatot.
-Kapitány, nincs rá lehetőség, hogy a történteknek ne legyen írásos nyoma? – kérdezte halkan, mire a hajós ránézett tengerkék vizenyős szemével, amely azonban most acélos keménységgel söpört végig a tudóson.
-Nincs rá mód, uram. Ez az átokfajzat nem fogja elfelejteni, hogy az embereknek köszönhetően elvesztette a borját. A hallgatásommal csak életveszélybe sodornék olyan ártatlan embereket, akik még a közelében sem jártak ennek a rettenetnek, most azonban ez a nőstény velünk egy kalap alá veszi majd őket is. Azt javaslom, ne eltussolni akarja a történteket, hanem az embereit vegye elő, akiknek ez az egész köszönhető! – mondta határozott, kissé ingerült hangon, aztán Rickre pislogott.
-A fél szeme mindig a műszeren legyen! – azzal nekiindult a hídra vezető lépcsőnek orra alatt jól hallhatóan szídva minden okostojást, akik csak a bajt hozzák a tisztességes hajós emberekre.a léket kapnak, két H
*

Előre bocsátom, az Orca c. filmet horror-ként jegyzik. Az is. Richard Harris főszereplésével készült 1977-ben, de ma se tudnának ettől hatásosabb jeleneteket összehozni. Csak erős idegzetűeknek!

5 megjegyzés:

Nikol írta...

Szia!
Egyre jobb egyre érdekesebb! De ez a mostani rész vége...nekem nagyon nem tetszett. Egy apró fekete pont jár érte! :)
Gratulálok az előző 3 fejezethez is. Látom alakulnak az események. Azok a motorosok meg csak kerüljék el azt a házat :)
Niki

rhea írta...

Már előre "rettegek", hogy ez a Stielman mit talált ki. Vannak gondolataim, de inkább csendben figyelek, és kivárok.
Hűűű, igencsak meglepődtem a történet második felén. Szeretem a horrort, de ez most így reggel annyira nem esett jól. :)
pusza

csez írta...

Azt hittem Moby Dick-et néztetek ;)
Tetszett jucus!
Csak mindig megzavart valaki olvasás közben, pedig tényleg izgultam XDDDDD
Amúgy a kedvenc állatom ;)
Oliviaékat nem értem: mikor tudják mi történt Sabrinával, ennyire figyelmen kívül hagyni ilyen eseményeket nem lenne szabad....
És újra kérdezem: mennyi idő telt el?! A költözés előtt múlt 3 hónapos terhes, most meg már a korai születésre számítanak?! :o ;)
Még egyszer köszi az izgalmas délelőttöt!
Puszi

Gabó írta...

Aztaaa!
Ez nagyon veszélyes mulatság volt!
*homlokát törlő szmájli
Már azt hittem a víz alá lököd a legénységet ..de neeem! *sóh
A lányok bevásárlása egészen addig a pillanatig tetszett, míg meg nem jelent Damien :o
Mit eszelt már ki? És miért nem hagyja már abba????
Kezdenek gyűlni a fekete felhők, ami nagyon nem tecc! :o
Csak óvatosan azzal a bosszúval!

Golden írta...

egy kis matek már csak magam miatt is... Rick szülei szept.vége felé vannak Sta Lucian, az annyi mint... szilveszterre 12 hét, most van február ...mondjuk 20 hetes, félidő... azt meg csak úúúúgy mondja, ha most megszületne, nincs még semmi... kvázi vásárolni illene már ezt-azt (mert valamivel neki is el kell töltenie az időt :P )..huh, nehéz ügy ez, ha ennyire figyelsz XDDD