"Ha egy könyvet igazán el akarsz olvasni, de még nem írták meg, akkor neked kell megírnod." - Toni Morrison
"Az álom írás, az írás pedig sokszor nem más, mint álom." - Umberto Eco


2014. november 19., szerda

Mindenki egyért, egy érte - 31. rész



Joanna olyan hirtelen cövekelt le a ház felé menet, hogy Matt értetlenül nézett körül, mert amíg ő fújta a maga monológját, a nő, akivel izzasztó tervei voltak az estére nézve, és aki az előbb máskor oly komoly természetét meghazudtolva még kacarászva bontakozott ki az ölelkezésükből, aminek a sebváltó vetett véget; egyik pillanatról a másikra eltűnt mellőle. Hetek óta fűzte a nyomozónőt, nem is eredménytelenül, de időközben már új, felnőttes távlatokban gondolkodva. Nem zavarta sem a néhány év korkülönbség, sem a tény, hogy a kedvese fegyvert tart a párnája alatt. Ez utóbbit időnként kifejezetten szexinek tartotta. Ha zavarta egyáltalán valami ebben a kapcsolatban, az a saját sóhersége volt, és az ilyen pillanatok, amikor Joanna kocsijából kiszállva úgy érezte magát, mint egy kisöcskös, akiért elugrott a nővére a napközibe. Talán ezt a hátrányát akarta a folyamatos nagy dumával ellensúlyozni, néha már önmagának is idegesítő módon. Még soha nem ismert nőt, akinek a komolyságát csodálni tudta volna, és akivel szemben életcéljának tekintette, hogy mosolyra késztesse. Joannának gyönyörű mosolya volt. A lelke mélyéig átmelegítette. De Joanna ebben a pillanatban dühösnek látszott és fogalma sem volt róla, miért. 

­-Mi a baj? – nézett hátra, és meglepetten látta, hogy Joanna keze a dereka hátsó része irányába csúszik, nagyjából arrafelé, ahol a pisztolyát tartotta a blézere alatt. –Mi a baj? – ismételte meg kicsit hangosabban, mire a lány leintette és macskaszerű osonással egy fickó nyomába eredt, aki egy közelben parkoló kocsihoz igyekezett. A férfi épp csak beszállt, amikor már ott is volt mellette és megkocogtatta az ablaküveget.
Ricardo Montana szeme elkerekedett a rendőrnőt látva, de beletörődően letekerte az ablakot és várta a felszólítást, hogy mit tegyen vagy éppenséggel ne tegyen. Két kezét a kormányra tette, jól láthatóan, hogy a nőnek ne legyen oka belekötnie. Olyan szép volt ez a délután, kár lett volna most bármi hülyeséggel elrontani. Abban reménykedett, hogy a rendőrnő – bármiért is járt a nyomában – ugyanígy gondolja. 

-Montana! Érdekes, hogy éppen itt futunk össze. – szólalt meg Joanna.
-A fiamat látogattam meg. – mondta röviden a nő szemébe nézve. Joanna szemei összeszűkültek. Jó lett volna tudni, hogy Emmával és a kicsivel minden rendben van-e, de a fickót sem akarta szem elől téveszteni.
-Megtenné, hogy kiszáll és visszajön velem az épületbe? – kérdezte udvarias határozottsággal, miközben hátralépett, hogy a férfi még véletlenül se lökhesse meg a hirtelen kivágódó kocsiajtóval. Ricardo nagyot sóhajtva engedelmeskedett. Na igen, a múltja még alighanem sokáig visszaköszön ilyen megalázó burkolt gyanusítgatások formájában. Ő lett a veszélyes ember, aki ha csak azonos utcába is kerül velük, nyilván zaklatja az elvált feleségét és a fiát. – fintorgott a gondolatra. Laza mozdulattal visszazárta a kocsit és mintha csak jó ismerősök lennének, a rendőrnő oldalán visszaballagott a kapuhoz. ...A liftre várakozva szemügyre vette a társaság harmadik tagját, aki kinyitotta a kaput. Ez a srác lehetett Robert egyik lakótársa, ismert rá Rosa leírásából a fiúra, aztán elsőnek lépett ki a liftből és egyenesen Emma ajtajához ballagott, majd becsöngetett. 

Robert nyitott ajtót, aki meglepve nézett rá:
-Itt felejtettél valamit?
Mielőtt Ricardo válaszolhatott volna, a holttérből Joanna lépett előre a nyomában Matt-tel. Ricardo a nőre nézett kérdően, aki elgondolkodva megrázta a fejét, mire a férfi egy fintor kíséretében elbúcsúzott.
-Akkor én lépek is, majd beszélünk. – intett Robert felé és máris a lifthez indult. Szerencsére a rend éber őre nem látta a gunyoros grimaszt, amit vágott. Most biztos dühös az a liba, amiért nem tudja sarokba szorítani – gondolta fanyarul. A lift talán még el sem indult vele, amikor Joanna fúriaként robbant be a lakásba, Robert mellkasába bökve.
-Ez meg mi a francot keresett is? És mióta vagytok ti ilyen jóban? A barátaid úgy őrizgettek tőle, mint egy hímes tojást, Emma szerint ő juttatott kórházba, ti meg itt jópofiztok a háta mögött? – támadt Robertre, aki hátralépett a roham elől és segítségkérőn pislogott Emma felé, aki éppen felbukkant a konyha felől.
-Jo, semmi baj! Ricardo a gyereket látogatta meg. Már nem is először. Csodálkozom, hogy Matt nem beszélt róla. Nem volt titok. Minden rendben, nem kell tőle tartanunk. – sóhajtott Emma, arra gondolva, hogy az eltelt hetekben valóban ennyire megfeledkeztek volna arról, hogy valaha a volt férje számított a család első számú közellenségének. Ha annak idején nem járt volna a szája, akkor már régen feledésbe merülhetett volna az a szerencsétlen időszak. Ricardo az utóbbi hetekben bebizonyította, hogy képes a változásra, és ha ilyen iramban haladnak, még eljöhet az az időszak is, amikor el meri engedni vele a kicsit akár egy egész napra is. 

Joanna kérdőn Mattre nézett, aki bizonytalanul megvonta a vállát. Tom mintha mondott volna ezzel kapcsolatban valamit, de igazság szerint mostanában nem nagyon követte a Robert körüli ügyeket, mivel csend volt és nyugalom, és egyik barátja sem kérte, hogy tartsa nyitva a szemét. Meg is feledkezett az egészről, sokkal inkább azzal volt elfoglalva, hogy Joannával hogyan alakítsa a kapcsolatát.
-Oké, ha itt mindenki ilyen nyugodt, hogy Montana itt járkál a házban, akkor nyilván nekem sem kéne ezen fennakadnom. – higgadt le grimaszolva Joanna, dühös macskaként kifújva magából a feszültséget. A zsigerei mélyén érezte, hogy van ebben a történetben valami mélyen eltemetett titokzatos igazság, amit senki nem fog megosztani vele, hiába része már valamilyen szinten a társaságnak. Mielőtt azonban kilépett az ajtón, még visszafordult:
-De tudnotok kell, ha bármit elkövet, nem érdekel, ha időközben mintaapává is lépett elő, le fogom csukni. Úgyhogy mindannyiótok érdekében remélem, a változás tartós lesz, különben csak bajt hoz a ti fejetekre is. – azzal kilépett az ajtón, meg sem várva, hogy Matt követi-e vagy sem. A fiú néhány másodpercig még toporgott az ajtó mellett, aztán utána indult. Szíve mélyén nem igazán tetszett, ahogy az előbb kiscsoportos óvodásnak tekintette a barátnője a barátait, és velük együtt nyilván őt magát is. Talán beszélniük is kéne a dologról, mert bármennyire is értékelte, hogy Joanna erős, független nő és remek rendőr volt egy személyben, időnként a sírba tudta vinni a már-már férfias keménységével is, amikor úgy beszélt velük, mintha éretlen tacskók lennének valamennyien. De ahogy meglátta a folyosón őrá várakozva, ahogy a blúzán megfeszültek a gombok, miközben beletúrt a sörényébe, nyelt egyet és gyorsan előkotorta a kulcsát.
*
Robert fáradtan csukta be végre az ajtót. Ricardo látogatásai egyre inkább megviselték. Nem azért, mert a fickó esetleg Tony mellett Emmával is újra el akarta volna mélyíteni a kapcsolatát... szerencsére a fickó kísérletet sem tett ilyesmire. Őt igazából az viselte meg, ahogy Tony megszokta, sőt megkedvelte a másik férfit. Ez furcsa hiányérzetet ébresztett benne. Átkozta azt a napot, amikor ő maga magyarázta a kicsinek, hogy ő nem „apa”, de a barátja lesz, amíg csak él. Fogalma sem volt róla, vajon Tony a maga három évével felfogta-e, amit magyarázott neki, de az biztos, hogy a harmadik alkalommal, amikor Ricardo ott lebzselt náluk, már neki nyomta a kezébe a színes ceruzát, hogy „apa rajzol”. Ricardo ellágyult tekintete egy tanulmány volt, amit azóta is irigyelt tőle. Teltek a hetek és ő árgus szemekkel figyelte a másik férfit, hogy tesz-e bármit, ami miatt közbe kellhet avatkoznia, de Ricardo őszintén és teljes erőből dolgozott rajta, hogy rendbe tegye az életét. Legalábbis a fiával kapcsolatban. A konok, kemény vonások úgy lágyultak el a kiskölyök mosolyának sugarában, mint fagylalt a napon, és Robert szája minden alkalommal keserűen megrándult, amikor tanuja volt ennek. Nem is olyan régen még neki jártak ezek a mosolyok és őbelé kapaszkodott a két apró kéz bizalommal. Nem igazán gondolta végig, hogy Ricardonak csak kéthetente jut Tony újkeletű szeretetéből, ő pedig azért a hétköznapokban továbbra is részese lehet. Mellőzve érezte magát és meglepte, hogy ez mennyire fájdalmas érzés tud lenni. Önkéntelenül is Emmát kezdte figyelni, hogy vajon őt is meglágyítja-e volt férje színe változása, de legalább ebben a kérdésben nyugodt lehetett. Emma továbbra is szerelmesen kapaszkodott belé.

-Joanna tudja, hogy ő volt. – rágta a szája szélét. –Túl jók a megérzései, az apró részletek is erre mutattak. Lehet, hogy nem fog leszállni róla, amíg be nem bizonyítja.
-De hiszen nem tettél feljelentést. – ölelte át Emma a fiú derekát.
-De, ...ismeretlen tettes ellen, mert túlságosan feltűnő lett volna, ha még ezt sem teszem meg. – sóhajtott Robert. –Már azt se nagyon hitte el, hogy fogalmam sics, ki lehetett, miután te azonnal Ricardot vádoltad meg. De ha nagyon makacsul rajta marad ezen a vonalon, akkor majd megpróbálok beszélni vele. Tony érdekében talán belátja, hogy vannak helyzetek, amikor nem biztos, hogy ilyen kitartónak kell lennie.
-Miért csinálod? – csókolta meg lágyan a lány, és Robert kicsit értetlenül eltolta magától.
-Mit csinálok?
-Miért segítesz neki?
-Jaaaa... Tony miatt. A kis büdös pedig azzal hálálja meg, hogy már le se szarja a fejemet. – szusszantott durcásan. Emma a két keze közé fogta a fiú arcát és szájon csókolta.
-De a mamája nagyon is hálás érte. – simult bele a fiú ölelésébe.
-A mamája eljön velem holnap megünnepelni, hogy megkaptam végre a diplomámat? – emelte fel magához a fiú és Emma vidáman rákacsintott.
-A mamája bármit megtesz neked, amire csak kéred.
-Hát, erre jó lenne, ha holnap is emlékeznél kicsim. – csókolta szájon a fiú, aztán a torkát köszörülve lerakta, ahogy Norah bukkant fel a szobája ajtajában.

2 megjegyzés:

rhea írta...

Nem tudom...ez a Ricardo nem hagy nyugodni. Valami folyamatosan motozik bennem ahogy olvasom. Túl rendes....túl jó fiú. De lehet csak azért érzem ezt, mert tartok tőle, hogy még nagyon bele fog rondítani az életükbe.
Köszi jutkám, pusza<3

zso írta...

Kicsit lúzer fílingem van. Illetve nem értem ezt a fene nagy megértést. Kicsit teszetoszává tetted ezt a fiút, de ezt ne vedd bántásnak. Nyilván ez a kép volt a fejedben, vagy így érezted magad lelkileg.