"Ha egy könyvet igazán el akarsz olvasni, de még nem írták meg, akkor neked kell megírnod." - Toni Morrison
"Az álom írás, az írás pedig sokszor nem más, mint álom." - Umberto Eco


2018. december 26., szerda

Perlekedők 85. fejezet (összes részlet)


85.
Meleg volt, a kocsi légkondija megadta magát és csak araszolni lehetett a dugóban, Simon mégsem morgott. Róma olyan mély nyomokat hagyott benne, mint még soha, pedig néhányszor már járt a városban. Igaz, a többi alkalommal  összesen nem látott ennyit a városból, mint most, és összehasonlíthatatlanul jobb volt Anna kezét fogva barangolni, mint a pezsgős fogadásokon feszengeni és rohanni a reptérre. A zene harsogott a hangszórókból és a nyitott ablakokon át friss levegő vágott be, összekócolva Anna szabadon repdeső tincseit. A lány feltűnően csendes volt, a vérzése megviselte, ezért útközben alig beszélgettek, a hangos zene ellenére az út jó részét átaludta. Pisaban ébredt kissé kábán és a kényelmetlen tartástól zsibbadtan.  Csak annyi időre álltak meg, hogy a Csodák terén megnézzék a város legvonzóbb és leglátogatottabb nevezetességét, a ferde tornyot, valamint az ahhoz tartozó dóm épületcsoportját. 
-Felmegyünk? – nézett fel Simon a ferde építmény legfelső szintjén lévő kilátó felé, de Anna sápadtan megrázta a fejét.
-Menj csak, ha akarsz; én itt megvárlak -  biccentett a közeli kávézó terasza felé, de Simon aggódva magához húzta, és máris a legközelebbi asztal felé terelgette.
-Nem gondolod, hogy nélküled bárhova megyek. Leülünk itt egy kicsit, hogy pihenhess, iszunk valami frissítőt és közben megnézzük innen ezt a fizika törvényeivel dacoló szerencsétlen tornyot. És hogy az élmény teljes legyen, te majd felolvasod nekem a mindentudó könyvedből, amit érdemes tudni róla.
-Oké! – suttogta a lány és hálásan nyúlt a párás falú frissen facsart narancslés pohár után, amit a szolgálatkész pincér éppen letett eléje. Kicsivel később már egészen jól érezte magát, ezért fellapozta  az útikönyvet és kikereste a torony építésének történetét. Amikor a felolvasás végére ért, vetettek még egy utolsó pillantást a valószínűtlen építményre, Simon intett a pincérnek, fizettek, és hamarosan indultak is tovább Genova felé.
Anna összecsapta a térdén az útikönyvet, amiből a tudnivalókat sorolta a városról. Simon eleinte érdeklődve figyelt, aztán a tekintete és a gondolatai egyre inkább elkalandoztak. Útközben többször megálltak Anna kérésére, aki rendre eltűnt az útszéli mosdókban. Valahányszor rákérdezett, hogy rendben van-e, a lány csak szótlanul bólintott és mosolyogni próbált, de kevés sikerrel. Végül úgy döntött, nem piszkálja tovább, ha gond van, a lány szólni fog, felesleges rémeket látnia, talán csak fáradt. Kurvára nem érdekelte most Genova történelme, fáradt volt az egész napos autózástól és talán egy kicsit sértett is, amiért Anna nem fogadja a bizalmába. A hülye is észrevette volna, hogy nincs jól, és bántotta, hogy elutasítja a segíteni akarását. A benzinkútnál, ahol éppen megálltak, már meg sem lepődött, hogy a lány újra a mosdót célozta meg, ő meg az üzletben nézegette a dvd-ket, amíg arra várt, hogy a lassúkezű pénztáros kiszolgáljon egy kávéra áhítozó autóst. Egy angol film került a kezébe, aminek Genova volt a címe, Colin Firth-szel a főszerepben. A cím kíváncsivá tette, ezért aztán a szendvicsek és az üdítők mellé azt is odatette a pultra.
Amikor Anna előkerült, kíváncsian forgatta a dvd-t. -Moziba megyünk? – nézett a nap folyamán először vidáman Simonra, aki egészen megkönnyebbült ettől a mosolytól.
-Hát, gondoltam, könnyebb lesz elütni az estét, mert úgy látom, a ma esti svédtornát inkább kihagynád.
A grimasz, amivel Anna ránézett, egyszerre volt szemrehányó és elutasító. -Hogy a fenébe tudsz állandóan a szexre gondolni? – forgatta a szemét, mire Simon megvonta a vállát:
-Melletted? Nem nagy kunszt, és igazából, amíg a vendéged meg nem érkezett, úgy tűnt, hogy a te gondolkodásod is eléggé egy irányba működik így, hogy kettesben vagyunk.
-Ne haragudj! – suttogta Anna, mire a férfi arcáról lehervadt a vigyor.
-Haragudni? Miért haragudnék? Jézusom, Anna,remélem nem nézel akkora állatnak, akinek csak a szex fontos, nem pedig a partnere. Csak azért nem mondom, hogy semmi baj, mert nyilván valami bajod van, és azért nem mondom, hogy probléma, hogy nem bújhatunk össze naponta akár többször is, mert nem akarom, hogy egy bagzó kandúrnak tarts, aki nem tud másra gondolni.  Hallgass rám kicsim! Menjünk be a kórházba! Csak egy vizsgálat...
-Nem! Nem kell! Minden rendben lesz, csak még egy nap, aztán már túl is leszek rajta. Inkább menjünk, keressünk egy kempinget!
-Nem! Egy szállodát keresünk. Azt akarom, hogy kényelmesebben legyél, ha már így alakult – mondta Simon ellenvetést nem tűrve, és a lakóautóval a tengerparti szállodasor felé kanyarodott. Már akkor gyanakodnia kellett volna, amikor Anna nem tiltakozott.
Nem sokkal később Anna a zuhanytól felfrissülve, felpolcolva ült az ágy tetején és a szemét forgatta, amiért a férfi ekkora hűhót csap körülötte, de végül mégis a biztonság jóleső érzésével bújt a hóna alá, amikor végre mellé telepedett, és elindította a laptopban a dvd-t. A film nem volt könnyű téma. Amikor a Vége felirat megjelent a képernyőn, mindketten megkönnyebbülve sóhajtottak fel. Simon kikapcsolta a gépet, aztán lejjebb csúsztak és egymást szorosan átölelve feküdtek a sötétben. A férfi arra gondolt, hogy egy ilyen veszteséget, mint amiről a film szólt, vajon hogyan lehet ép ésszel feldolgozni, Anna pedig annyi év után először az édesanyjával álmodott.

85. fejezet  2 rész
A halk dudorászás a fürdőszoba felől mosolyt csalt Simon arcára. Akkor Anna már sokkal jobban van, ha van kedve énekelni. Halkan felkelt és az ajtót óvatosan kinyitva percekig csak állt és gyönyörködött a látványban, ahogy Anna a testére és a hajára tekert törülközőkben hajolt éppen a kád szélére feltett lábfeje fölé és a körmeit festette nagy műgonddal. Megköszörülte a torkát, mire egy néma fenékriszálás volt a válasz. Elvigyorodott és szorosan a lány mögé állt, aki ijedten sikkantott.
-Ne bomolj, elkenődik az egész, pedig végre nem remegett a kezem!
Simon feltett kezekkel nevetve hátrált. -Oké, kis Picasso, akkor művészkedj nyugodtan, én meg leszaladok kávéért.
Már majdnem az ajtón kívül volt, amikor Anna hangja utolérte: -Tegnap este láttam, hogy egy pékség van a sarkon. Ha van baracklekváros fánkjuk, akkor én azt kérek! Kettőt!
*
Mire visszaérkezett, a lány felöltözött, rendbe tette a szobát, összeszedte szétszórt holmijukat és kint üldögélt a tenger felé nyíló apró teraszon, élvezve a tengeri szellővel megszelidített napsütést. Simon lepakolt az asztalkára és egy dundi papírzacskót a lány ölébe pottyantott. Anna mohón nyúlt utána.
-Huh, ez még forró! Istenem, Simon! Ez olyan, mint az álom…  - motyogta tele szájjal, aztán belelesett a zacskóba. –Jézusom! Te egy tucatot vettél?
-De ezek ilyen kis aprók, mondhatni pofányi fánkocskák, ebből négy-öt számít egynek – vont vállat a férfi, miközben a csirkés szendvicsét falta nagy harapásokkal.
-Nekem ne panaszkodj, ha nagy lesz a fenekem! – intette játékosan Anna, miközben már nem is számolta, hányadik kis gömböt tüntette el a szájában.
-Akkor is imádni fogom a fenekedet, ha szétreped rajta a nadrág, sőt, akkor fogom a legjobban szeretni – kacsintott rá Simon, aztán nagyon kortyolt a kávéjából, de majdnem vissza is köpte.
-Basszus, ez mi a franc?
Anna beleszaglászott a saját papírpoharába: -Kávé, nagyon finom kávé, miért, a tiedben mi van?
-Nem tudom, de olyan, mintha beleborult volna valakinek a szájvíze – fintorgott a férfi. Anna elvette a poharát és beleszimatolt: -AfterEight, ne mondd, hogy nem ismered!
-Ismerem, de attól még nem szeretem. Én meg két tejes kávét kértem. Biztos elcserélték a szösziével, aki a másik eladótól rendelt.
-Szösziével? – csapott le Anna a számára lényeges részletre. –Miféle szösziével?
-Hát, Nicole-nak hívták, azt hiszem, mert csak pirult, jajistenemkedett, én meg leléptem, mielőtt annyi levegője lett volna, hogy sikítani is kezd.
-Ah, egy rajongó… - vonta le a nyilvánvaló következtetést a lány, mire a férfi elvigyorodott:
-Na, gyere, lépjünk is le, mielőtt megérzi a vér szagát és sokadmagával tér vissza! Már úgy értem,  szóval, izé…, mármint, hogyha rám vadászna, nem a te véred… - dadogott Simon, mire Anna csak legyintett.
-Megyek fizetni, addig te állj elő a meseautóval! De ne vidd el a táblát, ahogy kiállsz a kertből, ha lehet! – azzal kilibbent a szobából, nem várva meg, hogy Simon felháborodott tiltakozását meghallgassa.
Már úton voltak Nizza felé, amikor Simont még mindig durcás képpel tekergette a kanyargós tengerparti úton a kormányt. -Ronda dolog volt tőled emlékeztetni arra az apró malőrre – nézett sanda pillantással a lányra.
-Miért? Igazat mondtam. Túl kis ívben kanyarodtál és letekerted azt a táblát a helyéről, ráadásul meghúztad a kocsi oldalát. Nem probléma, ezért kötöttünk rá extra biztosítást, csak szóltam, hogy most jobban figyelj, és kalkuláld bele, hogy sokkal szélesebb, mint egy normál autó, meg magasabb,   meg hosszabb - tette hozzá a nyakát behúzva. Simon egy ideig nézegette a jobb keze középső ujját, aztán újra megmarkolta a kormányt.
-Szerencséd, hogy nő vagy, mert ha csak egy haver lennél, már régen bemutattam volna neked az öt testvérből a leghosszabbat.
-Alkalomadtán még megteheted – prüszkölte Anna, aztán az ajtóhoz simulva vihogott a tehetetlenségre kárhoztatott férfin, aki vigyorogva csak a fejét csóválhatta a nagyszájúsága hallatán.
Bár, eleinte úgy tervezték, hogy kerekeznek egyet a Nizza fölötti hegyekben, aztán merülnek egyet az azúrkék Adriában, végül a biciklizést kihagyták, és mivel Anna tamponnal sem mert bemenni, béreltek egy csónakot és csak onnan leste Simont, aki búvárszemüveggel és pipával felszerelkezve merült a közelében. Közben a vízről teljes pompájában elé táruló partvidéket nézegette. Amikor a férfi végül felbukkant és egy csomó mutatós kagylót tartott vadászzsákmányként a kezében, Anna megnyugodva ölelte a vizes fejet. -Már izgultam, hogy hol vagy olyan sokáig – csókolta meg a férfi vizes száját.
-Minden rendben? – nézett kutatóan Simon, és a lány biccentésére felhúzta magát a csónak szélére. –Akkor menjünk vissza a partra! Keresünk egy klassz szállást odafönt – mutatott a hegyoldal felé.
Alig hét kilométerre a várostól, Eze-ben találtak egy hangulatos kis házat, amelynek a kertjében elfért az autójuk is, a szobájuk teraszáról pedig a legpazarabb kilátás nyílt, amiről csak álmodni lehetett. Lepakoltak, aztán a házigazda szívességét kihasználva, leautóztak vele a városba. Sétáltak egyet az Óvárosban, kicsit sajnálkoztak, hogy a délelőtti piacról lemaradtak, aztán a Promenade des Anglaison beültek egy hangulatos vendéglőbe, hogy egy korai vacsorával pótolják a strandolás miatt kimaradt ebédet.
-Benne vagy, hogy az estét Cannes-ban töltsük? – nézett Simon jóllakottan Annára, aki értetlenül pislogott vissza rá.
-De hiszen itt a szoba…
-Nem alszunk ott, csak egy kirándulás. Fogunk egy taxit. Nincs negyven kilométer, végigsétálunk a Croisetten, aztán kerítünk egy taxit és visszajövünk. Abban a városban amúgy se lehet normálisan sétálgatni napközben, mert minden turista azt lesi, hátha találkozik valami hírességgel. Ilyenkor este talán vaksibbak.
Mire a lány beleegyezően bólintott, a férfi intésére a járda mellé már oda is simult egy kényelmes taxi. A Croisetten kiszálltak, aztán egymásba karolva lassan sétálni kezdtek a parti sétányon. A pálmafákkal szegélyezett úton előkelő szállodák sorakoztak, Simon minden lelkesedés nélkül mutatta a lánynak a Carlton Intercontinental emeletét, ahol az ő szobája volt a legutóbbi alkalommal, amikor még egyedül itt járt, majd a tenger felé fordulva vetettek egy pillantást, oké, többet is, a Sainte Marguerite szigeten magasodó erődre, amelyben a francia történelem egyik regényes alakja, a számtalan formában megfilmesített Vasálarcos raboskodott. Anna felcsillanó szemmel emlékezett vissza a fiatal Leonardo di Caprio alakítására, mire Simon azonnal féltékeny fitymálással kezdett beszélni a romantikus, kosztümös filmekről, mígnem a lány emlékeztette, hogy egy évvel korábban ő maga is hasonló szerepben villogott, merthogy van az a pénz, amiért korpás az ember haja… Simon ezt nem értette. És mire Anna körülményesen elmagyarázta neki, hogy a mondás azokra vonatkozik, akik jobb meggyőződésük ellenére is eladják magukat egy zsírosabb díjazású szerepért, sikerült is megsértenie szerelme érzékeny lelkivilágát.
-Nem a pénzért szoktam vállalni egy filmet! – jelentette ki a férfi neheztelően, amiért Anna egyáltalán feltételezni merte róla ennek az ellenkezőjét.
-Oké, akkor mi alapján választasz? – állt meg vele szemben csípőre tett kezekkel.
-Hát, először is a forgatókönyv, aztán a rendező, a kollégák, a helyszínek, és csak legutolsó szempont a pénz. Persze, nem volt ez mindig így, de most már tényleg ez a sorrend.
-A legfontosabbat kifelejtetted – nézett rá nagy komolyan a lány és a férfi összevont szemöldökkel próbált rájönni, mi maradhatott ki a felsorolásból. Tanácstalanul széttárta a kezét, mintegy rákérdezve, mire Anna elvigyorodott:
-Hát, az asszisztensed személye…  - aztán nevetve hátat fordított és szaladni kezdett. Simon nevetve futott utána, aztán magához rántotta és a szemébe nézve, egyik kezét a szívére téve megszólalt:
-Ha még egyszer ott látom az asszisztens neve mellett, hogy Ms. Anna Stein, esküszöm, elvállalom a szerepet, bármi legyen is az. HH


85. fejezet 3. rész
Simon az apró teraszon sütkérezett a hajnali napsütésben. Tegnap késő éjjel értek haza, miután Anna a frászt hozta rá, ahogy két nevetgélés között sápadtan suttogva sürgette, hogy keressenek egy mosdót. Itthon beismerte, hogy még mindig erősen vérzik, fáradt is volt, ezért a zuhany után szinte azonnal el is aludt. Kicsit aggódva húzta magához, de mivel a lány a közelségét keresve belekapaszkodott, a komor gondolatok hamar odébbálltak és összebújva aludtak a nyitott teraszajtón beömlő friss tengeri levegőben. De a hajnal első fénye felébresztette. Egy ideig hanyatt fekve hagyta, hogy Anna párnának használja a mellkasát, aztán amikor a lány odébb fészkelődött, akkor felkelt, és most egy szál sortban, a korlátra felrakott lábakkal a kovácsoltvason túli panorámát csodálta. A bőrét kicsit megkapta a nap, és végre a vállai, a mellkasa is lebarnult, nemcsak a póló ujjai alól kilógó karjai. Tekintete a lábujjairól a távolra siklott, ahol a tenger színe valószínűtlenül kék volt, és a távolban szinte egybeolvadt az égbolttal. A sok apró yacht és csónak még álmosan ringatózott az öböl vizén, és a város utcácskáin még alig volt forgalom. Hallotta, ahogy a háta mögött Anna mocorogni kezd és belesett a nyitott ajtón. A lány az ő egyik pólójában aludt, és a félig hasonfekvő pózban keze tapogatózva kereste a férfit az ágyban. Amikor nem találta, szemei kipattantak és hirtelen felült. Ahogy a férfi árnyéka rávetült, megnyugodva sóhajtott. -Azt hittem, elmentél.
-Hova mentem volna? Nélküled …
-Nem tudsz aludni?
-Kialudtam magam, friss vagyok és tettrekész…
-Sajnálom, én azt hiszem, a fene egye meg … - motyogta Anna és a fürdőszobába sietett. Simon tétován toporgott az ajtó előtt.
-Minden rendben?
-Hát, azt hiszem – jött a bizonytalan válasz, aztán a zuhany hangját hallotta, ezért benyitott. Anna a függöny mögött nyögött egyet és ő akaratlanul is a lefolyó irányába nézett, ahol vastag vörös csík csordogált a csatorna felé.
-Basszus, Anna, nem kéne ennek már sokkal gyengébbnek lennie?
-Hát, nem szokott ilyen sokáig ilyen erősen, de talán csak az utazás, a levegőváltozás, nem tudom…
-Menjünk el egy dokihoz!
-Nem kell! Majd esetleg holnap. Marseille mégiscsak nagyobb hely, de szerintem nem lesz rá szükség.
-Oké, akkor holnap. De ha holnapra se javul a helyzet, akkor nincs mese, én beviszlek az első orvoshoz, aki az utunkba kerül. Értve vagyok?
-Zsarnok! – érkezett a dünnyögő válasz a függönyön túlról, mire elmosolyodott. Igen, az. Jobb ha már most megszokja a kisasszony.
*
Reggeli után útnak indultak Monaco felé. Robert érdeklődve hallgatta Anna elképesztő előadását, amelynek hallatán bárki képzett adóügyi előadónak tartotta volna. Egy pillanatra átfutott a fején, hogy a pénze itt mennyivel kedvezőbb helyen lehetne, de aztán rájött, hogy neki pont ezt az árat kell megfizetnie a Hollywoodhoz való közelségért. Oké, hogy ma már a világ órák alatt átszelhető, de azért mégiscsak más a filmipar fellegvárában, a tűzhöz közel élni, mint a meghívására várni valahol távol. Bármennyire szar dolog is beismerni, de éppen az annyit szídott bulvársajtónak köszönhetik legtöbben, hogy igazán ismertek a közönség, de még a szakma előtt is. Ha heteken-hónapokon át nem jelennének meg cikkek arról, hogy éppen két zacskó chipset vett a benzinkútnál, vagy megivott valamit X-szel és Y-al, az emberek még hajlamosak lennének megfeledkezni róla, hogy van egy Simon Carmichel nevű faszi, aki filmvászonra akar kerülni ahányszor csak erre lehetőséget adnak neki. Anna pedig sóhajtva áradozott róla, hogy egyszer olyankor szeretne eljönni ide, amikor az ATP tenisztorna zajlik. Hosszú évek óta nagy kedvence volt Rafael Nadal, aki az itteni versenyt az első megjelenésétől kezdve megnyerte, és ezzel nagyban hozzájárult, hogy a „Salak királya” címmel ruházzák fel. Amikor pedig a döntőben kikapott, Anna szerint ez csak azért történhetett, mert ő más dolgokkal volt elfoglalva és nem drukkolt neki. Simon zavartan hallgatott. Egyrészt fogalma sem volt a tenisz világáról, nem is igazán érdekelte maga a sportág sem, pedig angolként illett volna némi érdeklődést tanusítania legalább Wimbledon iránt, de a pattogó sárga labda csak és kizárólag Stan és Pan kapcsán izgatta. Mielőtt elutaztak, nem követte el újra azt a hibát, hogy Cyntiához forduljon, így aztán keresett egy jó nevű állatpanziót, Annával együtt felkeresték őket, vitték a kutyákat is, és amikor a két mihaszna láthatóan jól érezte magát a többiekkel, csak akkor döntötték el, hogy az út idejére oda adják be őket.
A táblák már azt jelezték, hogy elérték Marseille-t, de a látvány egyelőre minden volt, csak vonzó nem. A külváros szürke volt és betonszagú, no, meg erősen halszagú is. Egy igazi nagyváros volt, valaha – és talán ma is – a csempészet fellegvára, ha hinni lehet a sok itt forgatott filmnek és itt játszódó történetnek. A Régi kikötő, a neobizánci stílusú Notre Dame de la Garde székesegyház a város felett, és a távolban sötétlő If vára mind arra várt, hogy holnap pihenten felfedezhessék őket. Anna kíváncsiságát leginkább a börtönsziget keltette fel. Kislányként az egyik kedvenc olvasmánya volt Alexandre Dumas: Monte Cristo grófja története, aztán a filmek révén végképp beleszeretett az örök szerelem romantikus álmába. Szóval, ez a masszív épület törte derékba az ifjú Edmond Dantes életét. A következő pillanatban Simon a fékre taposott.
-Odanézz! Megfelel? – vigyorgott Annára, aki még a börtönpriccs nyújtotta éjszakai nyugalomról fantáziálva zavartan nézett körül. A modern épületek között megbújó kis hotel olyan volt, mintha Dumas korából varázsolták volna ide. Favázas homlokzata, a hajós cégér a bejárat fölött, és a bejárat előtt álló durván ácsolt asztalok és padok, mint egy korabeli fogadó. Anna boldogan mosolygott rá, aztán feltérdelt az ülésen, hogy hátulról előkotorja a táskáját, és abban a pillanatban elsápadt. Kezét nyögve a hasára szorította.
-Simon! Azt hiszem, most inkább keressünk egy kórházat!


Nincsenek megjegyzések: