"Ha egy könyvet igazán el akarsz olvasni, de még nem írták meg, akkor neked kell megírnod." - Toni Morrison
"Az álom írás, az írás pedig sokszor nem más, mint álom." - Umberto Eco


2018. december 28., péntek

Perlekedők 88. fejezet (2 részben)


88.                                          
A Salzburg és a Bécs közti út úgy múlt el, mint egy pillanat. Az autópályán suhanva Anna kicsit sajnálkozva gondolt rá, hogy a kettesben töltött időnek hamarosan vége. Bár a kórházi közjáték kellemetlen napja még  nem merült teljesen feledésbe, összességében azért egy feledhetetlen nyaralás volt mögöttük. Talán még sosem volt alkalmuk ennyi időt kettesben, zavartalanul eltölteni, rengeteg beszélgetésre vagy éppen csendes összebújásra volt lehetőségük, és ezek a percek, órák elmélyítették a korábban talán csak a szenvedélyükön nyugvó kapcsolatot. Alkalmuk nyílt nemcsak egy apró betekintést nyerni, de igazán mélyen megismerni a másik legbensőbb gondolatait, a világról, családról, egymásról alkotott véleményét. És ez az új tudás megerősítette mindkettőjük hitét, hogy létezik közös jövő számukra. Bécsben egy Dunaparti kis szállodában szálltak meg, ahol bicikliket béreltek és két keréken járták be a várost. A kötelező látnivalókkal viszonylag kevés időt töltöttek, annál többet  olyan helyeken, ahol ennek a pezsgő városnak a nyugodtabb oldalát ismerhették meg. Anna fáradhatatlanul mesélt, mert úgy tűnt, Simon mozgalmas életéből mintha pont ezek a könnyed, szinte már-már felesleges tudnivalók maradtak volna ki. De ők éltek itt néhány évig, és az akkor felfedezett érdekességeket szerette volna megosztani a férfival. Már tudta róla, hogy amiket ő órákon át képes darálni a fülébe, az nem száll el a szélbe. Lehet, hogy  nem fogja tudni visszamondani, de a számára lényeges információk megragadnak a fejében, és egyszer, teljesen váratlanul majd jó szolgálatot tesznek akár egy karakter, akár egy történet alakításakor. Egész egyszerűen imádott a férfi hóna alá befészkelődve mesélni neki, érezve közben a lágyan cirógató ujjakat, melyeknek rezdüléséből is megérezte, hogy az adott történet mennyire fogta meg, érdeklődve vagy éppen unottan csaponganak a gondolatai. Nem tudta elvenni a lelkesedését ez az utóbbi sem.  Most éppen arról beszélt neki, honnan eredeztetik a város nevét, miközben a férfi egy tekintélyes fagylaltkelyhet kanalazott elmélyülten.
Amíg Anna a kellemes kapuzienert kortyolgatta, szeme a Stephansdom magas tornyát pásztázta. Amikor itt éltek, minden évben elment az édesanyja születésnapján és gyújtott egy gyertyát az emlékére. Az apja nem tudott róla, csak Adéllal kettesben, titokban hódoltak ennek a hagyománynak, amely az egész világot beutazva a kettőjük kis titka maradt. Oly annyira, hogy most még Simonnak sem mesélt róla, elkapta a tekintetét, és inkább a Kapuzinerkirche történelmi sírokat rejtő szerény templomáról mesélt neki. A  Ringen végigkarikázva az Operaház előtt álltak csak meg, amely a lány egyik kedvenc helye volt a városban. Részben az itt zajló zenei élet kapcsán, de legalább ennyire az épülethez fűződő hátborzongató történet miatt. Történt ugyanis, hogy Ferenc József a nyitóceremónián megkritizálta az épület homlokzatát, ezért a tervezője felakasztotta magát. De most a nyomasztó múlt helyett inkább a boldog mára koncentráltak és feltűnés nélkül beleolvadtak a hozzájuk hasonló csókolózó fiatal párok sokaságába, ami könnyedén ment, hiszen a színház két oldalán látható szökőkutak a turisták és szerelmesek találkozóhelye.
Mire a Schönbrunni kastélyhoz elgurultak, Annának már feltörte a nyereg a fenekét és tiltakozva kötötte ki a kétkerekűt a parkolóban. -Én innen csak taxival vagyok hajlandó továbbmenni! – jelentette ki harciasan, mire Simon az orra alatt somolyogva csendesen szöszmötölt tovább. Már ismerte annyira a lányt, hogy tudja, egy óra múlva az újabb látnivalóra éhesen pattan majd nyeregbe, feledve a mostani nyűglődést. A bejárat melletti kis büfében vettek két üveg ásványvizet, jelképesen adózva a ténynek, hogy a kastély egy közeli jó vízű forrásról kapta a nevét, aztán elvesztek a Habsburgok nyári rezidenciájának varázsában.
-Itt is rendeznek filmfesztivált – hunyorgott Simon a napfényben, ahogy a bejárat melletti oszlopokon kiragasztott plakátokat olvasgatta. –Nem is tudok szinte semmit az osztrák filmesekről, csak azt, hogy egyikőjük, Michael Haneke lenyúlta előlünk az Arany Pálmát – mormolta az orra alatt.
-Én se tudok róla többet – vonta vállat Anna, csak azt, hogy itt forgatták a Rex felügyelő sorozatot, tudod, azt a kutyást… - tette hozzá magyarázatként,  látva a férfi értetlen tekintetét. –Ne már, nem ismered Rex filmjeit? – bokszolt bele könnyedén a férfi vállába, megfeledkezve a tetoválás és a tetanusz oltás okozta fájdalomról. Simon óvatosságra intve húzódott el előle.
-Csak óvatosan, még mindig érzékeny!
-Az nem lehet! Ennyi idő alatt már el is kellett volna felejtened. Mutasd! – nyújtotta feléje a kezét.
Az iránytű környéke bíbor színben égett.
-Ez begyulladt – állapította meg a lány a nyilvánvalót. –Gyere, keressünk egy kórházat és mutassuk meg! – fogta kézen a férfit, miközben agyában már a régi ismerős orvosokat próbálta felidézni. Simon azonban visszatartotta.
-Itt is van egy orvos… - mutatott bizonytalanul a lány háta mögé, a kapualjra kifüggesztett díszes táblára. Dr.Anton Schwarzberg – állt a táblán. A lány gurgulázó nevetése ragályosan varázsolt mosolyt a férfi arcára is.
-Mi van?
-Ez egy gyerekorvos.
-És? … Elég gyerekes dolog, amit műveltem, úgyhogy igazán ő az illetékes – vont vállat Simon és kikötötte a bicikliket a ház előtti oszlophoz, aztán nagy levegőt véve becsöngetett. Anna felé visszafordulva pedig esedezőn nézett rá: -Ugye bejössz velem?
-Ez nem is te lettél volna… - kuncogott Anna, ahogy lefelé baktattak a lépcsőházban. Az orvos némi csodálkozás után egy mély sóhajjal engedett a kérésüknek és vetett egy pillantást a tetoválásra, aztán hadarva kisebb előadásba kezdett az ilyesmi veszélyeiről meg arról, hogy milyen idétlenül fog festeni ez a kis ábra, majd egy nyolcvanéves szottyadt bőrön. Anna meg sem próbálta elrejteni a mosolyát. Az orvos azt hitte azért, hogy ő is megerősíti a véleményét, holott ő csak azt próbálta maga elé képzelni, milyen lesz Simon szottyadt bőre… Nem volt ehhez elég élénk a fantáziája, ahogy a mostani, apró szeplőkkel is tarkított, feszes izmokon tapadó, enyhén lebarnult széles férfi hátat csodálta.
-Én nem tudom, miért mindenki az injekciókban látja a megváltást? Idejétmúlt, középkori inkvizíciós eszköz – szögezte le a férfi, ahogy a karján a szúrás helyét masszírozta. 
-Sokkal egyszerűbb és hatékonyabb, mintha napokig antibiotikumot szedegetnél. És a gyomrodat is kíméli – tromfolt a lány. –Amit most beléd döfött, három nap alatt szívódik fel teljesen és utána elfelejtheted az egész kényelmetlenséget.
-Segíthetnél felejteni! – bűvölte forró tekintettel a férfi, mire Anna elnevette magát: -Itt?
-Nem, nem itt, de otth… akarom mondani, a szállodában.
-A szállodában énrám is rám fér egy kis bűvölés – fintorodott el a lány. –A fenekem teljesen kivan. Szerintem már egy székre se tudok leülni, nemhogy erre a nyeregre – nézte a maga kínzóeszközét.
-Hívjunk egy taxit? – nézett rá a férfi komolyan.
-És a cajgák? Itt hagyjuk őket? – forgatta a szemét a lány.
-Londonban lehet hívni olyan taxit, aminek van speciális csomagtartója, mondjuk biciklikhez - vont vállat Simon.
-Londonban lehet – hagyta rá a lány, - de most Bécsben vagyunk.
-Azért megpróbálhatnád! – nyújtotta felé a férfi a telefonját. Anna egy közeli taxiról leolvasta a telefonszámot, aztán a központossal egyezkedve hamarosan megkönnyebbülve nyomta ki a készüléket.
-Itt is lehet... Azt mondta, tíz percen belül itt lesznek értünk.
-Na, látod, csak próbálkozni kell. Ez is olyan, mint a velem való együttélés, ha meg sem próbálod, most nem lenne az ujjadon ez a csodás kavics, és hamarosan nem úgy köszönnének neked, hogy Jó estét, Mrs. Carmichel… - mormolta neki halkan a férfi
-Mrs. Carmichel a mamád – grimaszolt Anna, mire Simon kutatva nézett rá.
-Neked nem kell a nevem?
-Még nem tudom, de majd ha aktuális lesz, addigra eldöntöm. Semmi bajom a neveddel, de ha önálló karriert akarok, ahhoz önálló név is kell.
-De ha a feleségem leszel, akkor azért csak jelezni kéne az összetartozásunkat, nem? Attól a színpadon lehetsz simán Anna is.
-Azért lesz egyforma gyűrűnk – mondta a lány, de igazából már fogalma sem volt, miért kötözködik Simonnal.  Ha egyszer összeházasodnak, úgyis fel fogja venni a nevét, nem is akarta másként soha, de mégis képtelen volt simán beleegyezni, amikor a férfi olyan magától értetődőnek vette ezt a gesztust.
-Anna! Én szeretném, ha felvennéd a nevem! – emelte meg a lány állát a férfi, hogy ki se kerülhesse a szemkontaktust. … A taxi abban a pillanatban állt meg előttük, ahogy Anna válaszolni akart volna, így aztán csak rántott a vállán és a kiszálló sofőr felé indult a biciklivel. Simon durcásan ácsorgott a járda szélénél. Amikor őrá került volna a sor, előkotort néhány bankjegyet és a sofőr kezébe nyomta.
-Vigye a hölgyet, ahova kéri, én inkább kerekezek. Azzal felült és találomra elindult az egyik irányba. Fogalma sem volt róla, hogy a szállodához így fél Bécs megkerülésével jut-e el, de most nem is érdekelte. Sértődött volt, hogy Anna ebben a kérdésben is ilyen makacs, nem érti, nem érzi, hogy ez neki milyen fontos. A lány elképedve ült be a taxiba, aztán egy hirtelen ötlettel csak annyit mondott a sofőrnek: -Kérem, kövesse ezt az őrültet!


88. fejezet 2. rész
Simon az első lámpánál vette észre a mellette álló taxit és benne a lányt, aztán durcás tekintettel mégis csak mereven maga elé nézett és csak úgy találomra bekanyarodott az első utcába. Már éhes is volt és komolyan megbánta, hogy ebbe a lehetetlen helyzetbe lavírozta magát, ezért aztán egy idő után félreállt az út szélén.  A taxi megállt mögötte és csendesen járó motorral várt. Anna nyilván arra vár, hogy a hisztije véget érjen. Leszállt és néhány mély levegővétel után megfordult, de a lány nem bukkant fel. Végül ő maga ment oda a kocsihoz, kinyitotta a hátsó ajtót és behajolt.
-Mrs. Carmichel, netán engem követ?
-Menj a fenébe! – nyögött fel szemeit forgatva a lány. –Miért rontod el ezt a szép napot ezzel a hülyeséggel?
-Kösz, de ez Nekem nem hülyeség! – fortyant fel a férfi. –Nekem fontos, hogy vállalsz-e ország-világ előtt vagy sem. Én nem akarom titokban tartani, hogy megnősültem, és nem gondoltam volna, hogy te viszont szégyellnéd, hogy …
-Ne haragudjon, fizetek! – hajolt a sofőrhöz Anna, aztán amíg a fickó leemelte a biciklit a csomagtartóról, megmarkolta Simon pólóját és kiszállt.
-Na, most ide figyelj! Én nem szégyellem, hogy együtt vagyok veled. Mondjuk, most éppen igen, mert ez egy agyrém, amit itt művelsz. Még jó, hogy ez a jóember nem érti a szóváltásunkat, mert ez egész egyszerűen dedós veszekedés. Az előbb is azt akartam mondani, hogy nyilván szívesen leszek Mrs. Carmichel, és csak vicceltem, amikor a mamáddal példálóztam, de te olyan idétlenül reagáltál, hogy muszáj volt húznom téged egy kicsit. Most meg itt állunk megint ezzel a két átok bringával, ahelyett, hogy kényelmesen visszamentünk volna a szállodába. Szomjas vagyok, éhes vagyok, fáj a fenekem, és most neked hála, a jövendő Mrs. Carmichel totálkáros lesz, mire visszakerekezik Bécs túlsóra.
Simon csak állt és egyre szélesebb vigyorral az arcán hallgatta a harcias menyecskét,  aztán jobb ötlete nem lévén, magához rántotta és megcsókolta. Annyit még ő is tudott, hogy Bécsben számos zöld oázisra bukkanhatnak az idillikus belső udvarok mélyén. És ha ott még ételt és italt is felszolgálnak, akkor semmi akadálya a kellemes időtöltésüknek. Körülnézett, de mivel az utcáról gyakran semmi sem látszik, könnyen megeshet, hogy észre sem veszik őket. De most szerencséjük volt. Közvetlenül előttük, egy vadszőlővel befuttatott kerítésfal mögött a Flein nevű francia étterem rejtőzött, mint a táblákból kiokoskodhatták, a francia kultúrintézet mögött. A kerthelyiség egyszerűen elragadó volt: a langyos nyári estén öreg fák alatt, virágok és fűszernövények ágyásai között kedves, kockás abrosszal letakart asztalok sorakoztak.
A könnyű és finom vacsora után Anna elégedetten dőlt hátra a széken. -Azt hiszem megbocsátom francia honnak a kellemetlenséget, amit náluk szenvedtem el.
-Ha csak egy kicsit több eszed lett volna, akkor most az olaszoknak kéne megbocsátanod, viszont hamarabb rendbe hozhattuk volna a dolgokat, de nem, neked muszáj volt addig húznod az orvoshoz menést, amíg majdnem baj lett – simogatta meg Simon az arcát.
-Hagyjuk, ne is beszéljünk róla! – borzongott meg Anna, mire Simon egyetértően bólintott, de miután fizettek, Annához fordult:
-Bizonyítsd be nekem, hogy ha újra ilyen helyzetbe kerülnénk, akkor tudnál józanul dönteni, és szót fogadni annak, aki csak a javadat akarja. Hívj egy bringás taxit és menjünk vissza a szállodába. Láttam, hogy van masszázs, és ha szerencsénk van, akkor már mára kapunk is időpontot. Anna fintorogva hallgatta a férfit, aki úgy adta elő, mintha kétszer annyi idős és háromszor olyan felelősségteljes lenne, mint ő. De a masszázs lehetősége csábítóan hatott, ezért aztán inkább megnyomta a telefonján az újrahívó gombot és rendelt egy újabb taxit.

-Bocsánat! Azt hiszem, nekem ennyi elég lesz… - nyögte Anna, aztán feltápászkodott a masszírozó asztalról és maga köré tekerte a fürdőlepedőt. Az alacsony kis masszőz csodálkozva nézett utána, ahogy villámgyorsan eltűnt az öltözőfülkében. Simon viszont rekordsebességgel követte a lányt.
-Mi a baj?- nézett rá kutatva, ahogy ott ült és mélyeket sóhajtott.
-Nem tudom elviselni, ahogy a kezei gyúrják a tested – suttogott Anna és rá sem mert nézni a férfi kidolgozott testére, ami még mindig kipirult és illatos volt a meleg olajtól.
-Jézusom Anna! Ez csak egy masszázs!
-Tudom. És éppen elég idegesítő arra gondolni, hogy így fogok reagálni akkor is, ha a filmekben látlak szeretkezni. Nem akarok egy féltékeny banya lenni, de ez nyilván nem elhatározás kérdése. Az vagyok – tette hozzá drámaian. A férfi nevetve ült le mellé.
-Anna! Ez csak egy masszázs, tulajdonképpen nekem is fura látni, hogy valaki más gyúrja a bőrödet, nem én, de az ember tudja, hogy ez gyógykezelés.
-Aha, gyógykezelés…, hát, a gyógyítód roppant élvezte, hogy kezelhet – dünnyögött Anna az orra alatt, mire a férfi megfogta a kezét.
-Gyere vissza! Direkt kértem ezt a páros masszázst, hogy ne kezdj fantáziálni, mit művelünk a szomszéd fülkében, erre neked ez így a rosszabb?
Visszavonszolta a vonakodó lányt a halk meditációs zenéba, segített neki felfeküdni az asztalra, aztán felhasalva a másikra, kinyújtotta a kezét és megfogta Annáét. A lány szégyenlősen próbálta elhúzni, de az erős férfikéz szorosan tartotta. Aztán lassan mindketten elernyedtek, és Anna már nem is értette, mi húzta fel az előbbi szituációban. A két masszőz ugyan összekacsintott kis fejcsóválás mellett, de aztán alkalmazkodtak hozzájuk és innentől érezhetően kevesebb gondjuk volt pácienseik kőkemény , befeszült izmaival.
De az este  a kis közjáték ellenére sem ért simán véget. Anna a szobában fél füllel meghallotta, ahogy Simon valamelyik barátjával beszél. A közelgő viszontlátás kevésbé ütötte meg a fülét, mint az a mondat, amelyben élete párja arról lelkendezett Samnek, hogy ez az egész egyszerűen olyan volt, mintha három nővel lett volna együtt. Amikor végre letette a telefont, egy dühös Annával találta szembe magát. -Ez az álmod? Nem vagyok neked elég? – kérdezte szikrázó szemekkel, mire Simon  most már meg sem próbálta elviccelni a dolgot, érezve, hogy a lány most nincs a humoránál.
-Anna! Ez csak egy pasis ökörködés volt. Tökéletes vagy! De ezt nem hiszem el, hogy még bizonyítanom kell, hiszen amióta együtt vagyunk, mást se csinálok. Egy pasi néha viccet csinál a szexből, nagyzol, de te tudhatnád a legjobban, ha rajtad kívül csak egyetlen tyúk lenne a közelben, én kevés lennék kettőtökhöz, főleg, ha ő is olyan bombázó lenne, mint te. De nem álmodozom ilyen helyzetekről, csak dumálok, mint egy kölyök, úgyhogy remélem, a jövőben nem fogunk ilyen marhaságokon összekapni.
-Nem bírnál el két nővel? – húzta össze a szemét Anna. –Hát, akkor nem is tudom, lehet, hogy meg kéne gondolnom ezt a Mrs. Carmichelséget…
-Anna! Téma befejezve! Gyere ide! Az agyamra mész, hogy állandóan bizonyítanom kell, de ha kell, hát kell… - rántotta magához a kuncogó lányt és az este hátralevő részében addig bizonyított, amíg a lány teljesen megfeledkezett a biciklitől meggyötört testrészeiről.
*
Szombat reggel van! – ült fel Anna, ahogy ébredés után csak Simon hűlt helyét tapogatta az ágyban. A fürdőszoba felől halk dudorászás hallatszott, ezért halkan benyitott és kicsit sajnálkozva nézte, ahogy a jó néhány napos szakáll lassan a mosdóban végzi.
-Nekem tetszett -  szólalt meg halkan, mire a férfi a tükörben rápislogott.
-Hát, volt egy sejtésem,  hogy ezt fogod mondani, de az az igazság, hogy öltönyös megjelenésem lesz, és ahhoz jobban passzol a babyface, majd meglátod.
-Milyen öltönyös megjelenés? Mikor? Ezek szerint sietünk haza? Ó, én azt hittem, lesz még otthon néhány napunk – biggyedt le a lány szája a rosszul titkolt csalódottságtól.
-Nem tudom, majd még telefonálnom kell, de mondd csak, a szakállamról fogunk itt beszélgetni, vagy  magadra kapsz valamit és elmegyünk végre reggelizni?
-Mehetünk. Szombat van, és van egy különleges ötletem a reggelire, meg utána egy jó kis sétára. Piacra megyünk, babyface! Úgyhogy még ne vágd magad puccba, elég lesz egy póló, farmer. És öt perced van, szóval siess! – csapta rá a lány az ajtót, Simon pedig megtörülte a homlokát. Huh, majdnem elszólta magát…
*
A Nashmarkton letelepedtek a Drechsler kávéház teraszára és bőséges reggelit rendeltek. A Flohmarkton, azaz a bolhapiacon rengeteg tökéletesen felesleges, de otthagyhatatlan apróságot találtak. Simon erőnek erejével fogta vissza Anna vásárlókedvét, amit a lány azzal honorált, hogy a két Tiffany éjjeli lámpát, amihez a férfi már harmadszor vonszolta vissza, erőteljes fejrázással utasította el. Megfogtak, megtapogattak  mindent, találgatták, hol lenne a legjobb helye, aztán halk lemondással léptek tovább a következő árushoz. Simon végül egy szatyorra való filmet és zenei dvd-t szedett össze, amit képtelenség lett volna kivenni a kezéből, Anna pedig egy kedves kis faragott padon üldögélt elrettenthetetlenül. -Ez tökéletes lenne a teraszomra! A kocsi játszva elviszi hazáig, repülőre se kell tenni. Lécci, lécci! Úgy szeretném! – nézett esdeklően a férfira, aki megadóan vette a hátára, aztán a piac szélére intve leintett egy taxit.
-Mondd meg neki, hogy vigye a szállodába és adja le a portán! – fordult fordításért Annához, aki vigyorogva engedelmeskedett az utasításnak.
Utolsó estéjükön a Práterbe mentek. Annában felébredt az örök gyerek, aki már a világ számtalan vidámparkjában megfordult ugyan, de most egészen másként élte meg a játék örömét, hogy végre egy hozzá hasonló lelkületű kölyökkel osztozhatott az élményben. A zöld oázisban a világhírű óriáskeréken túl egy új látványosság is várta a látogatókat. Madame Tussauds viaszmúzeumában 71 viaszfigura várta a látogatókat. Ferenc József császár és az ő Sissije, Mozart, Falco, Mária Terézia vagy Gustav Klimt csak néhány az osztrák hírességek és történelmi személyiségek közül, akikkel a 2000 négyzetméteres kiállítási területen találkozhattak. A nemzetközi hírességek közül is számos jelen volt: Johnny Depp, Nicole Kidman, Angelina Jolie vagy Michael Jackson, egy valaki pedig fotózkodó tinilányok tucatjaitól alig látszott. Simon egy pillanatra eljátszott a gondolattal, vajon észrevenné-e valaki, ha az egyik teremben ő is beállna a szobrok közé, de hasonmását látva úgy döntött, nem próbálja ki. A körülrajongott viaszfigura ugyanis még annyira sem hasonlított rá, mint egy harmadunokatestvér. Maguk mögött hagyva a bárgyú figurát, Anna ötletére taxiba ültek, hogy a Grinzingbe vitessék magukat. Hangulata Szentendrét idézte, s a kellemes kis lugasban üldögélve, a világ talán legnagyobb bécsi szeletét majszolgatva igazi bécsi krumplisalátával, kedvtelve nézegették az előttük elterülő városrészt.
Anna a tragikus sorsú Sissiről mesélt, aki egy tündérmesébe csöppent, amikor a fiatal császárral találkozott, de az udvari etikett szigorúsága sokkal több bánatot, mint örömet tartogatott a számára. Az arca egészen átszellemült, ahogy a történet végére ért és Simon érezte, ahogy a valaha volt szerelmespár szelleme őket is megérinti. Csak az zavarta, ahogy a lány ennek a szerelemnek a keserű és időnként tragikus  oldalát emelte ki többször is a mese során. Olyan érzése volt, mintha Anna már előre beletörődött volna, hogy az ő kapcsolatukban is eljön a pont, amikor elmúlik a szerelem és egyikük vagy mindketten boldogtalanul élnek majd a házasságnak nevezett csapdában. Egy héttel azelőtt, hogy ők kötnék össze az életüket, ez nem tűnt túl jó előjelnek, de szilárdan elhatározta, hogy olyan életet élnek majd, hogy annak idején, amikor az unokáiktól körülvéve öregszenek meg, ő is úgy fog beszélni a feleségéről, hogy „…elképzelni sem tudjátok, mennyire szeretem ezt a nőt…”. Végül némán csak hozzáhajolt és megcsókolta, aztán csak annyit suttogott a könnyes szemű lánynak: -Te csodás Sissi lehettél volna, de én sosem hagytam volna, hogy boldogtalan legyél.


Nincsenek megjegyzések: