"Ha egy könyvet igazán el akarsz olvasni, de még nem írták meg, akkor neked kell megírnod." - Toni Morrison
"Az álom írás, az írás pedig sokszor nem más, mint álom." - Umberto Eco


2018. december 27., csütörtök

Perlekedők 86. és 87. fejezet



86.
Ijedtében Simon olyan gyorsan talált egy kórházat, amivel a Guinness rekordok könyvébe is bekerülhetett volna. A parkolással nem nagyon törődött, beállt a főbejárat elé, aztán a méltatlankodó portásnak odadobta a kulcsot és csak akkor volt hajlandó visszamenni, odébb vinni a kocsit, amikor Annát már orvos kezébe adhatta. Most pedig a körmét rágta volna a legszívesebben az idegességtől, amíg arra várt, hogy a vizsgáló ajtaja kinyíljon végre. Az orvos ugyan megkérdezte, hogy bent marad-e a vizsgálat alatt, ő Annára pislogott, aki alig láthatóan megrázta a fejét, így aztán kiment, de már rég megbánta a döntését. Mennyi idő telhetett el? Éppen úgy tíz perc, mint ahogy egy óra is, nem tudta volna megmondani, mindenesetre baromi hosszúnak tűnt. Egy szakállas francia fickó nyomogatta mellette a telefonját és a legszívesebben kiverte volna a kezéből, ahogy valami hülye játékkal szórakozott. A következő pillanatban kinyílt az ajtó és egy nővér lépett ki. Simon minden sármját bevetve angolul próbálkozott, de a lány csak idegesen pislogott rá, nyilván nem volt erőssége az angol nyelv, Simon pedig a franciával meg sem próbálkozott. A szakállas fickó felemelte a fejét és pergő hadarásba kezdett, mire a lány megkönnyebbülten visszavartyogott neki. Simon már éppen kezdte volna felhúzni magát, hogy így semmibe veszik, amikor a pasi feléje fordult és fordítani kezdett. -A barátnőjét átvitték a műtőbe, egy egészségügyi küretet hajtanak végre rajta, hogy elállítsák a vérzést. Nagyjából ennyi volt a lényeg. Bocs, hogy közbeszóltam, de úgy láttam, nem nagyon boldogulnak egymással.
-Kösz szépen! – hálálkodott Simon sápadtan, de fejében csak az egészségügyi küret kifejezés zsongott.  De hát miért volt erre szükség? Küretet a terhes nőkön hajtanak végre, nem? A friss tudástól még zsibbadtabban ácsorgott, majd amikor már azt hitte, megbolondul, felbukkant a kis manóra emlékeztető orvos, aki a nőgyógyászaton fogadta őket.
-Elnézést, kicsit elhúzódott a dolog, mert a barátnője már annyi vért vesztett, hogy nem akartam kockáztatni, hogy várunk még a dologgal. Átvittük a műtőbe és már túl is van az egészen, de itt tartjuk éjszakára, mert az altatás és a transzfúzió miatt  jobb, ha itt marad még reggelig.
-De hát…, terhes volt? – habogott Simon, mire az orvos meglepetten ránézett.
-Nem, ezért ilyen sápadt? Tudja, a nőknél néha előfordul ilyesmi; most belemehetnék, hogy hosszasan magyarázzam az orvosi hátterét a dolognak, de szerintem maga sem kíváncsi rá igazán. Megtörtént, orvosoltuk a bajt, hamarosan minden rendben lesz.
-Tudtam, hogy valami baj van, mert máskor nem szokott ennyire erősen és sokáig vérezni – motyogta Simon, mire az orvos barátian megpaskolta a vállát.
-Mondom, ilyesmi bármikor előfordulhat, ezen ne egye magát. Most menjen haza, aztán reggel már jöhet is érte.
-Bemehetek hozzá egy pillanatra? – kérdezte zavartan Simon és az orvos felemelte a mutató ujját:
-De csak egyetlen pillanatra. Még úgysincs egészen magánál, talán nem is fog emlékezni rá, hogy bent járt nála, de ha magának ettől könnyebb, akkor menjen!
Anna valóban nem sokat érzékelt a külvilágból. Karjába még csöpögött az infúzió, és a másik keze fájdalmasan rándult meg a hasán, amikor öntudatlanul felnyögött. Simon szenvedve nézte. Váratlanul szakadt a nyakukba a baj, és tekintettel a közelgő terveire, úgy tűnt, azokba is alaposan bekavar majd ez a nemvárt esemény. Lehajolt a lányhoz, egy csókot nyomott az ajkaira, megsimogatta az arcát, aztán halkan kiment. A kórház parkolójában totál elveszetten ácsorgott a lakóautó mellett. Legszívesebben itt maradt volna, de tudta, hogy előbb-utóbb elhajtanák innen. Azért egy próbál megér! – gondolta magában és odaballagott a portáshoz. A kisöreg persze egy mukkot sem értett belőle, amit magyarázott neki, így aztán egy mély sóhajjal hátat fordított neki és elindult kifelé, amikor egy fiatal , kék köpenyes férfi szólalt meg mellette.
-Nyugodtan itt hagyhatja a kocsit. Voltak már itt máskor is turisták, mindenki megérti, ha a szerette közelében akar maradni és nem a város másik végén lévő kempingből idebumlizni. A tisztálkodással lesz csak gondja, bár a mosdót használhatja itt a földszinten.
-Hálásan köszönöm! – biccentett a fickó felé Simon. –Reggel úgyis kiengedik, legalább korán itt lehetnék érte.
-Hát, az a reggel inkább tíz óra felé lesz, mert a reggeli vizit előtt senkit nem engednek el. Meg még egy utolsó vizsgálaton is át kell esnie. Tudja, a kórház nem akarja, hogy utólag valaki kárigénnyel lépjen fel, mert esetleg túl korán engedték el.
Simon megértően biccentett, aztán elköszönt és kilépett a sötétedő parkolóba. Hát, sok mindent várt ettől az úttól, de erre még a legrémesebb álmaiban sem gondolt. Kicsit neheztelt is a lányra, amiért napokon keresztül nem volt hajlandó foglalkozni a problémával, talán erre az egész kórházi dologra, a műtétre és az ijedtségre sem került volna sor, ha időben felkeresnek egy orvost. Ijedtség? Inkább színtiszta pániknak nevezné az érzést, ami rátört, ahogy Anna sápadt arcát nézte, aki fájdalmas arccal egy kórházhoz vitette magát. Ötlete sem volt, mi a baj, de hogy már a legrosszabbra gondolt, az úgy igaz, mint ahogy most fogalma sem volt, mivel üsse el reggelig az időt. Most, hogy az orvos valamennyire megnyugtatta, rájött, hogy tulajdonképpen éhes. És szomjas, de nagyon. Lezárta a kocsit, aztán egy éppen érkező taxinál megvárta, amíg az utasait bekíséri, aztán levitette magát a kikötőbe. Ha már így alakult, akkor megnézi magának azt a helyes kis fogadót, talán valami vacsorát kap majd ott is. A vacsorából alig pár falat lett, mert egyszerűen nem ment le a torkán az egyébként ízletes hal. Elcsipegette a steakkrumplit,  közben az első sört követte a második, aztán a harmadik. Végül a fogadós egy pohár ánizslikőrt tett eléje, mint a cég ajándékát, és ő meggondolatlanul felhajtotta. Utána egy ideig erősen koncentrált, hogy vissza ne küldje a rusztikus asztalkára. Nagyokat nyelt, és amikor már biztos volt benne, hogy a furcsa ízű erős ital a gyomrában marad, kért még egy sört, hogy a szája ízét rendbe hozza.
Az este további része meglehetős homályban maradt, mindenesetre a taxis a fejét csóválva tette ki a kórházi parkolónál, ő pedig enyhén szólva is bizonytalan léptekkel botladozott el a lakóautóig. Beszállt, magára zárta az ajtót és úgy ruhástól, ahogy volt, hanyatt esett az ágyon. A filmszakadás itt vált teljessé. Hajnalban arra ébredt, hogy iszonyatosan szomjas, és legalább ennyire vizelnie is kell. A fejét masszírozva kikecmergett a kocsiból. A hajnali párás, hűvös levegő és a komor épület szürkén fölé magasodó tömbje némiképp kijózanítóan hatott rá. Oké, legalább az öltözködéssel nem kellett bajlódnia, morgott magában és az épület felé indult, hogy remélhetőleg még időben megtalálja azt a földszinti mosdót. Szerencsére nem kellett sokáig keresgélnie. Ahogy végzett, megmosta a kezét, aztán a friss csapvízból hosszan kortyolt, mire végre érezni kezdte, hogy a száraz torkával újra képes nyelni, és a gyomra is nyugodtabb, mint az éjszaka folyamán. A mosdó feletti tükörbe nézett, aztán megrettent a fickótól, aki visszapislogott rá. Véreres szemei szúrtak, ezen némi szemcsepp biztosan enyhít majd, gondolt a földszinti patikára;  de ami még jobban megdöbbentette, az a nyakán lévő kötés volt. Megsérült volna? Mikor? Hogyan? Óvatosan lehúzta a gézt rögzítő ragasztószalagot és megdöbbenve pislogott a kulcscsontján virító iránytűre. Nem volt nagy, de feltűnő helyen volt és ha a jövőben még szerepet kap valakitől ilyen elgyötört pofával, akkor a sminkesnek lesz dolga vele, mire eltünteti onnan. Az éjszaka puha ködként ült az agyán, de azért némi koncentrálás után lassan emlékezni kezdett.
Oké, nagyon el volt kettyenve a dolgok alakulásán, Anna is olyan sápadtan, szinte már élettelenül feküdt a kórházi ágyon, hogy arra igazán innia kellett. Lement a kikötőbe, evett is valamit, de főleg ivott. És megitatták valami szarral, ami nagyon nem esett jól, ezért aztán ivott még, hogy megszabaduljon annak a vacaknak még az emlékétől is. Hát, attól sikerült. Nyilván beállt, mint az atom, aztán betántorgott az első tattoo-ba, amit talált. Örülhet, ha nem kapott valami fertőzést, és összeteheti a két kezét, amiért nem egy képregényt varrtak rá, amíg szinte öntudatlanul feküdt. Soha életében nem gondolt rá, hogy tetováltatni akarna. Oké, talán egyszer Sammel dumáltak a dologról, de akkor is azt mondta, ha majd még harminc évesen is hiányzik, addigra már elég érett lesz hozzá, hogy eldöntse, tudná-e egy életen át nézni a tükörben. Nos, se harminc éves nem volt még, se elég érett, ez már nyilvánvaló. Anna szenvedett és a tudatalattija is szenvedésre vágyott, hogy szolidarítson vele. Csak ennek lehet az eredménye az az iránytű. Úgy látszik, még részegségében is volt annyi esze, hogy valami olyat válasszon, amivel később is azonosulni tud. Az iránytű, amely  emlékezteti arra, hogy az élete csupa utazás, de közben folyamatosan mutatja neki a hazautat, a biztos kikötőt, Annát. Az emberek általában idővel szokták megbánni, hogy elcsúfították a bőrüket, neki elég volt a mámor kialvása. Legszívesebben levakarta volna magáról, de annyira azért nem volt hülye, hogy meg is próbálja. A probléma már így is elég nagy, nem kell, hogy még nagyobbat csináljon belőle. Jézusom, Anna is ki fog akadni! Az anyja meg, nos, azt biztos, hogy nem lesz megdicsérve. Még életében nem bánt meg ennyire semmit sem. Még a Cyntiával töltött éveknek is volt valami értelmük, pedig sokan azt duruzsolták a fülébe, hogy elvesztegetett évek voltak. Pedig nem. Bármi is lett a vége, azért az életének egy nehéz és magányos korszakában volt egy barátja, aki pontosan tudta, min megy keresztül. Kár, hogy nem maradtak meg ennél a barátságnál! Dehát mindig azt mondta, hogy a már megtörtént dolgokon sopánkodni abszolút felesleges, hiszen már semmit nem változtat a tényeken. Akkor most mit áll itt, mint egy szerencsétlenség és fogja a fejét, hogy jaj istenem, mit csináltam? Ez van! Büszke ugyan nem lesz rá, de azon túl, hogy megbánta, mást úgysem tehet. Nem ez lesz az első dolog, amit megbánt, nem is az utolsó, meg kell tanulnia együtt élni a döntései következményeivel, még ha ilyen apróságokról is van szó. Hiába nézegeti itt a tükörben azt szajkózva, hogy Ez innen tűnjön el! Most! – attól még nem fog eltűnni, tehát felesleges, gyerekes hiszti csupán. Ivott, hülyeséget csinált – nem az első eset, de még a legenyhébb mind között.
*
Anna feszengve nézte, ahogy Simon az orvossal beszélget. A kis fickó végül még a szobája ajtaját is kitárta előtte és betessékelte. Igazán kíváncsi volt rá, miről diskurálhatnak a férfiak, amikor itt egyedül neki volt problémája. A műtét helye ugyan már nem fájt, a tegnapi sajgás is elmúlt és csak egy halvány rózsaszín csík emlékeztette a betétjén, hogy miért is van itt. Talán az infúzió tette, de sokkal erősebbnek is érezte magát, mint tegnap és igazán úgy érezte, hogy itt az ideje a távozásnak. Csak Simon nem tetszett neki. Úgy nézett ki, mint aki sürgős orvosi segítségre szorul. Igaz, elmesélte, hogy tegnap kicsit kiütötte magát bánatában és az érte való aggódásban, vett is szemcseppet, ami még nem hatott ugyan, de nyilván egy idő után eltünteti a vöröses árnyalatot a szeme fehérjéről. Macskajajra meg valószínűleg azt a másfél literes vizet alkalmazta, amit időnként a szájához emelt és mohón ivott belőle. Megcsóválta a fejét: Férfiak! Az ijedtségtől jobban kiborulnak, mintha valós bajuk lenne.
Eközben Simon az orvossal beszélt.  Ami a legjobban érdekelte, hogy milyen kilátásai vannak ezek után Annának a gyerekvállalásra, és neki a szexre. Két héten belül férj lesz, erre itt van egy menyasszonnyal, akinek esetleg hetekig a közelébe sem mehet. Az orvos megnyugtatta, hogy bár ebben a kérdésben megoszlanak a vélemények, de a kollégái többségéhez csatlakozva ő is azt vallja, hogy bár a küret lelkileg nagyon megviseli a nőket, a szervezet gyorsabban regenerálódik, így a beavatkozás után két nappal akár már nincs igazán nagy kockázata a fertőzéseknek. Van, aki heteket mondana, de ő a maga részéről meg van győződve róla, hogy pár nap szünet után nyugodtan élvezhetik az utazást és egymást, mert ezzel Annának is gyorsabban feledhető kellemetlen élménye lesz ez az egész. Simon egészen megkönnyebbülve szorongatta meg az orvos kezét, aztán mielőtt kilépett volna a szobából, egy hirtelen ötlettel kigombolta az ingét.
-Doktor úr, vetne erre egy pillantást? Tegnap éjjel, szóval, én nem is tudom, szóval…, de ha már itt van, nem tudom, hogy kell-e fertőzéstől tartanom… - dadogott zavartan.
Az orvos összevont szemöldökkel nézte meg az enyhén vöröslő bőrt, megtapogatta, megnyomogatta, aztán Simonra nézve csak annyit mondott: -Nem hiszem, hogy baja lenne tőle, de ha már itt van, akkor egy tetanusz nem árthat. Vegye le az ingét, ide adom a vállába, viszont lehet, hogy nem ártana egy kicsit jegelni, és ne ijedjen meg, ha fájni kezdene, a tetanusz már csak ilyen, de aki ilyen bátran kivarratja magát, annak alighanem meg sem fog kottyanni.
-Hát, bátorságról szó sem volt, csak aggódtam Anna miatt, és egyik dologból adódott a másik… szóval, … - motyogott Simont, miközben az orvos már fel is szívta a fecskendőbe az oltást.
-Ismerem az érzést. Amikor a feleségem megszülte az ikreket, én orvos létemre majd összecsináltam magam. Tudtam, hogy egy  kiváló kollégám van vele és jobb kezekben nem is lehetne, de a pastis engem is kiütött. Ahelyett, hogy vele lettem volna, vannak dolgok, amikhez gyenge a férfiember.
*
Anna meglepve nézte a kissé megroggyanó Simont, ahogy kitámolyog az orvosi szobából.
-Mi a baj? – kérdezte ijedten, arra gondolva, hogy az orvos esetleg olyasmit mondott a férfinak, amit neki nem mert, és az egész bensője megfagyott az ébredő gondolattól: Talán nem lehet többé gyereke?
Simon csak megrázta a fejét és a kezébe fogta Anna kis motyóját. -Gyere, menjünk!
A lány azonban gyökeret eresztett a folyosó közepén és egy hirtelen mozdulattal elkapta a karját, ahogy ő elindult. A rándulástól a fájdalom úgy szúrt bele, hogy feljajdult, és a hideg veríték azonnal ellepte a homlokát.
-Sehova nem megyünk, amíg el nem mondod, mit mondott neked az orvos! – sziszegte Anna a fülébe, mire Simon ledobta a lány hátizsákját, és annak egyre elkerekülő szemei előtt gombolni kezdte az ingét. Megvillantotta a lány előtt a friss kötést a kulcscsontján, aztán visszamotyogott:
-Veled minden rendben! Nekem kellett a segítsége, de most már menjünk, mert mindenki minket néz! - aztán mély levegőt véve legyűrte a fájdalmat, ami az egész karjában végig kúszott, és újra felkapta a csomagot, hogy kifelé induljon.
Anna rettenettel a szemében szinte futott utána. -Jézusom, te megsérültél? Megkéseltek? Nem is olyan régen olvastam egy cikket, hogy Marseille-ben még mindig a zsebkés kerül elő a leggyakrabban a sötét utcákon.
A lakókocsi magányában Simon levette az ingét és az ágyon ücsörgő, izgatott  Anna mellé ülve vallani kezdett: -Nem késeltek meg. Csak amikor olyan kiütve feküdtél, kicsit ittam, hogy ne égjen bele a látvány a retinámba, aztán csináltam egy hülyeséget. – Óvatos mozdulattal kiszabadította a tetoválást és egy nagyot sóhajtott: -Ne haragudj! A doki adott egy tetanuszt, de nem hiszem, hogy ma vezetni tudnék.

87.
Anna vigyorogva nézett oldalra, ahol a férfi feje az ablaknak koccant egy-egy kisebb döccenőnél. Mélyen aludt, szája sarkában apró nyálbuborék rezgett. Őrült pasas! Tetoválást csináltatott magának, amikor még egy sima injekciós tűtől is fél, tényleg nagyon kiüthette magát. Valószínűleg a tetoválás alatt teljes öntudatlanságban lehetett. Remélhetőleg nem használták ki az állapotát, és nem készítettek róla fotókat, bár az már régen fent lenne a hírportálokon. A helyes kis iránytű akkor mostantól örökre emlékeztetni fogja őket erre az utazásra. Nem mintha, amúgy ne lett volna emlékezetes! A parkolóban még egy ideig elvitázgattak, hogy ebben az állapotban menjenek vagy maradjanak, végül Anna úgy döntött, pillanatnyilag ő van erősebb pozícióban, az ő szava dönt. Egy percet sem volt hajlandó tovább maradni a kórház parkolójában, de még a városban sem. Amit érkezésükkor látott, annyi neki Marseille-ből elég volt, most úgy érezte, hogy minden tégla az elmúlt órákra emlékezteti, úgyhogy mielőbb útnak akart indulni. Simon tényleg nem volt olyan állapotban, hogy ő vezessen, ezért aztán inkább áthessentette a ténylegesnél azért jóval magabiztosabban az anyósülésre és meggyőző határozottsággal kilavírozott a városból. Mire a városhatárt jelző táblát is maguk mögött hagyták, annyiban sikerült megegyezniük, hogy a Loire völgye helyett inkább Svájc felé veszik az irányt.
Kicsit sajnálkozva gondolt a Loire völgyére, ami a kórházi kényszerpihenő utáni tervezgetéseik során most kimaradt a túrájukból. De megegyeztek abban, hogy egyszer majd eljönnek ide, bérelnek egy lakóhajót és azzal csurognak végig az útvonalon. Majd kikötnek itt-ott és biciklivel járják be a környéket. Talán még Tomot is Sylviet is elhívják magukkal. Esténként tábortüzet gyújtanak a parton és gitároznak majd. Már a tervezgetés is boldoggá tette, és ez segített legyűrni az enyhe csalódottságot, hogy most viszont azonnal Svájc felé veszik az irányt. De hát tényleg, előttük az élet, eljutnak majd a kastélyok völgyébe, most azonban úgysem tudnák teljes pompájában kiélvezni. Simon erősködött ugyan, hogy ő majd vezet, de a karja fájt, az esti részegség sem tisztult ki még belőle teljesen, ő pedig érzett magában annyi erőt, hogy a volán mellé üljön. Végül is, nincs olyan nagy különbség abban, hogy csak üldögél, vagy tekergeti is a kormányt. Luzernig sokszor megálltak, elvileg azért, hogy őt kíméljék, de ő rendben volt, Simon meg hálásan tartotta a fejét egy-egy útszélli pihenő vízcsapja alá. Aztán nagyjából Berntől már a férfi vezetett, Anna pedig átadhatta magát a csodás táj szemlélésének. A várost elérve a tóparton kerestek szállást. Nevetve mondta is, hogy teljesen felesleges volt ezt a böhöm kocsit kibérelniük, ha állandóan kis hotelekben bérelnek szobát, de a férfi hajthatatlan volt. Egy műtét nem gyerekjáték, legyen meg minden kényelme, aztán ha vadromantikára vágyik, lesz még idejük hódolni annak is – mondta, és a lány megadta magát a féltő gondoskodásnak.
Luzernbe megérkezni az egyik legszebb emlék lesz – döntötte el magában Anna, ahogy az ablakra tapadva csodálta a város fölé magasodó hegyeket, és a várost mesevárossá változtató öreg fatornyot a tóparton. A város fölött magasodó jó kétezer méter magas Pilatus hegyen van egy monda szerint Pontius Pilatus nyugvóhelye, ezért a középkorban szigorúan tilos volt oda felmászni. A Pilatus nevű hegy a luzernieknek olyan, mint a budapestieknek a Normafa. Csak a méretek és az arányok teljesen mások. Kedves holland származású idegenvezető kalauzolta őket, aki szerint a hegyet a környékbeliek játszótérnek használják. A nyári bobpálya, a kalandpark, libegő. Itt a különböző nehézségű pályák mellett a legfőbb attrakció az, hogy egy kb. 25 méteres fenyőfa tetejéről lehet kipróbálni a szabadesést - szerencsére nem fejjel lefelé, mint a bungee jumpingban, hanem a derékra erősített heveder segítségével. Anna csak vágyakozva nézte a merész vállalkozókat, Simon pedig enyhe idegenkedéssel vegyes kíváncsisággal. Aztán megadta magát a lány unszolásának, hogy legalább helyette próbálja ki; és mély levegőt véve követte a segítőjét, hogy az rácsatolhassa a biztonságát garantáló szerkentyűt. Még az utolsó pillanatban is reménykedve lesett Annára, hátha megkönyörül rajta, de ő olyan gyerekes izgatottsággal várta a mutatványt, hogy nem volt szíve visszakozót fújni. Ez pontosan olyan pillanat volt, amire azt mondják, ha a lány azt kéri, ugorjon a kútba, hát, azt is megteszi. Az arcán elömlő boldog mosolyért parázson kelt volna át, úgyhogy vett egy nagy levegőt és kilépett a semmibe. A zuhanás mámorító volt. Mire eldönthette volna, hogy izgalmasan vagy éppenséggel halálfélelmet keltően az, már rántotta is vissza a rugalmas kötél. A második zuhanás már játék volt, a harmadik – egyre gyengülő erejű – pedig kifejezetten élvezetes. Anna a szájára szorított kézzel és nevetéstől ragyogó szemekkel nézte, nehezen állva meg, hogy hangosan kiabálva ne bátorítsa; de nem akarta felhívni magukra a figyelmet. Ahogy földet ért, Anna lelkesen csókolta szájon és letörölte a férfi homlokáról az izgalom verítékét, aztán a kíváncsi nézősereg elől meglépve visszaindultak a városba. Amikor újra a szilárd talajon állt, a férfi igyekezett ellenállni a kísértésnek, hogy megnyomorgatott golyóit masszírozza, de amikor a kisvasúttal lefelé mentek a hegyről és a kabin falán a Blue Balls Festivalt – a nyaranta megrendezett Jazzfesztivált látták hirdetni, akkor azért ironikusan megjegyezte, hogy az esemény elnevezését úgy tűnik, a kalandpark férfi látogatói ihlették. Anna kuncogva ígért be egy házi masszázst, mire Simonnak azonnal sokkal könnyebbé vált a mozgása, hogy mielőbb a szállásukra érjenek.
A kis hotel melletti étteremben vacsoráztak, élvezve a csodás tóparti panorámát és a kivilágított várost, aztán elbújtak a parányi hangulatos szobácskában és Anna beváltotta az ígéretét. Simon eleinte aggódva kérdezgette, hogy érzi magát, de a lány játékos volt és vidám, és bár a bugyijától még nem volt hajlandó megválni, az este mégis mindkettőjük örömével és elégedettségével zárult, hogy annyi zaklatott nap és éjszaka után végre összebújva, egymást ölelve érje őket az álom.
Másnap reggel a már ismerős kisvendéglőben reggeliztek, sétáltak kicsit a közelben, hiszen hogy is mehettek volna tovább, ha a szinte kötelező átkelést kihagyták volna a világ legrégebbi fedett fahídján. A tóparton sikerült egy hosszabb pillantást vetniük az öt darab kerekes gőzhajó alkotta  flotta egyikére, megértve miért is olyan büszkék a helybeliek a világ legnagyobb aktív édesvízi gőzhajóflottájára. Megetették a kacsákat és a hattyúkat, aztán az irigykedően vijjogó sirályok elől menekülve futottak a parkolóban álló kocsijukhoz. Simon teljesen feldobva mászott be a vezetőülésre, miután Annát úgy ültette be, mint egy hercegnőt a négylovas hintóba.
Innsbruckba érve épp csak megálltak a főtéren egy kis pihenőre, beültek egy kávézóba és onnan nézték a turisták forgatagát.  Kuncogva nézegették a hagyományos népviseletben, tiroli nadrágban pompázó férfiakat, Anna persze nem hagyta ki, hogy ábrándos tekintettel hangosan képzelegni ne kezdjen Simonról az óvodásokat idéző, de cseppet sem gyermeki gondolatokat keltő rövid bőrnadrágban, mire a férfi játékosan megfenyegette, hogy vigyázzon, mert vesz egyet, aztán majd nézheti benne otthon a kertben. Bohóckodásukat két igazán jóképű fiatal férfi akasztotta meg, akik a sokat emlegetett nadrág hosszabb, térdig érő változatában telepedtek le a mellettük lévő asztalhoz és barátságosan mosolyogtak … Annára. Innentől Simont már nem nagyon érdekelte a helyi folklór és hirtelen nagyon sürgős lett neki a séta folytatása.
-Undok vagy! – hajolt hozzá a lány egy röpke puszira, amikor már hallótávolságon kívülre kerültek. Mikor láthatok én ilyet otthon? LA-ben mindenki úgy járkál, mintha még tinik lennének, lyukas póló, tépett gatya, itt meg, látod, még ezek a fiatal pasik sem érezték cikinek, hogy tradicionális cuccban jelenjenek meg a nyilvánosság előtt. Az idősebbek meg kifejezetten elegánsan öltöznek fel, ha sétálnak egyet a városban. Igen, azt hiszem, ez tűnt fel egész Európában… Az amerikaiak a legrosszabbul öltözött emberek a világon – vonta le a végkövetkeztetést, de a férfi nem igazán figyelt rá, csak nézte mosolygós szürke szemeivel és valami hihetetlen kedvesség sugárzott a tekintetétől.
-Mi van? – vonta össze a lány a szemöldökét, attól tartva, hogy a férfi kineveti őt, de Simon csak magához húzta és egy puszit nyomott a feje búbjára.
-Azt mondtad: Mikor láthatok én ilyet otthon… és nekem nagyon tetszett, hogy úgy beszélsz LA-ről, hogy otthon.
-Simon! Ez neked újdonság? Megmondtam, szeretlek, és ez annyit jelent, hogy ott vagyok otthon, ahol Te vagy. Ha ez LA, akkor ott. Azt nem merném állítani, hogy szeretem azt a várost, de ha ott vagy velem, akkor ott vagyok otthon. Nézd meg Európát…, napok, hetek óta más és más helyeken jártunk, de minden hely ezerszer jobban tetszett, mint LA, sajnálom, ez van. Ha Rómában élnél, akkor ott lenne az otthonunk, és tudod, Budapesten, a kis lakásom teraszán is úgy éreztem, itt itthon vagyunk, LA-ben meg otthon. A lényeg, hogy együtt legyünk.
-Tetszik, amikor ilyeneket mondasz, mert olyan, mintha az én gondolataimat fogalmaznád meg. Egy apró kiegészítéssel. LA-ben is azóta érzem otthon magam, amióta Te velem vagy. Addig csak ott laktam, volt egy házam, de valahányszor visszatértem,  nem éreztem azt, hogy hazatértem. Csak amióta velem vagy. Úgyhogy igen, ott van az otthon, ahol Te vagy! – mondta halkan, aztán nem törődve a körülöttük sétálókkal, szorosan magához ölelte és megcsókolta.
A rövid pihenő után Salzburg felé vették az irányt, ahol Robert első dolga egy kellemes szálláshely keresése volt, aztán a kocsit ott hagyva, lassan sétáltak be a városközpontba. A várost gyakran Mozartstadtnak is nevezik, hiszen itt született és rövid életének több mint a felét itt is töltötte Wolfgang Amadeus Mozart. De őket nem annyira a világhírű zeneszerző munkássága, mint inkább a róla elnevezett édesség érdekelte. Vacsora után az Óvárosban sétálva nem tudtak ellenállni egy erre szakosodott üzlet kínálatának, és csak álltak a hosszú pult előtt a bőség zavarával küzdve, hogy melyik finomságot vigyék magukkal. Végül salamoni döntés született, és majd minden formájából került az egyre terjedelmesebb csomagba.
-Jesszus, ez a menyország! – sóhajtott fel Anna, ahogy a Mozartkugeln millió formáját nézte a roskadozó pultokon, végül a kedves és szolgálatkész eladónak hála, Simon egy tekintélyes súlyú csomaggal egyensúlyozott a szálloda felé. A szobájukban lepakolva Anna a kísértést igyekezett legyűrni, hogy mohón rávesse magát a tengernyi édességre, és már majdnem kudarcot vallott, amikor kinyílt a fürdőszoba ajtaja és megjelent Simon.  Zuhanyozástól vizes haja kócosan meredezett a fején és ahogy beletúrt, az utazás alatt lebarnult vizes karján megfeszültek az izmok. Fürst mester finomsága itt szenvedett teljes vereséget, a nyál ugyan majdnem kicsordult a lány szája sarkán, de ezúttal igazi delikáteszre fájt a foga. Napok óta jól érezte magát, a friss levegő, az élmények, a férfi szerelmes tekintete és szavai mind gyógyítólag hatottak rá a marseille-i kórház óta, és úgy érezte, hogy egy óvatos kísérletnek éppen most érkezett el az ideje.
Simon a zuhany alatt azon gondolkodott, vajon a magányos kézimunka mennyire jó feszültségoldó módja lenne annak, hogy Anna mellé bújva az ágyba, ne szoruljon ökölbe a keze a visszafogott vágyakozástól. Jó volt vele összebújni, de azért ez a szinte testvéries közelség inkább felhúzta, mint ellazította. És hiába volt a lány kezdeményező, hiába hozta el neki a pillanatnyi megkönnyebbülést tegnap este is, azért az igazi szeretkezés élménye egyre gyötrőbben hiányzott. Ahogy kilépett a fürdőszobából, tekintete azonnal a lányt kereste, aki az ágyon ülve az édességeket rejtő szatyorral szemezett, és erről eszébe jutott valami. Néhány szemet igazán beáldozhatnak a mai estének, még így is marad éppen elég az otthon rájuk várakozó, és reményei szerint lassan már összegyűlő vendégseregnek. Anna rajtakapva fókuszált át őrá a marzipánhegyről, aztán úgy tűnt, ez a fókuszpont tökéletesen meg is felel neki. Megnyalta a szája szélét és ennyi elég is volt, hogy Simonban petárdaként robbanjon fel a vágyakozás. Már nem érdekelte az előbb nagy gonddal színezgetett érzéki játszadozás terve, amelyben a nyalánkság is előkelő helyet foglalt volna el, nem, már csak a nyers vágy égett benne, és lassú, laza és mégis macskapuhaságú határozott léptekkel hozzá lépett, felhúzta és magához ölelte. -Megpróbálhatjuk? – suttogta, miközben ajka már csak milliméterekre volt Anna vágyakozón elnyíló ajkaitól.
-Ügyesebbek vagyunk mi annál, hogy holmi próbálkozással beérjük – suttogta vissza a lány, aztán lezökkent az ágyra és a férfi csípőjét fedő törülközőbe kapaszkodva őt is magával rántotta. Ahogy Simon megtámaszkodott fölötte, a lány megnyalta a kulcscsontján ékeskedő kis iránytűt. Magától a ténytől, hogy bármi is elcsúfítsa ezt a tökéletes testet, nem volt feldobva, de a férfi magyarázata, miszerint az iránytű a hozzá vezető utat hivatott jelképezni, a szíve mélyéig meghatotta, így szerette rajta ezt a kis rajzot is, amely az egyik kedvenc helyén virított kékesfekete rajzolatával. Simon összerezzent a lány nyelvének forró érintésére és a hangjából sütő szenvedélyre, aztán erőt véve magán, visszavett a lendületből, hogy óvatosan, ezt az új kezdetet is emlékezetessé téve, gyengéden szeresse a nőt, aki a biztos kikötőt jelenti a szívében.

Nincsenek megjegyzések: