"Ha egy könyvet igazán el akarsz olvasni, de még nem írták meg, akkor neked kell megírnod." - Toni Morrison
"Az álom írás, az írás pedig sokszor nem más, mint álom." - Umberto Eco


2014. május 19., hétfő

Zongorajáték 28.



Peter elolvasta a pár soros üzenetet, amit Sylvia hagyott neki még az este. Amióta úton volt, reménykedett benne, hogy kap majd valamilyen hírt róluk. Nem is akarta végiggondolni, miért bizakodik ebben, de napról napra várta, mintha megígérték volna neki. Amikor pedig halk pityegéssel megérkezett, úgy érezte,mintha megkönnyebbült volna. Írt! Gondolt rá! Aztán a tartalma összeszorította a szívét. A fiának most van a születésnapja és ő a világ másik végén van éppen, mert fogalma sem volt a pontos dátumról… Már nem először futotta át a mondatokat, és sejtette, hogy nem is utoljára. Furcsa volt… nem a tartalma miatt, hanem inkább az őrá gyakorolt hatása miatt. Oliver születésnapja szombaton lesz. A kilencedik. És az első lehetne, amin ő is ott lehetne, ha nem hezitálna tovább, hanem villámgyorsan összecsomagolná a holmiját – gondolta végig a lehetőségeit, miközben szeme végigfutott az elegáns szállodai szoba berendezésén. Igazából ki sem csomagolt, a bőröndjéből élt, két mozdulat lenne az egész. A koncert lezajlott, a hátralévő két napban csak a várossal akart ismerkedni, ha már ilyen messzire sodorta otthonról az élet, de ez most közel sem tűnt olyan vonzó programnak, mint ott lenni egy kilenc éves gyerek születésnapi zsúrján. Még a fülébe csengett a gyerekhang, ahogy megszorítja a kezét: -Oliver vagyok. …Felemelte a telefont és taxit rendelt, valamint hogy készítsék el a számláját, mert most azonnal elutazik. Aztán már csak abban bízott, hogy szerencséje lesz és talál egy gépet, amely New Yorkba megy mielőbb.
*
Loretta nézte a férjét, aki már otthon lábadozott és folyamatosan dohogott, amiért a lányának nem volt olyan fontos, hogy akár a kórházban, akár itthon meglátogassa. Az asszony tudta, hogy egyetlen módon tudja befogni a férje száját…
-George, miért volt az irodai holmid között egy Sylviának címzett tíz évvel ezelőtti londoni levél? – tért a tárgyra, meg sem próbálva tompítani a kérdés élét, amely éreztette, hogy a válasszal nagyjából tisztában is van. A férje mély levegőt vett és dacosan nézett rá.
-Nocsak, elég volt egyetlen nap és máris turkáltál a holmimban? Még nem haltam meg, hogy a hagyatékomat a bánatos özvegy túrja át! – csattant ingerülten a hangja. –Meg is mutattad neki, mi? Mindig is odavoltál azért a kölyökért, de ha már a tied nem lehetett, akkor a lányodnak akartad.

-A választ kérem, George! – emelte meg az asszony is a hangját, figyelmen kívül hagyva a gúnyos kérdést, és az azt követő gyalázkodó mondatot, mert úgy gondolta, a férje sem gondolja komolyan, csak zavarában vagdalkozik, mint ahogy már oly sokszor a házasságuk során.
-Te is nagyon jól tudod, hogy miért nem adtam oda. Az a suhanc úgy beszélt velem, hogy el tudtam képzelni, hogy fog beszélni a lányommal… Nem engedhettem meg, hogy Sylvia tönkretegye az életét. – válaszolt a férje önhitt magabiztossággal.
-Igen, és ezért aztán tönkretetted te magad. – sóhajtott az asszony elkeseredetten, ahogy a régről ismerős, már-már begyakoroltnak tűnő szöveget hallgatta. Némi kínos csend után úgy döntött, most már úgyis mindegy, ha George nem tudja, nem akarta eddig tudni, akkor ő most kénytelen lesz felnyitni a szemét… -Sylvia azért válik el a férjétől, mert Oliver nem Rey gyereke, és nem tud ezzel a tudattal tovább élni  mellette. – mondta halkan, várva a döbbenetet és a férje haragjának tornádóját.

-Sokáig bírta – jegyezte meg a férfi, és a pökhendi, nemtörődöm hangtól, no meg magától a ténytől, hogy a férje még csak meg sem lepődött, ő maga is sokkolva volt.
-Miről beszélsz? – suttogta sápadtan.
-Hogy miről? Arról, hogy a lányunk, aki világ életében megkapott mindent, amit csak kiejtett a csöpp száján, ezt úgy hálálta meg, hogy képes volt felcsináltatni magát egy senkivel. Egy igazán öntudatos kis senkivel, ezt elismerem. Istenem, még előttem van, hogy szikrázott a szeme a kölyöknek, amikor pénzt ajánlottam neki, hogy tűnjön el Sylvia életéből. Volt képe ott ordítani velem a saját irodámban, hogy mit képzelek. Hát felvilágosítottam, hogy azt képzelem, hogy soha a büdös életben nem lesz képes eltartani a lányomat. Láttad volna, milyen sértetten rohant el. Aztán megjött az a levél és olvasatlanul is tudtam, hogy mi lehet benne. Mézesmázos szép szavak, amikkel maga után csalogatná Európába, az a liba meg követte volna, biztos voltam benne. Hát, tettem róla, hogy Sylviának még csak elgondolkoznia se kelljen az ajánlatán. Az idő pedig engem igazolt. Milyen hamar oltár elé cipelte Reyt, még én is meglepődtem. Aztán persze rájöttem az okára. Terhes volt. Annak a senkinek a gyereke gömbölyödött a hasában, de szerencsére időben megjött az esze és talált magának egy férjet és apát a kölyöknek. Miért lepleztem volna le? Hiszen csak azt tette, ami a túléléshez kell, és valljuk be, Rey-el nem is járt rosszul. …Most pedig visszatért a régi szerelme, ráadásul bebizonyította, hogy képes megállni a maga lábán, Sylvia tehát el akar válni, hogy hozzámehessen. Ki sem néztem belőle ennyi dörzsöltséget. Részemről még segítem is, a legjobb válóperes ügyvédet ajánlottam neki a városban. És magam akartam megmutatni neki a levelet, hogy tudja, Peter szerette, úgyhogy nyilván még most sem közömbös iránta.

-Jézusom, George! – roskadt le az asszony. Egyszerűen nem ismert a férjére. Ez a felfuvalkodott hólyag, az önelégülten fröcsögő gonoszságával a dúsan faragott íróasztala mögött egész egyszerűen nem lehet az ő férje, a szerető férj és apa, akinek a tegnapi napig hitte. Azt gondolta, hogy tetemre hívja a levéllel, a férje majd elismeri a hibáját, szégyenkezik és közös erővel kitalálják, hogy tudnák rendbe hozni a dolgokat, de most szembesülnie kellett a férje egy olyan oldalával, amiről mostanáig sejtése sem volt. -Kit ajánlottál neki, George? – kérdezte szikrázó szemekkel, melyek most pont olyanok voltak, mint a lánya szemei, a háborgó tenger zöldje csillogott benne valami sötét mélységgel. A döntése hirtelen jött, de biztos volt benne, hogy holnapra sem változtat rajta.
-Trevor Hastings-ot. – emelt fel egy iratot a férje, mint aki egyébként részéről lezártnak tekinti az előbbi beszélgetést.
-Köszönöm. – válaszolta kimérten Loretta, aztán kiment és felhívta az ügyvédet.
-Mr. Hastings, Loretta Deaver vagyok. A segítségét szeretném kérni, ugyanis el akarok válni a férjemtől.
*
Sylvia számára a legnagyobb adomány volt a születésnapi buli szervezése, mert addig sem tudott elmerülni a fájdalomban, amit az apja árulása miatt érzett, hiszen izgatottan készülő fiacskája minden percét beosztotta, hogy a nagy esemény tökéletesen sikerüljön. De esténként nem volt kibúvó a gondolatai alól, az ágyában fekve újra és újra végigrágta a múlt minden egyes emlékezetes pillanatát. A kapcsolatuk kezdetétől addig a napig, amikor azt hitte, a fiú egyetlen kegyetlen döntéssel elvágta a kettejüket összekötő köldökzsinórt. Majd tíz éven keresztül önmagát hibáztatta és időnként Peternek is felrótta, hogy elhagyta. Fogalma sem volt a valóságról, és a múltkor, amikor a férfi próbálta vele megértetni, hogy ő sosem akarta elhagyni, még hinni sem volt képes neki. És eközben az egész történetben pont Peter volt az, aki őszinte volt, és a legtöbbet vesztette azzal, hogy azon az átkozott napon bement a barátnője apjához és lelkiismeretesen az engedélyét kérte, hogy magával vihesse Európába. Ha nem akar felnőttként viselkedni, ha csak este két csók és szeretkezés között hívja magával, ő bevallotta volna a bébit, aztán eldönthették volna, hogy így is az utazást választják-e, vagy maradnak, vállalva, hogy az apja haragját kivívják. De együtt lehettek volna!

Ő maga hibázott, ez nem is volt kérdés. Készpénznek vette az apja szavait, bele sem gondolt, hogy az a fiú, akivel egy éve mindennap együtt volt, egyszerűen nem viselkedhetett úgy, ahogy az apja állította. Ennyire nem ismerhette félre! Nem hagyhatta el! Viszont senki nem állíthatta, hogy ő aztán nyugodtan élte az életét, tudván, hogy vaj van a füle mögött. Keresett és talált egy megoldást a pillanatnyi bajára. Hogy ez a lehető legrosszabb döntés volt, azt már akkor is sejtette, és mivel az évek egy cseppet sem csökkentették benne az érzést, nyilván kegyetlen tíz év állt mögötte. Megpróbált felejteni, túllépni a múlton (egy újabb hiba, már nem is számolta, hányadik) ... a kislánya születésével próbálta lezárni a reménytelen álmodozást (orbitális nagy hiba!), de még így sem sikerült. Hja, a lelkiismeret nagy úr! …És tisztában volt vele, hogy most, amikor minden felszínre bukott, nem hullik az ölébe a megoldás sem olyan egyszerűen, ha hullik egyáltalán, és ezt tudni maga volt a büntetés. Mint ahogy az is, hogy a gyerekei életét mennyire sikerült összekuszálnia. Ez a tudat volt a legnagyobb büntetése, a kialakult helyzetet a gyerekein keresztül megélni. Látni a zavarodottságukat, szembesülni a félelmeikkel, erős sziklának mutatni önmagát ebben az érzelmi viharban, miközben őt magát is csak a legvégső erőfeszítéssel sikerült a felszínen tartania. Az idő, a rengeteg elvesztegetett idő pedig... eleinte hallgatott, mert még próbálkozott elfogadni az aktuális helyzetét, amikor pedig nem bírta tovább, már ott volt egy nagyobbacska gyerek, aki elé már nem lett volna olyan könnyű odaállni és megértetni vele, miért borul fel a biztosnak hitt kis élete; hogy akit az apjának hitt, nem az, hogy a huga csak a féltestvére. Úgy, hogy abban sem lehetett biztos, hogy Peter hogyan fogadná a hírt. Mert akár lehetett volna teljes tagadásban is, csak hát Peter jó fiú, néha talán túl jó is, ebben kellett volna bíznia kezdettől fogva. Az az ember, aki nem hibázik, vagy ha mégis, akkor teljes mellszélességgel vállalja, gondolkodás, hezitálás nélkül. Pedig Sylvia tudta, hogy adódhat olyan helyzet, amikor az ember lapít, hátha megoldódnak körülötte a dolgok, mint ahogy ő maga is tette. Nem túl nemes hozzáállás, ezt nem vitathatta. De az emberek néha hibáznak, ki kisebbet, ki nagyobbat, aztán viselik a következményeket, amiket a környezetük vérmérsékletük alapján rájuk mér. Nagyon remélte, hogy ő is együtt tud majd élni mindazzal, ami még a nyakába szakadhat. 

Feladta a forgolódást és felkelt, aztán Elmo társaságában kiült a kertbe. A nyirkos éjszakában fázósan húzta össze magán a köntöst, még a kutyának sem volt kedve felderíteni a hajnali szagokat, mellette szuszogott a hintaágyon, mint aki szolidaritásból ugyan követte őt, de mégsem hagyta megszakítani az éjszakai pihenését. Nézte a távoli horizonton éledező narancsszínű fényt és csak arra tudott gondolni, vajon lesz-e még az ő életében napkelte, vagy benne ragad ebben a sötét és magányos órájában a napnak?
*
Peter épp csak annyi időre lépte át a szállodai szobája küszöbét, hogy leszórja a csomagjait, és máris fordult vissza, hogy Sylviáékhoz siessen. A taxi még ott várt rá a bejárat előtt, ő pedig a terjedelmes csomagot maga előtt tuszkolva bemászott a hátsó ülésre. A reptéren egy távirányítós kocsit választott, és amíg az alkalmazott kipróbálta a játékot, ő maga sötét tekintettel méregette az üzlet meglepően széles gyerekjáték kínálatát. Tulajdonképpen fogalma sem volt róla, hogy a fia szeret-e játszani ilyesmivel. Így aztán megállította a taxist, amikor a Madison Square Garden mellett hajtottak el. Ez a stadion volt a New York Kicks kosárlabda csapatának otthona és az ajándékboltban választott egy pólót, a csapat legjobbjának kikiáltott Tyson Chandler nevével és egy, a csapat színeiben pompázó kék-fehér labdát. Talán ezzel nem lő bakot, gondolta reménykedve, aztán mélyeket lélegezve próbált lehiggadni, hogy végül ne ő legyen a legizgatottabb a gyerekzsúron. 

-Siethetnénk? – kérdezte a taxist, aki kényelmesen haladt a kora délutáni forgalomban.
-Hogyne. – vonta meg a vállát a sofőr. –Siet valahova? – kérdezte, mire Peter visszanyelte a „Semmi köze hozzá” szerű felcsattanását.
-Ma van a fiam születésnapja. – mondta halkan és csendben ízlelgette a szót: „fiam”.
-Hányadik? – lesett vissza a sofőr.
-A kilencedik. – válaszolt neki, bár eleinte nem akart beszélgetni, de közben határozottan jól esett ilyen apró, mégis fontos kijelentéseket tennie.
-Az jó kor! – nevetett rá az afroamerikai sofőr. –Az enyém még csak három éves. Már alig várom, hogy kosarazhassak vele. – mondta vidáman, aztán jól érezhetően erősebben nyomta a gázt a hátralévő már rövid szakaszon.

3 megjegyzés:

csez írta...

Azt hittem, csak annyit írok majd: remélem, Loretta is elválik, ahogy George monologját olvastam :/ nagggyon gáz ez a pasi... De te gyorsabb voltál ;)
Tetszett S & P része is!
Remélem, jól sikerül a buli, és a két apu továbbra is jól kezeli a helyzetet, ahogy eddig ;)
Ezt hogy lehet majd Olivernek elmesélni érthetően? Te már tudod?! :P És a hugi?!
Tetszett, jucus!
K&P

rhea írta...

Pffff....apuka nagyon durva! Én is azt vártam, hogy szánja-bánja bűneit...de nem.
Kíváncsi vagyok nagyon a szülinapra :)
"fiam"...jó volt olvasni :)
Tetszett Jutkám, köszönöm.
pusza

zso írta...

Jó volt.Láttam magam elõtt a pasit/apja
Meglepett az anyja, de jò fordulat volt.
Helyes Peter az izgatottságàval...Remélem Ray is ott lesz....XD